Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

Game of Threats: Τηλεοπτικές σειρές χρησιμοποιούνται για την εξάπλωση κακόβουλου λογισμικού

Η δημοτικότητα που έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια οι τηλεοπτικές σειρές, έχει τραβήξει ιδιαίτερα  την προσοχή των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο. Τα Game of Thrones, The Walking Dead και Arrow είναι οι σειρές στις οποίες έχει στραφεί το μεγαλύτερο  ενδιαφέρον  των επιτιθέμενων.  Τέτοιες παρατηρήσεις λοιπόν αναφέρονται στο Game of Threats, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab.

Η άνοδος των torrents, του online streaming και άλλων μεθόδων ψηφιακής διανομής, έχει συχνά ως αποτέλεσμα την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Σε πολλές περιοχές, τέτοια προγράμματα μπορούν πλέον να παρακολουθούνται μέσω παράνομων καναλιών, όπως τα torrent-trackers και οι παράνομες πλατφόρμες streaming. Αυτά ενδέχεται να στείλουν στον χρήστη ένα αρχείο που μοιάζει με επεισόδιο τηλεοπτικής εκπομπής, αλλά είναι στην πραγματικότητα κακόβουλο λογισμικό με παρόμοιο όνομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διανομείς κακόβουλου λογισμικού επιλέγουν συχνά το πρώτο και τελευταίο επεισόδιο της κάθε σεζόν μιας σειράς, αφού έχουν συνήθως τη μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο. Το 2018, 20.934 χρήστες  δέχτηκαν επίθεση από το Game of Thrones, ακολουθώντας τα The Walking Dead, με 18.794 και Arrow, με 12.163. Μερικές από τις δημοφιλέστερες σειρές που ακολουθούν στη λίστα είναι το American Horror Story, House of Cards, Grey’s Anatomy, Supernatural, the Big Bang Theory, Vikings, Suits, Daredevil και πολλές ακόμη.

via GIPHY

Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα κακόβουλων προγραμμάτων που προσποιούνται ότι είναι τηλεοπτικές εκπομπές, καλό θα ήταν να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα: 

1) Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην αυθεντικότητα του ιστότοπου και μην τον επισκέπτεστε, εκτός εάν είστε βέβαιοι ότι είναι νόμιμος!

2) Πάντα βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος είναι αυθεντικός, κάνοντας διπλό έλεγχο της διεύθυνσης  URL. Οι ψεύτικες ιστοσελίδες μπορεί να μοιάζουν με τις πραγματικές, αλλά υπάρχουν λεπτομέρειες που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τη διαφορά.

3) Δώστε προσοχή στο αρχείο που κατεβάζετε. Εάν κάνετε λήψη επεισοδίων τηλεοπτικών εκπομπών, το αρχείο δεν πρέπει να τερματίζεται σε .exe.

4) Να είστε προσεκτικοί με τα torrents που χρησιμοποιείτε και να αναζητήσετε τα σχόλια σχετικά με τα αρχεία που μπορείτε να κατεβάσετε. Αν τα σχόλια δεν σχετίζονται με το περιεχόμενο, πιθανώς πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό.

5) Μην κάνετε ποτέ κλικ σε ύποπτους συνδέσμους που υπόσχονται αποκλειστική πρόωρη πρεμιέρα των τελευταίων επεισοδίων!

6) Χρησιμοποιήστε αξιόπιστη λύση ασφάλειας για ολοκληρωμένη προστασία από ένα ευρύ φάσμα απειλών.