Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

Αν λάβετε αυτό το email μην το ανοίξετε: Απίστευτη απάτη μέσω email με ‘αποστολέα’ τη CIA

Τι θα σκεφτόσαστε εάν λαμβάνατε ένα email με θέμα ‘Central Intelligence Unit-Case #45361978’ ; Θα σκεφτόσαστε ότι πιθανότατα κάποιος έκανε λάθος και έτσι έφτασε στα χέρια σας ένας άκρως απόρρητος φάκελος; Ή μήπως ότι σας προσέλαβαν στις μυστικές υπηρεσίες (ποτέ δεν ξέρεις); Σε κάθε περίπτωση θα πέφτατε έξω- αυτά τα emails είναι ένα ακόμα είδος εκβιασμού.

Κατηγορούμενος από τη CIA για παιδοφιλία

Σύμφωνα με τη CIA ο συντάκτης των συγκεριμένων emails, οποίος παρουσιάζεται σαν αστυνομικός  βρήκε, τα στοιχεία του παραλήπτη της υπόθεσης #45361978. Ο ‘αστυνομικός’ υποστηρίζει πως η CIA πρόκειται να συλλάβει περίπου 2000 άτομα σε 27 χώρες, τα οποία φέρονται ως ύποπτα για παιδοφιλία. Το μήνυμα κατηγορεί τον εκάστοτε παραλήπτη ως ύποπτο.

Ο εν λόγω απατεώνας φαίνεται να είναι αρκετά ευγενικός αφού αποκαλύπτει όλες τις σχετικές πληροφορίες που διαθέτει το τμήμα: όχι μόνο το όνομα του, τηλέφωνο και email παραλήπτη, αλλά και διεύθυνση σπιτιού και δουλειάς όπως και πληροφορίες για τους συγγενείς του παραλήπτη.

Ο εγκληματίας έχει πρόσβαση στην υπόθεση και με αυτό τον τρόπο εμποδίζει τη σύλληψη των δραστών. Ωστόσο, το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 10,000 $ σε bitcoin.

Μην πιστεύετε τους εκβιαστές

Τέτοιου είδους απάτες που έχουν στόχο να εμπλέξουν κάποιον στην πορνογραφία δεν είναι κάτι καινούριο. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εγκληματίες εμφανίζονται ως χάκερς απειλώντας τα θύματά τους ότι θα τους εκθέσουν σε φίλους και συγγενείς.

Συγκριτικά με τις πιο κοινές απάτες, η συγκεριμένη είναι καλογραμμένη και πειστική. Οι εκβιαστές έδωσαν προσοχή ακόμα και στη μορφή του κειμένου. Ωστόσο, επειδή το μήνυμα μοιάζει πιο πειστικό δε σημαίνει ότι είναι αλήθεια. Πιθανότατα οι απατεώνες βρίσκουν την ηλεκτρονική σας διεύθυνση σε κάποια σελίδα στο διαδίκτυο.

Μην Πανικοβάλλεστε

Εάν λάβετε τέτοιο email το οποίο φαίνεται να έχει αποσταλεί από τη CIA, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το διαγράψετε. Ωστόσο, εάν θέλετε να το διαβάσετε από περιέργεια σας συμβουλεύουμε αρχικά να μην πανικοβληθείτε.

– Ποτέ μην πληρώνετε τους απατεώνες

– Μην απαντάτε σε τέτοια emails, ακόμα και αν θέλετε να εξηγείσετε στον αποστολέα πως έχει κάνει λάθος. Εάν το κάνετε αυτό είναι σαν να επιβεβαιώνετε ότι όντως αυτή είναι η διεύθυνσή σας και είναι έγκυρη.

– Κλείστε το μήνυμα και μαρκάρετέ το ως ανεπιθύμητο.

 

Με πληροφορίες από Kasperksy