Τις τελευταίες μέρες, μεταξύ άλλων, λόγω και των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης που κρίθηκαν αναγκαία μετά την εξάπλωση του κορωνοιού παγκοσμίως, η τηλεργασία έχει κάνει δυναμικά την εμφάνιση της. Για την επιτυχή πραγματοποίηση της, επιστρατεύονται ποικίλες εφαρμογές τηλεδιάσκεψης με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπηρεσία τηλεδιάσκεψης “Zoom”. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: Δεν αποτελεί μια εφαρμογή ιδιαίτερα φιλική ως προς τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη, δηλώνει ο Jack Morse.
Παρέχοντας την δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης, η εφαρμογή Zoom είναι εξοπλισμένη με ποικίλες ρυθμίσεις που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν ούτε οι μακροχρόνιοι χρήστες της. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως ο εργοδότης έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί την δραστηριότητα των υπαλλήλων κατά την χρήση της εφαρμογής, ώστε εαν ένας από τους συμμετέχοντες μιας τηλεδιάσκεψης παραμείνει εκτός της πλατφόρμας σύνδεσης -είτε από τον υπολογιστή του είτε από την αντίστοιχη πλατφόρμα για κινητές συσκευές- για περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα, αυτό μπορεί να γίνει άμεσα αντιληπτό από τον εργοδότη.
Μπορεί, επομένως, να θεωρήσετε ότι παρακολουθείτε μια τηλεδιάσκεψη μακράς διάρκειας και βαρετή και να επιχειρήσετε να απομακρυνθείτε για λίγο σιωπηρά από την πλατφόρμα, να επισκεφτείτε την σελίδα σας στο Twitter ή να διαβάσετε ένα άρθρο, πιστεύοντας ότι θα αξιοποιήσετε καλύτερα τον χρόνο σας και μάλιστα χωρίς να γίνετε αντιληπτοί από τον εργοδότη σας. Ωστόσο, αν ο εργοδότης έχει ενεργοποιήσει την σχετική ρύθμιση παρακολούθησης της ενεργής δραστηριότητας των υπαλλήλων του κατά την χρήση της εφαρμογής, η αποχώρηση σας θα γίνει αντιληπτή.
Επιπροσθέτως, η εφαρμογή “Zoom” επιτρέπει στους συνδρομητές της να καταγράφουν μια τηλεδιάσκεψη στο ηλεκτρονικό τους αρχείο. Αυτό, ωστόσο, συνεπάγεται πρόσθετους κινδύνους όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Οποιαδήποτε στιγμή, μετα το πέρας μιας τηλεδιάσκεψης, ο εργοδότης έχει την δυνατότητα να ακούσει εκ νέου όσα ειπώθηκαν κατά την διάρκεια αυτής.
Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, η εφαρμογή παρέχει στον εργοδότη την δυνατότητα να λαμβάνει αρχείο με δακτυλογραφημένα μηνύματα συνομιλίας (chat) που καταγράφηκαν από τον ίδιο και τους συμμετέχοντες στην διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. Tι ισχύει όμως για τις περιπτώσεις δακτυλογραφημένων συνομιλιών, μεταξύ δύο μεμονωμένων υπαλλήλων, κατά την χρήση της εφαρμογής; Μπορούν αυτά τα μηνύματα να μεταβιβαστούν στον εργοδότη; Οι όροι της εφαρμογής υποδηλώνουν χωρίς να διευκρινίζουν ξεκάθαρα, ότι για συναντήσεις εκτός μιας καθορισμένης τηλεδιάσκεψης τα μηνύματα συνομιλίας μεταξύ δύο μεμονωμένων προσώπων ενδέχεται να αποστέλλονται σε μεταγενέστερο χρόνο στον εργοδότη. Επομένως, για ευαίσθητες και προσωπικές συζητήσεις καλύτερα να χρησιμοποιείτε κάποιο άλλο μέσο επικοινωνία με τους συναδέλφους σας, υποστηρίζει ο αρθρογράφος.
Τι κάνει τελικά η εφαρμογή με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της; Στην επίσημη σελίδα της, η εφαρμογή περιλαμβάνει ερωτήσεις που μπορεί να έχει ένας δυνητικός χρήστης, οι απαντήσεις των οποίων όμως δεν είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικές.
Η εφαρμογή “Zoom” εμπορεύεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να δοθεί, αφού προσδιορίσουμε τι εννοούμε με τον όρο “εμπορεύεται”.
“Δεν επιτρέπουμε σε εταιρείες μάρκετινγκ, διαφημιστές ή οποιονδήποτε άλλο να αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών ακόμη και έναντι πληρωμής” δηλώνουν οι υπεύθυνοι της εφαρμογής.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η εφαρμογή χρησιμοποιεί ορισμένα εργαλεία διαφήμισης που απαιτούν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, όπως τα Google Analytics και Google Ads.
Με άλλα λόγια, ακόμα και αν λεχθεί ότι το “Zoom” δεν εμπορεύεται τα προσωπικά μας δεδόμενα -ένα επιχείρημα που η ίδια η εφαρμογή υποστηρίζει- εξακολουθεί να επιτρέπει τον διαμοιρασμό ορισμένων δεδομένων των χρηστών με τρίτους.
Όσο περισσότεροι έχουν την δυνατότητα να εργαστούν εξ αποστάσεως και επιχειρήσουν να το κάνουν πράξη, τεχνολογίες αιχμής όπως η εφαρμογή “Zoom”, πρόκειται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που συνδέονται μέσω μιας τέτοιας εφαρμογής για να διατηρήσουν ζωντανή την λειτουργία της επιχείρησης . Ωστόσο, είναι ανεπίτρεπτο, η σύνδεση αυτή να γίνεται εις βάρος της ιδιωτικότητας των εργαζομένων, καταλήγει ο Jack Morse.
Ονομάζομαι Κέλλυ Ιωάννου. Είμαι Υπ. Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας και Τrauma Coach. Ως Διευθύντρια του CSI Institute, υποστηρίζω θερμά το όραμα του Ινστιτούτου που προάγει εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς όπως την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο. Διαθέτω κλινική εμπειρία στον τομέα του Hλεκτρονικού Τραύματος (εξαρτήσεις από διαδίκτυο/ διαδικτυακούς εκβιασμούς, εκφοβισμούς, παρενοχλήσεις κ.ο.κ) και είμαι ιδρύτρια του Traumahelp, του μοναδικού κέντρου στην Ελλάδα για τη θεραπεία και την αποκατάσταση του ηλεκτρονικού τραύματος.