Διαδίκτυο, Τεχνολογία

Απόκρυψη διεύθυνσης IP μέσω VPN

Επιμέλεια μετάφρασης, Ελένη Καρανάνου

Η όλη τεχνική ορολογία γύρω από το VPN (Virtual Private Network -Εικονικό ιδιωτικό δίκτυο) μπορεί να γίνει αρκετά περίπλοκη. Ευτυχώς, η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του είναι ευκολότερη. Στην συνέχεια θα διαβάσετε ποια είναι η διεύθυνση IP σας και πως μπορείτε να την αποκρύψετε χρησιμοποιώντας VPN.

Τι είναι η διεύθυνση IP;

Θα μπορούσατε να περάσετε ολόκληρη τη ζωή σας στο Διαδίκτυο χωρίς ποτέ να σκεφτείτε ή ακόμη και να μην γνωρίζετε τη διεύθυνση Πρωτοκόλλου Διαδικτύου (IP Address). Αυτό συμβαίνει επειδή βρίσκεται στο παρασκήνιο με στρώματα τεχνολογίας πάνω της για να κάνει την όλη εμπειρία περιήγησης στο διαδίκτυο πιο φιλική προς το χρήστη. Σε οποιαδήποτε στιγμή δηλαδή, δεν είστε πραγματικά συνδεδεμένοι απευθείας στο διαδίκτυο. Συνδέεστε σε δίκτυο που είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο μέσω του παρόχου υπηρεσιών διαδικτύου (ISP- Internet service provider), συχνά σε σπίτι ή γραφείο, ή μερικές φορές σε δημόσιο δίκτυο όπως σε μία καφετέρια. 

Τις περισσότερες φορές, συνδέεστε στο δίκτυο μέσω δρομολογητή (router), ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εκχώρηση ιδιωτικών διευθύνσεων IP σε κάθε συσκευή στο δίκτυο σας. 

Αυτό το βοηθά στο να δρομολογεί τα δεδομένα μεταξύ συσκευών, έτσι ώστε το σωστό περιεχόμενο να παραδίδεται στο σωστό μέρος. Η IP διεύθυνση την οποία “βλέπουν” οι ιστότοποι είναι η δημόσια IP διεύθυνση, η οποία δρομολογείται από τον πάροχό σας (ISP), και λειτουργεί ως μοναδικό αναγνωριστικό για ολόκληρο το δίκτυο σας. Αυτή η δημόσια διεύθυνση IP περιέχει πληροφορίες όπως ο ISP σας, στον οποίο ανήκει και η γενική τοποθεσία του διακομιστή που είστε συνδεδεμένοι, η οποία πληροφορία τοποθεσίας μπορεί να είναι η πόλη ή ο ταχυδρομικός κώδικας σας.  

Όλο αυτό σημαίνει, πως όταν μιλάμε για απόκρυψη της διεύθυνσης IP μας, προσπαθούμε στην ουσία να αποκρύψουμε το δίκτυο στο οποίο είμαστε συνδεδεμένοι, και όλες τις πληροφορίες που το συνοδεύουν. 

Πως μπορώ να κρύψω την διεύθυνση IP μου;

Το να κρύψει κάποιος την διεύθυνση IP είναι σοκαριστικά απλό, γίνεται μόνο με την χρήση ενός VPN. 

Όταν συνδέεστε σε ένα VPN, στέλνετε κρυπτογραφημένα αιτήματα που ο πάροχος σας (ISP), προωθεί σε έναν από τους διακομιστές του VPN σας και εν τέλει θα τα παραδώσει στον τελικό τους προορισμό. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το VPN καλύπτει τη δημόσια διεύθυνση IP σας πίσω από τη δική του, έτσι ώστε όταν φτάνουν τα αιτήματά σας, να φαίνονται ότι προέρχονται από αυτόν τον διακομιστή αντί από το δίκτυό σας.

Αυτά είναι καλά νέα αν θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε γεωγραφικά περιορισμένο περιεχόμενο, απλά συνδεθείτε σε έναν διακομιστή στην περιοχή που πρέπει να βρίσκεστε και είστε έτοιμοι. 

Τι γίνεται με την απόκρυψη διεύθυνσης IP του VPN; 

Κάποιοι ιστότοποι προσπαθούν να αποκλείσουν την πρόσβαση μέσω VPN καταγράφοντας διευθύνσεις IP που είναι γνωστό ότι ανήκουν σε διακομιστές VPN. Επομένως, αν ποτέ έχετε λάβει παρόμοιο μήνυμα από κάποιον ιστότοπο που αναφέρει το εξής: “Συγγνώμη για τη διακοπή, φαίνεται ότι χρησιμοποιείτε έναν αποκλειστή ή διακομιστή μεσολάβησης. Απενεργοποιήστε οποιαδήποτε από αυτές τις υπηρεσίες και δοκιμάστε ξανά. Για περισσότερη βοήθεια επισκεφτείτε…”, τότε καταλαβαίνετε για τι πράγμα μιλάμε. 

Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει στο να σκεφτείτε πως πρέπει να αποκρύψετε και τη διεύθυνση IP του VPN σας, αλλά αυτή δεν είναι η απάντηση. Η επισκεψιμότητα στο Διαδίκτυο πρέπει να έχει μια διεύθυνση IP συνδεδεμένη σε αυτήν, και η κίνηση που ρέει μέσω ενός VPN δεν αποτελεί εξαίρεση.

Εάν διαπιστώσετε ότι η διεύθυνση IP ενός συγκεκριμένου διακομιστή έχει αποκλειστεί από έναν ιστότοπο στον οποίο προσπαθείτε να φτάσετε, οι καλύτερες επιλογές σας είναι να επιλέξετε διαφορετικό διακομιστή ή να δοκιμάσετε διαφορετική υπηρεσία VPN.

Πηγή: mashable.com