Τεχνολογία

Διευθύνων Σύμβουλος τεχνολογίας μιλά για τις “υπερδυνάμεις” της τεχνητής νοημοσύνης (AI)

Γράφει η Δανάη Καταλιακού, φοιτήτρια Ψυχολογίας

 

Job van der Voort είναι το όνομα του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας τεχνολογίας ανθρώπινου δυναμικού Remote, ο οποίος υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι “τρομερά ισχυρή” και μπορεί να δώσει στους εργαζόμενους “υπερδυνάμεις”, συμβάλλοντας στην εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης. Έχοντας γνώσεις στον τομέα των νευροεπιστημών και ως ένας από τους πρώτους υπαλλήλους της εταιρείας λογισμικού GitLab, ο van der Voort κάνει λόγο για τη δημιουργία bot τεχνητής νοημοσύνης, που βοηθάει τους εργαζόμενους να ολοκληρώνουν συντομότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια τις εργασίες τους.

Πιο συγκεκριμένα, η Remote δημιούργησε ένα εσωτερικό bot τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο με την χρήση των βάσεων δεδομένων της εταιρείας μπορεί να αξιοποιηθεί από το προσωπικό της εταιρείας για την λήψη και την αναζήτηση σημαντικών πληροφοριών. Η συγκεκριμένη εταιρεία μεριμνά για την εργασιακή απασχόληση ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο αναλαμβάνοντας τη διαχείριση της μισθοδοσίας, των οφελών, της συμμόρφωσης και των φόρων τους. Επιπλέον, το συγκεκριμένο bot  ενημερώνει το προσωπικό, όταν δεν γνωρίζει την απάντηση σε ένα ζήτημα. Η μη επινόηση απαντήσεων συνιστά, όμως, κατά τον van der Voort ενδεχόμενο πρόβλημα.

Η έναρξη του ChatGPT από την OpenAI έδωσε το έναυσμα για την εποχή της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, η οποία δημιουργεί κείμενο και εικόνες, κατόπιν οδηγιών. Τη δική της τεχνητή νοημοσύνη παρουσίασε η Google με όνομα Bard και η Microsoft την συμπεριέλαβε για πρώτη φορά σε μια έκδοση του Bing. Τέτοιες πλατφόρμες έχουν χρησιμοποιηθεί στο εκπαιδευτικό πλαίσιο, τον τύπο, όπως και για την εύρεση εργασίας.

Υπάρχουν, ωστόσο, υποψίες για την ανάπτυξη λογοκρισίας και προκαταλήψεων από τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη. Ορισμένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Amazon, προειδοποιούν τους υπαλλήλους τους να μην εμπιστεύονται πληροφορίες στο ChatGPT. Όπως είναι γνωστό, η πλατφόρμα τέθηκε για λόγους ασφαλείας εκτός λειτουργίας στην Ιταλία, ενώ συστάθηκε μια επιστολή από διευθύνοντες συμβούλους τεχνολογίας, μηχανικούς λογισμικού και καθηγητές συμπεριλαμβανομένου του Elon Musk και του Steve Wozniak με την οποία ζητήθηκε εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη της προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης. Μία, μάλιστα, από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για την AI, αφορά στην απώλεια θέσεων εργασίας και δη πλήρους απασχόλησης, σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις νομικές και οικονομικές θέσεις να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ως απάντηση σ’ αυτό το μεγάλο κύμα ανησυχιών, ο Van der Voort έκανε λόγο για ανακατανομή του εργατικού δυναμικού με τους ανθρώπους να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε εργασίες, που απαιτούν περισσότερες επικοινωνιακές ή δημιουργικές δεξιότητες και την τεχνητή νοημοσύνη να αναλαμβάνει περισσότερο διοικητικά καθήκοντα. Σύμφωνα με τον Bill Gates, το ChatGPT θα λειτουργεί ως “ένας υπάλληλος έτοιμος να σε βοηθήσει”. Προς το παρόν, η Remote χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την δημιουργία αυτόματων απαντήσεων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους πελάτες, αφού προηγουμένως αυτές έχουν διαβαστεί από ένα μέλος του προσωπικού. Στα επόμενα ένα με δύο χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη θα απαντά απευθείας σε οποιοδήποτε email και μόνο, αν δεν είναι σίγουρη, θα αποστέλλει το εκάστοτε mail σε άνθρωπο.

Η παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο των επιχειρήσεων και των εταιρειών έχει εγκαινιάσει μία νέα εποχή εργασίας, κατά την οποία νέες πλατφόρμες αναλαμβάνουν μερικά από τα καθήκοντα των υπαλλήλων, εξασφαλίζοντας την εξοικονόμηση χρόνου και την μεγαλύτερη ακρίβεια στην εκτέλεση των δραστηριοτήτων τους. Μπροστά στον ανερχόμενο και επικείμενο φόβο για απώλεια πολλών θέσεων εργασίας παγκοσμίως, ο Van der Voort διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για αντικατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά για αλλαγή των επιχειρήσεων και μεταμόρφωση της δουλειάς και των δραστηριοτήτων τους με τον πιο ουσιαστικό τρόπο.

 

Πηγή:

https://www.businessinsider.com/generative-ai-tech-workers-superpowers-remote-job-van-der-voort-2023-4?r=US&IR=T