Μη κατηγοριοποιημένο

11 Σεπτεμβρίου 2001: Ο ‘ορισμός’ της τρομοκρατίας…

Aπό την Εβίτα Σπυριδάκου,

Αλ-Κάιντα, ISIS, Boko Haram και Ansar al-Sharia Derna είναι μόνο κάποιες από τις κυριότερες και διεθνώς αναγνωρισμένες τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες δρουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα κίνητρα των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι κατά κύριο λόγο πολιτικά και θρησκευτικά. Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να πραγματοποιηθεί μια τρομοκρατική ενέργεια ποικίλουν. Κάποιοι από αυτούς είναι ο εμπρησμός, δολιοφθορά, αεροπειρατεία, βομβιστική επίθεση, ομηρία κλπ.

Από τις πιο γνωστές επιθέσεις της Αλ-Κάιντα είναι αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Οι συγκεκριμένες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από ισλαμιστές μέλη της Αλ-Κάιντα καταλαμβάνοντας τέσσερα αεροσκάφη τα οποία έριξαν τέσσερα διαφορετικά σημεία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Τα πρώτα δύο χτυπήματα να είχαν ως στόχο τους Δίδυμους Πύργους, ένα ακόμα στο Πεντάγωνο και το τελευταίο στην Πενσυλβάνια.

Πολλοί ήταν αυτοί που έχασαν τη ζωή τους και ακόμα περισσότεροι οι τραυματίες. Υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν πάνω από 3000 άτομα, ενώ μεγάλος αριθμός ατόμων τραυματίστηκαν, πολλά από τα οποία ακόμα προσπαθούν να ξεπεράσουν είτε σωματικά είτε ψυχολογικά προβλήματα που τους έχουν δημιουργηθεί από αυτό το γεγονός.

Από τότε έχουν σημειωθεί και άλλα χτυπήματα τα τελευταία χρόνια σε αρκετές περιοχές μεταξύ αυτών το Παρίσι, Βρυξέλλες, Λονδίνο, Μαδρίτη, Μάντσεστερ κλπ. Το πιο τρομακτικό δεν είναι τόσο ο τρόπος που μπορεί να πραγματοποιηθεί μια τρομοκρατική επίθεση, αλλά κυρίως το ότι μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή σε οποιοδήποτε σημείο.

Οι επιθέσεις τέτοιου τύπου είναι μη αναμενόμενες και δεν ελέγχονται τόσο εύκολα. Σαφώς και το κάθε κράτος διαθέτει πολιτικές πρόληψης και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όμως δυστυχώς οι αυτές οι επιθέσεις πραγματοποιούνται με αιφνιδιαστικό τρόπο και συνήθως φέρουν μεγάλες απώλειες.

Η τρομοκρατία ήταν και παραμένει ένα θέμα που θα εξακολουθήσει να μας απασχολεί. Παρόλο που λαμβάνονται μέτρα πρόληψης, το αίσθημα φόβου και ανασφάλειας που δημιουργείται στον κόσμο λόγω τέτοιων επιθέσεων δύσκολα μπορεί να περιοριστεί. Και, ίσως, αυτή να είναι η χειρότερη μορφή τρομοκρατίας.