Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο, Συμπεριφορά

Δεν είναι αρκετό να έχεις δίκιο…χρειάζεται να είσαι και ευγενικός στο διαδίκτυο!

Η άποψη ότι αν δεν είσαι ευγενικός χάνεις και το δίκιο σου ισχύει όχι μόνο στις διαπροσωπικές μας σχέσεις στον πραγματικό κόσμο αλλά και στον διαδικτυακό. Όσο κι αν βολεύει να πιστεύετε ότι κρύβεστε πίσω από την ανωνυμία σας στο ίντερνετ, ανωνυμία δεν υπάρχει και η αγένεια δε δικαιολογείται.

Στο YouTube, στην πλατφόρμα σχολιασμού γίνεται «πάρτι» από τα κακόβουλα σχόλια, που πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια της αγένειας και φτάνουν στο bullying. Μπορεί να μη μας αρέσει κάτι είτε για το πώς προβάλλεται είτε γιατί δεν συμφωνούμε με την άλλη άποψη. Υπάρχουν τόσες άλλες επιλογές από το να αφιερώσεις χρόνο για να κάνεις ένα άσχημο σχόλιο που θα προσβάλλει, θα στενοχωρήσει κάποιον άλλο και θα χαρακτηρίσει τη προσωπικότητά σου ακόμα κι αν έχεις δίκιο!

Αντίστοιχα, σε κάποιες δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «στήνονται» ολόκληροι καβγάδες γιατί κάποιος δικαίως μεν εκφράζει δυσαρέσκεια, αγενώς δε, με αποτέλεσμα να χάνει το δίκιο του. Είναι εύκολο να θυμώσεις, να κάνεις τον έξυπνο, να προσβάλλεις, να εξευτελίσεις κάποιον, να τον φέρεις σε δύσκολη θέση. Έχεις σκεφτεί όμως ότι υπάρχει και άλλος τρόπος;

Προσπάθησε για αλλαγή να αποδεχτείς τη διαφορετικότητα, σε oποιαδήποτε μορφή κι αν εκδηλώνεται, προσπάθησε να μπεις στη θέση του άλλου, να καταλάβεις, να κάνεις τον άλλο με όμορφο τρόπο να καταλάβει τη δική σου οπτική γωνία. Αν δε μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο μπορείς απλά να αγνοήσεις ό,τι δε σου αρέσει. Και πάλι θα είναι καλύτερη αντιμετώπιση από το να μαυρίσεις τη ψυχή σου με κακία.

Βρες τη δύναμη μέσα σου να περνάς τα μηνύματα που θες με όμορφο τρόπο, χωρίς προσβολές, χωρίς κακοήθεια, χωρίς κόντρες, χωρίς μίσος!

Η ρητορική μίσους που εκφράζεται μέσα από τα social media πλέον έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Άνθρωποι καθημερινά δέχονται επιθέσεις από άλλους ανθρώπους χωρίς ουσιαστικό λόγο. Αν διαφωνείς μπορείς να το εκφράσεις διαφορετικά, η αγένεια δεν οδήγησε κανέναν πουθενά. Και ας μη ξεχνάμε ότι στο διαδίκτυο υπάρχουν άνθρωποι που μέσω αυτού κάνουν έρευνα για αναζήτηση υπαλλήλων, φανταστείτε τι θα σκεφτούν για εσάς σαν προσωπικότητες εάν δουν κάποιο τέτοιο σχόλιο.

Ελάτε να χτίσουμε έναν καλύτερο διαδικτυακό κόσμο μαζί! Το CSI Institute και η ομάδα του είναι πάντα δίπλα σας για ενημέρωση και συμβουλευτική υποστήριξη.