Το YouTube ανακοίνωσε ότι πλέον θα κρύβει τον αριθμό των δημοσίων dislikes στα βίντεο σε ολόκληρο τον ιστότοπο του. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η αλλαγή έρχεται για να αποτρέψει τους μικρότερους δημιουργούς να στοχοποιηθούν από επιθέσεις αντιπάθειας ή παρενόχλησης και να προωθήσει “τις αλληλεπιδράσεις με σεβασμό μεταξύ θεατών και δημιουργών”. Το κουμπί “δεν μου αρέσει” θα εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά θα είναι για ιδιωτικά σχόλια και όχι για δημόσιο ευτελισμό.
Αυτή η κίνηση δεν ήρθε ξαφνικά. Τον Μάρτιο, το YouTube ανακοίνωσε ότι πειραματιζόταν με την απόκρυψη του αριθμού των dislikes και οι δημιουργοί είχαν εδώ και καιρό τη δυνατότητα να αποκρύπτουν τις αξιολογήσεις στα βίντεο τους. Αλλά το γεγονός ότι ο αριθμός των dislikes θα εξαφανιστεί εξ ολοκλήρου (σύμφωνα με το YouTube) είναι μεγάλη υπόθεση – οι θεατές έχουν συνηθίσει να μπορούν να βλέπουν την αναλογία “μου αρέσει” – “δεν μου αρέσει” μόλις κάνουν κλικ σε ένα βίντεο και με βάση αυτόν τον αριθμό μπορούν να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να παρακολουθούν ή όχι το βίντεο. Πλέον, δε θα μπορεί να γίνεται αυτό, και ίσως με αυτόν τον τρόπο αποτραπεί η παρενόχληση.
Το YouTube υποστηρίζει ότι, όταν δοκίμασε την απόκρυψη του αριθμού των dislikes, οι άνθρωποι ήταν λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν το κουμπί για να επιτεθούν στον δημιουργό. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα εκλείψουν οι εκδηλώσεις δυσαρέσκειας απέναντι στο εκάστοτε βίντεο. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να συνεχιστεί σε κάποιο βαθμό, καθώς οι δημιουργοί θα μπορούν να βλέπουν πόσοι έχουν πατήσει “δε μου αρέσει”.
Άλλα κοινωνικά δίκτυα έδωσαν στους χρήστες την επιλογή να αποκρύψουν μετρήσεις αξιολόγησης, όπως για παράδειγμα το Instagram και το Facebook σας επιτρέπουν να αποκρύψετε τους αριθμούς των likes αν θέλετε να αποφύγετε την πιθανή κοινωνική πίεση που συνεπάγεται η προβολή του κύριου δείκτη επιτυχίας στην πλατφόρμα.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η απόκρυψη του αριθμού των dislikes ήταν επακόλουθο της πιο ντροπιαστικής στιγμής του YouTube, μιλώντας για το βίντεο που δεν άρεσε περισσότερο από οποιοδήποτε σε ολόκληρο τον ιστότοπο του YouTube, το Rewind της ίδιας της εταιρείας το 2018. Αυτό το ανακεφαλαιωτικό βίντεο προκάλεσε τόσο μεγάλη οργή που το YouTube ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα ετήσια βίντεο Rewind ακυρώθηκαν. Υπάρχει επίσης ένα επιχείρημα ότι η απόκρυψη των δημόσιων “δεν μου αρέσει” θα μπορούσε να ωθήσει τους χρήστες στην παρακολούθηση βίντεο τα οποία δεν είναι τόσο καλά.
Ωστόσο, το επιχείρημα του YouTube ότι θέλει να προστατεύσει τους μικρότερους δημιουργούς από παρενόχληση είναι ένα επιχείρημα που είναι δύσκολο να αντιταχθεί. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς λύσεις για ορισμένες από τις άλλες ιδέες που κυκλοφόρησε για την καταπολέμηση αυτής της συμπεριφοράς, οι οποίες περιλάμβαναν είτε την απαίτηση επιπλέον πληροφοριών σχετικά με το γιατί δεν σας αρέσει το βίντεο, είτε την απενεργοποίηση του κουμπιού “δεν μου αρέσει” μέχρι να παρακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο μέρος του βίντεο (δηλαδή να μην μπορείτε να το πατήσετε μέχρι να δείτε για παράδειγμα το μισό βίντεο).
Πηγή: theverge.com
Ονομάζομαι Ελένη Καρανάνου και είμαι φοιτήτρια στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου πανεπιστημίου. Εθελοντικά είμαι μέλος στην προσβάσιμη πολυτροπική ηλεκτρονική βιβλιοθήκη για έντυπό- ανάπηρους αναγνώστες (AMELib) και είμαι μέλος του εργαστηρίου αστεακής εγκληματολογίας. Αυτόν τον καιρό πραγματοποιώ την πρακτική μου στο CSIi.