Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

Adware, λογισμικό ανεπιθύμητων διαφημίσεων | Τρόποι προστασίας

Το Adware, γνωστό και ως λογισμικό που υποστηρίζεται από διαφημίσεις, δημιουργεί έσοδα για τους προγραμματιστές του, δημιουργώντας αυτόματα διαφημίσεις στην οθόνη σας, συνήθως μέσα σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Το Adware δημιουργείται συνήθως για υπολογιστές, αλλά μπορεί να βρεθεί και σε κινητά. Ορισμένες μορφές adware είναι ιδιαίτερα χειραγωγικές και δημιουργούν μια ανοιχτή πόρτα για κακόβουλα προγράμματα. Το Adware έχει τη δυνατότητα να καταστεί κακόβουλο και να βλάψει τη συσκευή σας, επεμβαίνοντας στον browser σας και εγκαθιστώντας ιούς ή και spyware.

Το Adware συνήθως ενεργοποιείται εν αγνοία των χρηστών όταν προσπαθούν να εγκαταστήσουν νόμιμες εφαρμογές τις οποίες συνοδεύει. Ενώ μερικές φορές, το adware μπορεί να είναι ασφαλές, ορισμένα αναδυόμενα παράθυρα όχι μόνο εμφανίζουν διαφημίσεις αλλά συλλέγουν δεδομένα και πληροφορίες έτσι ώστε να σας στοχεύσουν με προσαρμοσμένες διαφημίσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το adware μπορεί να σας κατευθύνει σε κακόβουλους ιστότοπους και μολυσμένες σελίδες μέσω διαφόρων συνδέσμων διαφημίσεων, θέτοντας σας σε κίνδυνο μόλυνσης από ιούς. Άρα, στο λιγότερο επιβλαβές επίπεδο το adware είναι απλά μια ενόχληση. Στο πιο επιβλαβές, μπορεί να είναι μια επιζήμια απειλή κακόβουλου λογισμικού για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σας.

Επομένως, το Adware είναι λογισμικό που εμφανίζει ανεπιθύμητες (και μερικές φορές ενοχλητικές) αναδυόμενες διαφημίσεις που μπορούν να εμφανιστούν στον υπολογιστή ή την κινητή συσκευή σας. Το Adware συνήθως καταλήγει στη συσκευή ενός χρήστη με έναν από τους εξής τρόπους:

 • Είτε μπορεί να εγκαταστήσετε ένα δωρεάν πρόγραμμα ή εφαρμογή στον υπολογιστή, χωρίς να το συνειδητοποιήσετε ότι περιέχει πρόσθετο λογισμικό που περιέχει adware. Αυτό επιτρέπει στον προγραμματιστή της εφαρμογής να κερδίσει χρήματα, αλλά επίσης σημαίνει ότι μπορείτε να κατεβάσετε adware στα συστήματά σας χωρίς να συναινέσετε.
 • Είτε, μπορεί να υπάρχει μια ευπάθεια στο λογισμικό ή το λειτουργικό σας σύστημα την οποία οι χάκερ εκμεταλλεύονται για να εισάγουν κακόβουλο λογισμικό, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τύπων adware, στο σύστημά σας. Για αυτό καλό είναι να γίνονται συχνές ενημερώσεις εφαρμογών και λογισμικών, για να μην είναι εύκολο για τον χάκερ να βρει τα τρωτά σημεία της συσκευής σας. 

Το δωρεάν λογισμικό που περιέχει ορισμένες διαφημίσεις μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά δεν είναι παράνομο. Όμως, εάν ένα πρόγραμμα προσθέσει κακόβουλο λογισμικό διαφημίσεων στη συσκευή σας χωρίς τη συγκατάθεσή σας, τότε είναι παράνομο.

Το Adware μπορεί επίσης να παρακολουθεί το ιστορικό αναζήτησης και περιήγησης σας για να εμφανίζει διαφημίσεις που είναι σχετικές με εσάς. Μόλις ο προγραμματιστής έχει την τοποθεσία σας και το ιστορικό του προγράμματος περιήγησης σας, μπορεί να έχει επιπλέον εισόδημα πουλώντας αυτές τις πληροφορίες σε τρίτους.

Οι δημιουργοί λογισμικού διαφημίσεων και οι προμηθευτές διανομής κερδίζουν χρήματα από τρίτους μέσω:

 1. Pay-per-click (PPC): πληρώνονται κάθε φορά που ανοίγετε μια διαφήμιση.
 2. Pay-per-view (PPV): πληρώνονται κάθε φορά που εμφανίζεται μια διαφήμιση σε εσάς.
 3. Pay-per-install (PPI): πληρώνονται κάθε φορά που εγκαθίσταται το πακέτο λογισμικού σε μια συσκευή.

Σημάδια που δείχνουν πως μπορεί να έχετε μολυνθεί από adware (για υπολογιστές και κινητά):  

 • Μια απροσδόκητη αλλαγή στην αρχική σελίδα του προγράμματος περιήγησης σας.
 • Οι ιστοσελίδες που επισκέπτεστε δεν εμφανίζονται σωστά.
 • Κατακλύζεστε από αναδυόμενες διαφημίσεις, ακόμα και αν δεν περιηγείστε στο διαδίκτυο.
 • Αργή απόδοση της συσκευής. Αργούν να φορτώσουν οι εφαρμογές.
 • Η συσκευή κολλάει.
 • Μειωμένες ταχύτητες internet.
 • Ανακατευθυνόμενες αναζητήσεις στο διαδίκτυο.
 • Τυχαία εμφάνιση μιας νέας γραμμής εργαλείων ή ενός πρόσθετου προγράμματος περιήγησης και εφαρμογές που δεν θυμάστε να έχετε κατεβάσει. 
 • Η μπαταρία μειώνεται εύκολα. 
 • Υπάρχει ανεξήγητη χρήση δεδομένων και υψηλότεροι από τους αναμενόμενους λογαριασμούς τηλεφώνου.

Εάν έχετε μολυνθεί, θα χρειαστεί να λάβετε μέτρα για να καθαρίσετε το σύστημά σας από τις προσβλητικές εφαρμογές. Η κατάργηση διαφημιστικού λογισμικού θα βοηθήσει στη διόρθωση προβλημάτων λογισμικού διαφημίσεων, όπως τα αναδυόμενα παράθυρα και το κρυφό λογισμικό υποκλοπής spyware.

Πως να αφαιρέσετε το adware; 

Η εγκατάσταση ενός antivirus/λογισμικού προστασίας θα αποτρέψει τυχόν ιούς που θα μπορούσαν να επιτεθούν στον υπολογιστή σας μέσω adware. Σε περιπτώσεις όπου το Adware έχει ήδη επηρεάσει τη συσκευή σας, συνιστάται ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς για ασφαλή κατάργηση. Εάν έχετε εγκαταστήσει ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς, βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων και των δεδομένων σας πριν αρχίσετε τη σάρωση για να αφαιρέσετε τυχόν adware που υπάρχει στη συσκευή σας. 

Γενικά η καλύτερη προστασία σε τέτοιου είδους κακόβουλο λογισμικό είναι η πρόληψη, επομένως θα πρέπει να ακολουθήσετε τα βήματα ασφαλούς περιήγησης στο διαδίκτυο και πάνω από όλα μην κάνετε κλικ στις διαφημίσεις! 

Πηγή: www.kaspersky.com

www.eset.com