Μετάφραση
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Alzheimer’s and Dementia: Alzheimer: The Journal of the Alzheimer’s Association
Η τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας (VR) έχει χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση των πρώιμων προειδοποιητικών σημείων της νόσου Αλτσχάιμερ.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge διερεύνησαν αν τα άτομα που κινδυνεύουν από τη νόσο είχαν κακή αίσθηση κατεύθυνσης ή βλάβες στη χωρική πλοήγηση.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πλοηγηθούν σε ένα εικονικό περιβάλλον φορώντας ακουστικά VR.
Τα ευρήματα έδειξαν βλάβες στη χωρική πλοήγηση, οι οποίες μπορεί να αναπτυχθούν χρόνια ή δεκαετίες πριν από οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα της νόσου.
Περίπου 100 ασυμπτωματικοί ενήλικες, ηλικίας 43 έως 66 ετών, χρησιμοποίησαν την εικονική πραγματικότητα για να καθορίσουν και να διατηρήσουν μια διαδρομή από το ένα μέρος στο άλλο.
“Ακριβής διάγνωση”
Οι ερευνητές παρατήρησαν βλάβες στους άνδρες αλλά όχι στις γυναίκες.
Ελπίζεται ότι τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός διαγνωστικού εργαλείου υποστήριξης κλινικών αποφάσεων για το NHS.
Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο καθηγητής Dennis Chan και χρησιμοποιήθηκε ένα τεστ που σχεδιάστηκε από τον Dr Andrea Castegnaro και τον καθηγητή Neil Burgess, από το Global University του Λονδίνου.
Η πρώτη συγγραφέας, Δρ. Coco Newton, ήλπιζε ότι η έρευνα θα οδηγήσει σε “πιο έγκαιρη και ακριβή διάγνωση” για τους ανθρώπους.
Η ίδια δήλωσε: “Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό με την εμφάνιση των θεραπειών κατά του αμυλοειδούς για τη νόσο Αλτσχάιμερ, οι οποίες θεωρούνται πιο αποτελεσματικές στα πρώτα στάδια της νόσου”
“Επισημαίνει επίσης την ανάγκη για περαιτέρω μελέτη της διαφορετικής ευπάθειας ανδρών και γυναικών στη νόσο Αλτσχάιμερ και τη σημασία της συνεκτίμησης του φύλου τόσο για τη διάγνωση όσο και για τη μελλοντική θεραπεία”.
Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Cambridge και χρηματοδοτήθηκε από κοινού από την Εταιρεία Alzheimer και από ερευνητική επιχορήγηση της MSD.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Alzheimer’s and Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.
Ο Δρ. Richard Oakley, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας και καινοτομίας στην Εταιρεία Alzheimer, δήλωσε: “Η έρευνα και η καινοτομία της Alzheimer’s Society δεν είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει σε τέτοια αποτελέσματα: “Τα πολύ πρώιμα συμπτώματα της άνοιας μπορεί να είναι ανεπαίσθητα και δύσκολα ανιχνεύσιμα, αλλά τα προβλήματα με την πλοήγηση πιστεύεται ότι είναι μερικές από τις πρώτες αλλαγές προς τη νόσο Αλτσχάιμερ.
“Αυτή η καινοτόμος τεχνολογία απέχει πολύ από το να γίνει διαγνωστικό τεστ, αλλά παρέχει περισσότερα στοιχεία σχετικά με το ρόλο των ικανοτήτων πλοήγησης ως πρώιμο σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ”.
Πηγή:
https://www.bbc.com/news/uk-england-cambridgeshire-68448516
Ονομάζομαι Χριστίνα Μπομπογιάννη, είμαι απόφοιτη της Εγκληματολογικής Ψυχολογίας (BSc Forensic Psychology) στο ICPS, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο UCLAn της Αγγλίας και αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο στάδιο του Μεταπτυχιακού (MSc in Applied Forensic Psychology). Είμαι εθελόντρια στο το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute) ως αρθρογράφος και υποστήριξη στα social media.