Εγκλήματα, Κοινωνία, Κυβερνοασφάλεια

Διπλό χτύπημα της Europol κατά της εμπορίας ανθρώπων

Η Ευρωπαϊκή Αστυνομία, σε συνεργασία με αυτήν της Ισπανίας, κατάφερε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά κατά της εμπορίας ανθρώπων κινεζικής καταγωγής. Πιο συγκεκριμένα, δυο εγκληματικές οργανώσεις υπόσχονταν σε ανθρώπους κινεζικής καταγωγής εύρεση κατοικίας και εργασίας στην Ισπανία. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πως τα θύματα εξωθήθηκαν στην πορνεία για λογαριασμό των παραπάνω εγκληματικών ομάδων. Τα θύματα υπολογίζονται πάνω από 1000, ενώ, τα κέρδη των εγκληματιών ανέρχονται κοντά στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Όμως, λόγω των ενδελεχών και εστιασμένων ερευνών της Europol και της Policia Nacional, οι δυο αυτές εγκληματικές ομάδες διαλύθηκαν. Η επιχείρηση αποτελούταν από δυο φάσεις. Στην πρώτη, οι ισπανικές Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 35 ατόμων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, τα οποία διευκόλυναν τις παράνομες μεταναστεύσεις και πλαστογραφούσαν τα απαραίτητα έγγραφα. Ακολούθως, 34 ακόμα άτομα συνελήφθησαν, ο ρόλος των οποίων ήταν η δημιουργία εγγράφων για την νομιμοποίηση των μεταναστών. Συγκεκριμένα, έγιναν 69 συλλήψεις, ενώ κατασχέθηκαν και 7 πολυτελή αυτοκίνητα. Επιπλέον, βρέθηκαν 80.000 ευρώ και οι Αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση συσκευών και εγγράφων. Η Europol παρείχε στην Ισπανική Αστυνομία επιχειρησιακή στήριξη κατά τη διάρκεια των ερευνών, ενώ, την ημέρα των συλλήψεων, ένας ειδικός αναλυτής της βρέθηκε στο Τολέδο για περαιτέρω υποστήριξη.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα των ερευνών, οι δυο εγκληματικές οργανώσεις είχαν ως έδρα τη Guadalajara, τη Μαδρίτη και το Τολέδο, αλλά, διέθεταν και υποομάδες που δρούσαν και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας, συμπεριλαμβανομένων της Βαρκελώνης και της Βαλένθιας. Τις περισσότερες φορές δρούσαν ξεχωριστά, αλλά, συνεργάζονταν όταν κρινόταν απαραίτητο. Προμήθευαν τα θύματα με πλαστά εργασιακά συμβόλαια και βεβαιώσεις κατοικίας σε περιοχές της Ισπανίας που δεν έζησαν ποτέ. Ακόμα, διοργάνωναν εικονικούς γάμους, ενώ προσέφεραν και συμβουλές στα θύματα για επιτυχείς συνεντεύξεις κατά την προσπάθεια εύρεσης εργασίας.

Η παραπάνω υπόθεση φαίνεται πως συνδέεται με μια πολύ μεγαλύτερη που στηρίζεται από τη Europol από το 2020 που οδήγησε στη διάλυση μιας από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις στην Ευρώπη που εμπλεκόταν στην εμπορία ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση. Επιπλέον, συνδέεται με την υπόθεση εγκληματιών που δρούσαν στη Μαγιόρκα. Η τελευταία επιχείρηση διενεργήθηκε το Μάρτιο του 2024 και αφορούσε πάλι την εμπορία ανθρώπων για σεξουαλική και εργατική εκμετάλλευση. Το αποτέλεσμα ήταν η σύλληψη 17 ατόμων και η προστασία 13 θυμάτων.

Η επιχείρηση της Ισπανικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή της Europol, όχι μόνο οδήγησε στη σύλληψη επικίνδυνων εγκληματιών, αλλά, είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση θυμάτων και την προστασία των εν δυνάμει θυμάτων των εγκληματικών οργανώσεων. Για ακόμα μια φορά, αποδεικνύεται περίτρανα πώς κάποιοι άνθρωποι είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν τις δυσκολίες και τα προβλήματα των άλλων για την αποκόμιση κέρδους, χωρίς κανένα δισταγμό και καμία ενσυναίσθηση. Όμως, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα στέκονται εμπόδιο στα εγκληματικά τους σχέδια.

Πηγή:

https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/double-blow-two-criminal-organisations-smuggling-chinese-nationals-taken-down