Επιμέλεια Γεώργιος Φλώρου, φοιτητής ψυχολογίας
Μια παλιά ιστορία όσο και το διαδίκτυο!
Το Facebook, το ΥouTube και άλλες πλατφόρμες συνεχίζουν να δημιουργούν εργαλεία ελέγχου περιεχομένων ώστε να περιορίσουν τις εκφράσεις μίσους, την παραπληροφόρηση και την πρόσκληση προς βία. Παρόλα αυτά αναφορές δείχνουν ότι οι χρήστες καταφέρνουν να δημοσιεύσουν άσχημα πράγματα έτσι και αλλιώς. Παράδειγμα αυτού αποτελεί το αντισημιτικό περιεχόμενο. Τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιαστεί αύξηση του αντισημιτισμού και αυτό εμφανίζεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Δυο νέες έρευνες, σύμφωνα με την New York Times, έχουν δείξει ότι πλατφόρμες όπως τα Facebook, Instagram, Twitter, Reddit, Youtube, Twitch, TikTok και ακόμη και το Roblox (διαδικτυακό παιχνίδι κυρίως για παιδιά) περιορίζουν μόλις ένα μικρό ποσοστό του αντισημιτικού περιεχομένου. Μάλιστα το Facebook βρέθηκε να αφαιρεί μόλις το 10% του περιεχομένου που κρινόταν επιβλαβές, το youtube το 21%, το Twitter το 11% και το TikTok το 18%. Η δεύτερη έρευνα έδωσε βαθμολογίες στα διάφορα μέσα με το Twitter να λαμβάνει B-, τα Facebook και TikTok C- και το Roblox D.
Τα αποτελέσματα χαρακτηρίστηκαν “θλιβερά αλλά αναμενόμενα”, μιας και αποτελούν την πιο πρόσφατη έκφραση του πως οι χρήστες καταφέρνουν να δημοσιεύσουν περιεχόμενο που κινείται σε μια γκάμα από ρητορική μίσους μέχρι παραπληροφόρηση για τον Covid 19 και πρόσκληση προς έκφραση βίας. Περί τα τέλη του Ιουλίου η The Washington Post ανέφερε ότι έρευνες έδειξαν πως η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση γύρω από το εμβόλιο για τον Covid ευδοκιμούσαν στο Facebook και το Youtube.
Τον Απρίλιο αντίστοιχα, σύμφωνα με το Buzzfeed News, η ομάδα που οργάνωσε το “Stop the Seal” κατάφερε να παρακινήσει κόσμο σε βίαιες πράξεις γύρω από την αμφισβήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων των Η.Π.Α μέσα από ομάδες του Facebook.
Εν μέρει λόγω της ρητορικής ορισμένων πολιτικών στην Αμερική, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι Ασιάτες βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν ένα κύμα μίσους και κακοποιητικής συμπεριφοράς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ποσοστό αυτών που δέχτηκαν διαδικτυακή παρενόχληση άγγιξε το 17% έναντι του 11% που ήταν το μέχρι τότε σύνηθες ποσοστό. Όλα αυτά αποτελούν τμήμα αυτών που καταδικάζουν οι όροι κοινότητας του Facebook και σε μεγάλο βαθμό και των άλλων μέσων. Επίσης για όλα τα προαναφερόμενα θέματα φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δημοσιεύσεων και την επιθετικότητα στην πραγματική ζωή.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αναφορά του Facebook γύρω από την επιβολή των όρων κοινότητας, τον Μάιο του 21, η εμφάνιση της ρητορικής μίσους έχει περιοριστεί σε 5-6 προβολές ανά 10.000. Επίσης αναφέρουν ότι το 97% του περιεχομένου που αφαιρείται προέρχεται από το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης του Facebook παρά από τις αναφορές των χρηστών.
Εμπειρικά όμως, τα στοιχεία γύρω από το αντισημιτικό περιεχόμενο φανερώνουν σημαντικές διαφορές. Το 97% αφορά στις δημοσιεύσεις που η ιστοσελίδα αφαιρεί και όχι στις υπαρκτές. Διάφοροι οργανισμοί και χρήστες εντοπίζουν και αναφέρουν σημαντικά περισσότερες. Αν και αυτά είναι πράγματα που έχουμε δει αρκετές φορές αυτό δεν τα κάνει λιγότερο σοβαρά. Οι εταιρίες διαρκώς υπόσχονται να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους σε αυτά τα θέματα αλλά έχουν ακόμη πολύ δρόμο. Και όσο καθυστερούν τόσο περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν.
Πηγή: https://mashable.com/article/banned-content-thrives-on-social-media
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.