Γονείς, Οικογένεια, Ψυχική υγεία

Είναι εντάξει να αφήσω το μικρό μου παιδί να παίζει με το τηλέφωνο μου;

Μερικές φορές είναι όντως εντάξει να αφήνουν οι γονείς τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να παίζουν με το κινητό. Για παράδειγμα, μπορούν να τα απασχολήσουν όταν έχουν κάποια δουλειά βάζοντας τα να δουν κάποιες εικόνες ή να μπουν σε κάποιες εφαρμογές τις οποίες έχουν ελέγξει οι ίδιοι πριν. Σύμφωνα με μια έρευνα, το 72% των παιδιών κάτω των 8 έχουν ήδη χρησιμοποιήσει μια ηλεκτρονική συσκευή, και ακόμα χειρότερα, το 38% την έχουν χρησιμοποιήσει κάτω των 2 ετών!

Αλλά σκεφτείτε, πόση ώρα περνάει το παιδί με ένα κινητό, πόση ώρα παίζει στην πραγματική του ζωή και αν αυτά συμβαδίζουν!

Συμβουλές για να αφήσετε το προσχολικής ηλικίας παιδί σας να παίξει με το κινητό σας:

  • Παρακολουθείστε τι βλέπει. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατεβάσει τις κατάλληλες εφαρμογές για την ηλικία του και ότι το περιεχόμενο τους είναι κατάλληλο.
  • Δημιουργήστε στο παιδί καλές συνήθειες. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά βαριούνται εύκολα. Εάν συνδέσουν ορισμένα επαναλαμβανόμενα πράγματα όπως την οδήγηση στο αυτοκίνητο με παιχνίδια στο κινητό, τότε δύσκολα θα αλλάξουν αυτή τους τη συνήθεια.
  • Προσέξετε το τηλέφωνο! Μπορεί να πέσει οπουδήποτε, να σφηνωθεί κάπου ή τα παιδιά να το ξεχάσουν. Αυτές οι συσκευές πλέον έχουν γίνει πολύ ακριβές!
  • Θυμηθείτε. Είστε το πρότυπο τους. Τα παιδιά αντιγράφουν τις συμπεριφορές σας γι αυτό καλό θα ήταν να προσέχετε κι εσείς οι ίδιοι τη χρήστη του κινητού.

Με πληροφορίες από Common Sense Media