Ανθρώπινες Σχέσεις, Συμπεριφορά, Ψυχική υγεία

Επιθέσεις βίας οργανώνονται πλέον ανοιχτά στο telegram από ρατσιστές

Σύμφωνα με το CNN στις 5 Ιουνίου ένα αυτοκίνητο γεμάτο ακροδεξιούς διέσχιζε τους δρόμους του Νόξβιλ στο Τενεσί, παρενοχλώντας και κακοποιώντας ανθρώπους που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία του Black Lives Matter. Ένας από αυτούς μέσα από το αυτοκίνητο φώναξε σε μια ομάδα διαδηλωτών «Θέλεις να πεθάνεις? Έλα μέσα! 9 μ.μ με το όνομα σου πάνω του!»  Οι επιβάτες του αυτοκινήτου κατέγραψαν πολλά βίντεο από την πορεία τους, τα οποία ανέβασαν αργότερα στην κρυπτογραφημένη εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.Ένα από τα κανάλια που χρησιμοποιούσαν  ήταν το The Fascist Group  Esoteric Anti  Root Collective ένα από τα 200 ρατσιστικά γκρουπ της telegram που έχουν γίνει πολύ πιο ενεργά εν μέσω διαμαρτυριών στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την ανάλυση του CNN.  Μία νέα έκθεση του Ινστιτούτου Στρατηγικού Διαλόγου (ISD) που μοιράστηκε αποκλειστικά με το CNN αποκάλυψε πως τα συγκεκριμένα κανάλια έχουν χιλιάδες μέλη. H ISD, μία δεξαμενή σκέψης με έδρα της το Λονδίνο που μελετά τον εξτρεμισμό ,παραδέχεται ότι δέχονται πολύ συχνά απειλές κατά των μειονοτικών κοινοτήτων και διαδηλωτών της BLM (Black Lives Matter) απειλές που πολλές φορές αγγίζουν σε βίαιες πρακτικές.

Τον Μάιο, η ρατσιστική ομάδα Rise Above Movement δημιούργησε το δικό της κανάλι στο Telegram, το οποίο σύμφωνα με το έργο Countering Extremism (αντιμετωπίζοντας τον εξτρεμισμό), αναλύει θέματα αντισημιτισμού και αντι-μετανάστευσης. Οι ρατσιστές ή υπερασπιστές της λευκής υπεροχής όπως θέλουν οι ίδιοι να αυτοαποκαλούνται επιλέγουν κατά κύριο λόγο το Telegram  καθώς το περιεχόμενο της εφαρμογής δεν εποπτεύεται  με την ίδια συχνότητα όπως συμβαίνει με άλλα κοινωνικά δίκτυα. Τα κανάλια τους μοιράζονται τα πάντα. Από εγχειρίδια σχετικά με τον τρόπο κατασκευής τρισδιάστατων όπλων έως επαίνους για μαζικούς δολοφόνους. Ένας εκπρόσωπος της Telegram δήλωσε στο CNN μέσω e-mail: « Το Telegram είναι μια ουδέτερη πλατφόρμα που χρησιμοποιείται τόσο από οπαδούς του BLM όσο και αντιπάλους τους, καθώς και από χιλιάδες άλλα πολιτικά κινήματα σε όλο τον κόσμο. Η αποστολή μας είναι να υποστηρίξουμε την ιδιωτικότητα , τον ελεύθερο λόγο και την ειρηνική ανταλλαγή ιδεών. Οι εκκλήσεις για βία δεν είναι ευπρόσδεκτες στην πλατφόρμα μας . Οι συντονιστές μας καταργούν αναρτήσεις βίας που παραβιάζουν τους Όρους Χρήσης και αποκλείουν κανάλια που αποτελούνται εξ ολοκλήρου από τέτοιες δημοσιεύσεις». Οι χρήστες του Telegram που λαμβάνουν τέτοιου είδους μηνύματα συνιστάται να τα αναφέρουν πατώντας το κουμπί αναφοράς εντός της εφαρμογής ή στη διεύθυνση abuse@telegram.org.

Η ISD ανέλυσε περισσότερες από 1 εκατομμύριο μεμονωμένες αναρτήσεις στο Telegram μέσα από δεκάδες κανάλια ρατσιστικού περιεχομένου. Τα κανάλια αυτά, με ονόματα όπως  “ Only White Lives Matter ” και “Hans’s Right Wing Terror Center’’ έχουν κατά μέσο όρο 1.773 μέλη. Ο Jacob Guhl, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στο CNΝ : «Το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο αν λάβετε υπόψη πόσο τρομερό είναι το περιεχόμενο, εκκλήσεις για βία, προώθηση τρομοκρατικών ομάδων , εορτασμούς επιθέσεων από τρομοκράτες».

Εκμεταλλευόμενοι  την κρίση :

Μεταξύ των ανησυχητικών τάσεων που εντοπίζει η ISD είναι η αυξανόμενη διασταύρωση μεταξύ των ρατσιστών και υπέρμαχων του κινήματος Boogaloo, ενός οργανωμένου ακροδεξιού αμερικάνικου εξτρεμιστικού κινήματος που προσπαθεί να υποκινήσει ένα δεύτερο αμερικάνικο εμφύλιο πόλεμο. Το προφίλ του Boogaloo αυξήθηκε ραγδαία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19. Πολλά από τα μέλη της επίσης συνωμότησαν για να διακόψουν ή να επιτεθούν στις διαμαρτυρίες για το BLM. Ο Guhl υποστηρίζει πως η πανδημία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική κατάρρευση που θα οδηγήσει τελικά σε ένα πόλεμο φυλών μέσω του οποίου οι λευκοί θα είναι νικητές και δημιουργήσουν ένα λευκό εθνογραφικό κράτος. Οι υποστηρικτές του Boogaloo  φαίνεται να είναι διχασμένοι σύμφωνα με ιδεολογικές γραμμές : ορισμένοι περιγράφουν τον εαυτό τους ως αναρχικού απορρίπτοντας την υπεροχή των λευκών, ενώ άλλοι υιοθετούν ρητορική μίσους κατά των μειονοτήτων .Περισσότερα από τα μισά κανάλια που εντοπίζει η ISD περιλαμβάνουν αναφορές σε ένα δεύτερο εμφύλιο πόλεμο, σημάδι πως το κίνημα  συγχωνεύεται και με άλλες εξτρεμιστικές ομάδες και κινητοποιείται σε όλες τις πλατφόρμες . Μια εικόνα που μοιράστηκε στο Telegram δείχνει το προφίλ ενός μέλους του Boogaloo και ενός ακροδεξιού μέλους της πολιτοφυλακής που φορούσε μάσκα κρανίου, με τη λεζάντα: “ Έχω το μέρος σας και εσείς το δικό μου. Ενωμένοι στο δικαίωμα ενάντια στο παράσιτο”.  Το CNN εξέτασε δεκάδες τέτοιες εικόνες στα κανάλια του Telegram τα οποί αποκτούν περισσότερη ορμή λόγω των εκτεταμένων διαμαρτυριών στις ΗΠΑ, με συνθήματα όπως “Black Crimes Matter” και “Make America White Again”. Οι εξτρεμιστικές ομάδες θεωρούν πως είναι η κατάλληλη στιγμή να κινητοποιήσουν περισσότερα άτομα τα οποία λόγω του lockdown περνούν παραπάνω χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα.

Πώς να κατασκευάσετε ένα 3D όπλο :

Περίπου το 60%  των ακροδεξιών καναλιών  που αναλύθηκαν στο Telegram υποστηρίζουν ρητά την πολιτική βία, είτε μέσω της προώθησης εκπαιδευτικού υλικού για την προετοιμασία βίαιων συμπεριφορών είτε με άμεση παρότρυνση για δράση. Ο Valerio Mazzoni, αναλυτής της τρομοκρατίας για την ιταλική συμβουλευτική IFI Advisory, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του lockdown  παρατήρησε αύξηση της κοινοποίησης των εγχειριδίων για το πώς να κατασκευαστεί ένα τρισδιάστατο όπλο ,στα κανάλια της εφαρμογής .Ερευνητές σε αυτόν τον τομέα λένε πως οι ρατσιστές συχνά δοξάζουν ή μοιράζονται βίντεο και μανιφέστα από κάποιο τρομοκράτη που λατρεύουν σαν «ήρωα», ενώ βρέθηκε κανάλι που συνέταξε ακόμα και λίστα με τρομοκράτες «αγίους» από όλο τον κόσμο. Η ISD επίσης παρατήρησε ότι το περιεχόμενο των λευκών υπέρ ρατσισμού κοινοποιείται πολύ γρήγορα γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτά τα κανάλια αλληλοσυνδέονται . 205 από τα 208 ταυτοποιούνται  ότι συνδέονται μεταξύ τους από την ISD .

Γιατί είναι δύσκολο να εντοπιστεί :

Η ISD πρότεινε στο Telegram να εφαρμόσει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για να ανιχνεύει την διανομή εξτρεμιστικού υλικού. Ένα συνδυασμό « εθνογραφικών τεχνολογιών παρακολούθησης» για την ανίχνευση της κινητοποίησης των εξτρεμιστών . Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν για να αποτρέψουν την εξάπλωση της ακροδεξιάς προπαγάνδας στο διαδίκτυο. Μετά το αιματηρό επεισόδιο στο Κραίστσερτς, το Facebook ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει όλους τους επαίνους προς υποστήριξη και εκπροσώπηση του εθνικισμού και του αυτονομισμού. Επίσης έχει αφαιρέσει ομάδες στις οποίες, ανήκαν δύο μέλη του Boogaloo αφού κατηγορήθηκαν για πυροβολισμούς στην Καλιφόρνια. Οι δύο άντρες είχαν προγραμματίσει την επίθεση μέσω μηνυμάτων στο Facebook. Ένα ακόμα πρόβλημα για τις εταιρείες τεχνολογίας και ειδικότερα για την επιβολή του νόμου είναι ότι οι εγχώριες οργανώσεις, όπως οι ακροδεξιές ομάδες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως τρομοκρατικές σύμφωνα με το ομοσπονδιακό δίκαιο, σε αντίθεση με αυτές που είναι γνωστές ως ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και το ISIS. Όσο δύσκολο και αν είναι να εντοπίσουμε και να καταγράψουμε τέτοιο περιεχόμενο, η μελέτη του ISD καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κλίμακα του βίαιου περιεχομένου που αντιμετωπίστηκε κατά την ανάλυση, είναι συγκλονιστική.

Μετάφραση-Απόδοση: Xριστιάνα Ευσταθίου