Μη κατηγοριοποιημένο

Πανελλήνιες: Δεν είσαι τα αποτελέσματά σου!

Γράφει η Μάρη Γαργαλιάνου, Δημιουργός Magicme.gr, Professional Life Coach

Αν φέτος είναι η «στιγμή» σου, αν το πρόσωπό σου έχει γίνει ένα με το βιβλίο Ιστορίας και ενδεχομένως έχεις ήδη πάρει γύρω στα τρία με τέσσερα κιλάκια παραπάνω, αν αισθάνεσαι ότι όλο αυτό εκεί έξω «Και που θα περάσει το παιδί, μα δε διαβάζει, σσσ άσε την ήσυχη, έχει ο θεός» σε μπουκώνει και σου δημιουργεί έξτρα στρες, αν νιώθεις άγχος, αγωνία, ή ακόμα και εξάρτηση από έναν βαθμό που θα σε οδηγήσει στη Σχολή που θες, τότε διαβάζεις το σωστό άρθρο και απλά συνέχισε.

Καταρχάς, οι Πανελλήνιες δεν είναι ο μπαμπούλας, ούτε η αρχή και το τέλος του κόσμου. Το έζησα όπως και άλλοι πολλοί και τώρα πια ξέρω. Οι Πανελλήνιες είναι ένα «πέρασμα», μια από τις πρώτες «αναμετρήσεις» της ζωής θα έλεγε κανείς, που σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κλίνεσαι να κοπιάσεις αρκετά και να εστιάσεις σε πράγματα που ενδεχομένως για σένα δεν έχουν καμία απολύτως σημασία, καθώς όνειρό σου είναι να γίνεις σεφ πατισερί! Να σου πω κάτι όμως; Από κάθε «πέρασμα» έχεις να μάθεις, αρκεί να επιλέξεις με σοφία πως θα το διαβείς.

Έχεις πολλές επιλογές. Μπορείς να πεις «challenge accepted» και να απομυθοποιήσεις την όποια «σοβαρότητα» της κατάστασης, παίρνοντάς τη χαλαρά και ό,τι γίνει, μπορείς ένα σωρό μερόνυχτα να μην κλείσεις μάτι και να λιώσεις στο διάβασμα, μπορείς να αποδεχτείς τη συνθήκη και να βάλεις όρια σε σένα, το διάβασμα και τους άλλους, μπορείς εξαρχής απλά να πεις: «Όλο αυτό δε με αφορά!», ή «Θα τα δώσω όλα!». Κάθε τι από τα παραπάνω είναι πολύ οκ, αρκεί να είναι μια απόφαση συνειδητή και όχι για να πας «κόντρα» στους γονείς, το θεσμό των Πανελληνίων (!), τους δασκάλους, ή ό,τι άλλο.  

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να έχεις κατά νου κάτι: Δεν θα σε ορίσει κανένα αποτέλεσμα. Κανένα νούμερο δεν είναι αντάξιο της δικής σου αξίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σου βγει η ψυχή για το «τι θα πει ο κόσμος», ή να αγχωθείς υπερβολικά από πιθανές προσδοκίες που έχουν οι άλλοι από εσένα. Η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις και πίστεψέ με, μετά τις Πανελλήνιες αρχίζει «το καλό»! Μη ξεχνάς… η ζωή ανήκει σε όσους βρίσκονται καθημερινά στην αρένα. Είτε κερδίσεις μια μάχη, είτε τη «χάσεις», σημασία έχει να τη ζήσεις και να μάθεις μέσα από αυτή. Δε θα ευχηθώ καλή επιτυχία, θα ευχηθώ καλή τύχη και καλή συνέχεια στη ζωή σου. Και κάτι ακόμα… Να τη χτίσεις και να τη ζήσεις όπως επιλέξεις ΕΣΥ!