Το Roblox και γενικά τα διαδικτυακά παιχνίδια είναι πολύ διαδεδομένα στην εποχή μας, καθώς ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να περάσει ευχάριστα την ώρα του, παίζοντας με φίλους ή την οικογένεια. Για όσους δε γνωρίζουν, το Roblox αποτελεί ένα διαδικτυακό βιντεοπαιχνίδι (online video game) με πολύ απλούς μηχανισμούς και ιδιαίτερα ευχάριστο περιβάλλον, κάνοντάς το αρκετά δημοφιλές ακόμα και σε παιδιά μικρότερων ηλικιών. Ουσιαστικά, αποτελεί, σε πιο ελεύθερη απόδοση, ένα είδος κοινωνικού δικτύου, διότι ο παίκτης μπορεί να συνομιλήσει με άλλους παίκτες, οικείους του ή μη, μέσω γραπτών μηνυμάτων ή μικροφώνου, αλλά, και να λάβει μέρος σε δραστηριότητες, όπως σύντομα και ευχάριστα παιχνίδια (mini games) σχεδιασμένα από άλλους. Εκ πρώτης όψεως, το Roblox φαίνεται ένα παιχνίδι που διεγείρει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του παίκτη. Όμως, είναι πολλές οι περιπτώσεις που γονείς έχουν καταγγείλει προσπάθειες αποπλάνησης των παιδιών τους από δράστες που προσέγγιζαν τα θύματά τους μέσω του δημοφιλούς αυτού παιχνιδιού.
Σίγουρα, έχουν παρατεθεί πάρα πολλά άρθρα που επιχειρούν να προστατεύσουν τα παιδιά και τους γονείς από τέτοιες καταστάσεις και να αναδείξουν το θέμα που χρήζει αντιμετώπισης. Κυβερνήσεις και επιστήμονες προειδοποιούν τους γονείς να είναι απόλυτα προσεκτικοί σχετικά με τα άτομα που επικοινωνούν με τα παιδιά τους. Όμως, ουκ ολίγες υποθέσεις αποπλάνησης ανηλίκων έχουν καταγγελθεί στις Αρχές.
Μια υπόθεση που αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την επικινδυνότητα και την επίδραση, που ενδεχομένως να έχει στην ψυχολογία του παιδιού η επικοινωνία με άλλους παίκτες – και δη με επικίνδυνους σεξουαλικούς παραβάτες – που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία αποτελεί η περίπτωση ενός ανήλικου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μητέρα του θεώρησε το συγκεκριμένο παιχνίδι αθώο, βλέποντας τον σχεδιασμό του. Μάλιστα, είχε προσθέσει και το γονικό έλεγχο που δεν επέτρεπε στο παιδί της να στείλει μηνύματα και να επικοινωνεί με άγνωστους παίκτες. Όμως, λίγο καιρό μετά, έβλεπε την ψυχολογία του γιου της να πέφτει δραματικά και να μην έχει όρεξη να λάβει μέρος σε δραστηριότητες στον πραγματικό κόσμο. Ανησυχώντας για την κατάσταση του παιδιού της, αποφάσισε να ελέγξει τον λογαριασμό του, για να βρει τον πραγματικό λόγο αλλαγής της συμπεριφοράς του. Τότε, ανακάλυψε πως το παιδί της είχε πέσει θύμα αποπλάνησης από ενήλικους και έστελνε δικές του φωτογραφίες πορνογραφικού περιεχομένου σε τρίτη εφαρμογή. Η υπόθεση αυτή δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα.
Ένα οκτάχρονο κορίτσι έπεσε επίσης θύμα ενός διαδικτυακού σεξουαλικού «αρπακτικού» (predator) που γνώρισε μέσω του Roblox. Το παιδί έδωσε τον αριθμό του κινητού του στο δράστη, ο οποίος απαιτούσε φωτογραφίες και βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο και κυρίως στα διαδικτυακά παιχνίδια είναι σοβαροί και η προσοχή των γονιών στις δραστηριότητες των παιδιών τους κρίνεται επιβεβλημένη. Οι παραπάνω υποθέσεις δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, ούτε ο γονικός έλεγχος εξασφαλίζει την προστασία των ανήλικων.
Αντί επιλόγου, παρατίθενται κάποιες συμβουλές που προτείνει η πράκτορας του FBI Shelley Lynch. Οι εφαρμογές και τα παιχνίδια που χρησιμοποιεί το παιδί θα πρέπει να επιβλέπονται και ο γονέας να είναι πλήρως εξοικειωμένος με αυτά. Δεύτερον, ο γονικός έλεγχος χρειάζεται να είναι πάντα ενεργός και το παιδί να μη γνωρίζει πώς να τον απενεργοποιήσει. Επίσης, οι τρόποι επικοινωνίας να είναι κλειστοί, ώστε κανένας δράστης να μην μπορεί να επικοινωνήσει με τον ανήλικο. Τέλος, κρίνεται απαραίτητο ο γονέας να μιλάει με το παιδί του για τους κινδύνους που υπάρχουν σε αυτές τις εφαρμογές και να αναπτυχθεί αίσθημα εμπιστοσύνης και κατανόησης, ώστε το παιδί να μην ντραπεί να τον ενημερώσει σε περίπτωση που πέσει θύμα αποπλάνησης.
Πηγές:
https://www.bbc.com/news/technology-48450604
Ονομάζομαι Ραφαήλ Αδαμίδης και είμαι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Είμαι εθελοντής αρθρογράφος στο Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute).