Διαδίκτυο, Τεχνολογία

Youtube – Η διαδικτυακή μας τηλεόραση

Στις 23 Απριλίου του 2005, ένας νεαρός ονόματι Jawed Karim κοινοποίησε ένα βίντεο μικρού μήκους στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο ίδιος δείχνοντας μια ημέρα από τη ζωή του σε έναν ζωολογικό κήπο. Η στιγμή αυτή άλλαξε καθοριστικά τόσο τις ζωές μας όσο και την ιστορία του διαδικτύου, εισάγοντας μια νέα πλατφόρμα αναζήτησης, ένα νέο μέσο ψυχαγωγίας και ενημέρωσης στην καθημερινότητά μας.

Το περιεχόμενο του Youtube

Η θεματολογία των βίντεο του Youtube είναι εξαιρετικά διευρυμένη, δίνοντας τη δυνατότητα σε χρήστες και θεατές να μοιραστούν αλλά και να παρακολουθήσουν σχεδόν οποιοδήποτε θέμα τους ενδιαφέρει. Από βιντεάκια μαγειρικής, γυμναστικής και μακιγιάζ έως ανάλυση κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων από σημαντικές προσωπικότητες, το Youtube θα μπορούσε δίκαια να χαρακτηριστεί ”διαδικτυακή τηλεόραση”. Ωστόσο, η ειδοποιός διαφορά τηλεόρασης και Youtube είναι πως στην τηλεόραση είμαστε μόνο θεατές, οι οποίοι έχουν την επιλογή απλώς να αλλάζουν κανάλι, ενώ στο Youtube έχουμε τη δυνατότητα να γίνουμε εμείς οι ίδιοι το περιεχόμενο, οι ”παρουσιαστές”, οι ”καλλιτέχνες” κ.ο.κ. Για πρώτη φορά δίνεται στους ανθρώπους η δυνατότητα όχι μόνο να είναι θεατές απέναντι σε οτιδήποτε τους παρουσιάζεται, αλλά και να εκφράζουν τη γνώμη τους ανοιχτά (μέσω των σχολίων), και αν το θελήσουν, μπορούν να γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί του δικού τους περιεχομένου. Επιπρόσθετα, η δυνατότητα αναζήτησης βίντεο ανάλογα με τη θεματική που ενδιαφέρει τον θεατή, η επιλογή παύσης-συνέχισης, αλλά και παρακολούθησης σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή αποτελούν εργαλεία που αναβαθμίζουν το Youtube, καθιστώντας το ισάξιο ανταγωνιστή της τηλεόρασης.

Youtube, εργασία και η ανάδειξη των ταλαντούχων

Η εύκολη πρόσβαση και οι επιλογές που παρέχει η πλατφόρμα στους χρήστες, ανοίγει νέους δρόμους και δυνατότητες για ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που αρκετοί άνθρωποι επιλέγουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το Youtube, αφού τους εξασφαλίζει οικονομικά. Οι χρηματικές απολαβές προέρχονται κυρίως από τις διαφημίσεις, λειτουργώντας ακριβώς όπως ένας χορηγός της τηλεόρασης. Όσο περισσότερες οι προβολές, τόσο μεγαλύτερες οι απολαβές. Ταυτόχρονα, αποτελεί άριστο μέσο προώθησης προϊόντων βοηθώντας διαφημιστές και επιχειρηματίες να αυξήσουν τη δημοτικότητα και κατ’ επέκταση τα έσοδά τους. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός καλλιτεχνών και ταλαντούχων ανθρώπων που έχουν αναδειχθεί μέσω Youtube είναι τεράστιος, αφού δίνει τη δυνατότητα να αναρτήσουν τη δουλειά τους σε πλήθος κόσμου που μπορεί να αγγίξει και το δισεκατομμύριο.

Ελευθερία λόγου και όρια στο Youtube

Όπως καθετί στη ζωή μας έχει τα θετικά και τα αρνητικά του, έτσι ακριβώς συμβαίνει και στη συγκεκριμένη αυτή περίπτωση. Η ελευθερία ανάρτησης υλικού και περιεχομένου όταν δεν αξιοποιείται με σύνεση και όρια από τον χρήστη, μπορεί να αποτελέσει γενικό πρόβλημα για την πλατφόρμα. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου η πλατφόρμα έχει αξιοποιηθεί με λάθος τρόπο από ανθρώπους που δεν έχουν απαραίτητα θετικούς σκοπούς. Ένα τέτοιο παράδειγμα θα μπορούσε να αποτελέσει ο Andrew Tate, o οποίος μέσω του Youtube και όχι μόνο, εξέφραζε τις μισογυνιστικές απόψεις του με άνεση επηρεάζοντας πλήθος νεαρών αγοριών. Η ελευθερία λόγου αποτελεί σαφώς αναπόσπαστο δικαίωμα μας, όμως σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει μία οριοθέτηση απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα και προσωπικότητες. Επίσης, η ελευθερία ανάρτησης υβριστικών σχολίων κάτω από τα βίντεο, συνιστά ζήτημα προς επίλυση και το Youtube έχει προβεί σε ενέργειες όπως η απενεργοποίηση σχολίων σε βίντεο αμφιλεγόμενων ζητημάτων, ο εντοπισμός υβριστικών λέξεων σε σχόλια κτλ. Ως χρήστες έχουμε στα χέρια μας πολύτιμα εργαλεία που κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητά μας. Είναι ευθύνη και υποχρέωσή μας να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Πηγή: https://www.readersdigest.co.uk