Γονείς, Οικογένεια, Παιδιά, Ψυχική υγεία

Αυτό πρέπει να διδάξουν οι γονείς στα παιδιά τους

Ως γονείς, όλοι θέλουμε να μεγαλώσουμε παιδιά  έξυπνα και συγκεντρωμένα, ειδικά σε έναν κόσμο όπου ο ψηφιακός εθισμός φαίνεται να είναι αναπόφευκτος. (Ακόμη και άνθρωποι όπως ο Steve Jobs και ο Bill Gates έχουν πολλές στρατηγικές για τον περιορισμό της ώρας επί οθόνης των παιδιών τους.)

Γιατί; Επειδή στο μέλλον θα υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων στον κόσμο: αυτοί που αφήνουν την προσοχή και τη ζωή τους να ελέγχονται από άλλους και εκείνους που υπερηφανεύονται ότι είναι ”αδιάψευστοι”. Μετά από πολλά χρόνια μελέτης, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που φαίνεται να κάνουν οι γονείς είναι το να μην δίνουν τα παιδιά τους την ελευθερία να ελέγχουν το δικό τους χρόνο.

Είναι σημαντικό να βοηθούμε τα παιδιά μας να κατανοούν τα κίνητρα των εταιριών τυχερών παιχνιδιών και των κοινωνικών δικτύων: Ενώ αυτά τα προϊόντα μας προβάλλουν τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία μας, επωφελούνται επίσης από το χρόνο, την προσοχή μας και τις σπατάλες μας.

Είναι μία ισχυρή ανάγκη να εξοπλίσουμε τα παιδιά με την ικανότητα να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τη χρήση της οθόνης και να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες.

Πολλοί θεωρούν ότι αν αφήσουμε ένα παιδί να επιλέξει πόσο χρόνο από την ημέρα του θα περάσει μπροστά από μια οθόνη, τότε αυτό θα μας απαντήσει όλη μέρα! Η αλήθεια όμως δεν είναι αυτή. Δύο επεισόδια ενός κατάλληλου προγράμματος στο Netflix είναι περίπου 45 λεπτά. Αν θέσουμε αυτή την ερώτηση στα παιδιά, μάλλον θα συμφωνήσουν πολύ εύκολα μαζί μας και θα είναι τελικά πολύ ευχαριστημένα. Βέβαια απαραίτητος θα ήταν ένας χρονοδιακόπτης έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα υπερβούμε το χρόνο της συμφωνίας.

Οι συζητήσεις και οι διαφωνίες είναι υγιείς

Το πιο σημαντικό είναι να συμπεριλάβουμε τα παιδιά στη συζήτηση και να τα βοηθήσουμε να ορίσουν τους δικούς τους κανόνες. Όταν οι γονείς επιβάλλουν όρια χωρίς τη γνώμη των παιδιών τους, τα κάνουν να είναι δυσαρεστημένα και να τους παροτρύνουν σπάσουν τη συμφωνία.

Αυτές οι στρατηγικές δεν αποτελούν εγγύηση για την αρμονία του γονέα-παιδιού. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να περιμένουμε να έχουμε έντονες συζητήσεις για τον ρόλο που παίζει η τεχνολογία στα σπίτια μας και στη ζωή των παιδιών μας, όπως και πολλές οικογένειες έχουν έντονες διαφωνίες για να δώσουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου στους εφήβους το βράδυ του Σαββάτου. Οι συζητήσεις και, ορισμένες φορές, οι διαφωνίες αποτελούν ένδειξη μιας υγιούς οικογένειας.

Είτε σε μια μεγάλη εταιρία είτε σε μια μικρή οικογένεια, όταν συζητάμε ανοιχτά τα προβλήματά μας, σε ένα περιβάλλον όπου αισθανόμαστε ασφάλεια και υποστήριξη, μπορούμε να τα επιλύσουμε από κοινού.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Η τεχνολογία γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη και ενδιαφέρουσα . Ενώ είναι σημαντικό τα παιδιά μας να γνωρίζουν ότι τα προϊόντα έχουν σχεδιαστεί για να είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, πρέπει εξίσου να ενισχύσουμε την προσπάθεια τους να παραμερίσουν την απόσπαση της προσοχής τους. Είναι ευθύνη τους – καθώς και το δικαίωμά τους – να χρησιμοποιούν το χρόνο τους με σύνεση, και όπως αυτοί νομίζουν.

Με πληροφορίες από cnbc