Εγκλήματα, Συμπεριφορά, Τεχνολογία

Forensics, γιατί είναι απαραίτητα για την διαλεύκανση ενός εγκλήματος

Γράφει η Αθηνά Πάσχου, φοιτήτρια Computer Forensics

Η επιστήμη των forensics υπάρχει από τον 6ο αιώνα μ.Χ. σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς, όταν οι Κινέζοι ανακάλυψαν το δακτυλικό αποτύπωμα καθώς και το πως θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για τη διαλεύκανση διάφορων εγκλημάτων. Αυτό έγινε όταν ένας Κινέζος έμπορος βρήκε το δακτυλικό αποτύπωμα ενός πελάτη που του χρώσταγε χρήματα και το συνέδεσε στον πελάτη. Το δικαστήριο δέχτηκε το αποτύπωμα ως διαπιστευμένο και αξιόπιστο στοιχείο. Από τότε, τέτοιου είδους πρακτικές γίνονται όλο και πιο πολύτιμες στα δικαστήρια για διαλεύκανση υποθέσεων.

Οι ειδικοί που ασχολούνται με τα forensics, είναι πιστοποιημένοι για τις ικανότητές τους και εκπαιδευμένοι στις τεχνικές που χρειάζονται καθώς και σε δεξιότητες ομιλίας σε δικαστήριο. Αναλαμβάνουν μία υπόθεση από την αρχή ως το τέλος. Ετοιμάζουν την ομάδα τους για να μπουν στον χώρο που είναι να εξετάσουν μετά την εκτέλεση εντάλματος ή την οδηγία ενός πελάτη, κάνουν την έρευνά τους υπακούοντας στις οδηγίες και στους νόμους που καλύπτουν την έρευνά τους και κάνουν το παν για να είναι τα ευρήματά τους αξιόπιστα – επεξεργάζονται τα ευρήματα προσεκτικά και καταγράφουν το κάθε τους βήμα ώστε να είναι καλυμμένοι πλήρως.

Τη σύγχρονη εποχή, ένας υποτομέας αυτής της επιστήμης έχει αναδυθεί. Οι ειδικοί Computer Forensics έχουν εμπειρία στην εξέταση ηλεκτρονικών συστημάτων και μπορούν να αποσπάσουν τα δεδομένα από οποιαδήποτε συσκευή συναντήσουν. Με την άνοδο της τεχνολογίας, όλο και περισσότεροι κακοποιοί χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές οπότε όλο και περισσότεροι ειδικοί είναι απαραίτητοι για να εξετάσουν τις ηλεκτρονικές συσκευές και να καταθέσουν τα ευρήματά τους ώστε να προχωρήσει η υπόθεση.

Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, τόσο πιο ζωτικές είναι οι υπηρεσίες τους και για αυτό εξασκούν μεγάλη προσοχή και καταγράφουν κάθε τους βήμα. Ένα λάθος δικό τους μπορεί κάλλιστα να εγγυηθεί την ελευθερία του ύποπτου.

Οι ερευνητές αυτοί δεν δραστηριοποιούνται μόνο στην ανάκτηση στοιχείων από ύποπτα αντικείμενα – πολλοί προσλαμβάνονται σε ιδιωτικές εταιρείες που προσφέρουν πλήρη ανάκτηση αρχείων σε καλή τιμή για αυτούς που σπάνε το λάπτοπ τους και δεν θέλουν καινούριο.