Η Microsoft, λίγες μέρες πριν, παρουσίασε τα μελλοντικά της βήματα σχετικά με το λειτουργικό σύστημα των Windows. Η νέα εποχή τους θα έρθει μαζί με πολλά και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά AI, με τον τίτλο Copilot+. Στην παρουσίασή της, η Microsoft αναφέρθηκε στον στόχο της, ο οποίος είναι η βέλτιστη εμπειρία των χρηστών. Τονίζει μάλιστα πως το Copilot αποτελεί έναν πολύ ισχυρό βοηθό που μπορεί να δημιουργήσει έγγραφα, εικόνες και να λειτουργήσει ως προσωπικός βοηθός στο σπίτι, αλλά, και στην εργασία. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ανακοίνωσε και τη νέα σειρά λάπτοπ της, καθώς και τον τρόπο που το Copilot και οι δυνατότητές του θα αξιοποιηθούν πλήρως στους νέους υπολογιστές.
Ποιες θα είναι αυτές οι νέες δυνατότητες; Το Copilot λοιπόν θα συνοδεύεται και από κάποια (αμφιλεγόμενα) εργαλεία. Αρχικά, χάρη στη Recall λειτουργία του, θα ΄΄θυμάται΄΄ όλα όσα βλέπει και ακούει ο χρήστης. Ειδικότερα, η Copilot AI δε θα είναι σε θέση μόνο να αποθηκεύει τις παραπάνω ασχολίες, αλλά, θα μπορεί να βλέπει και να αναγνωρίζει οτιδήποτε δείχνει η οθόνη. Επιπλέον, δύναται να μεταφράζει ό,τι ακούγεται σε πραγματικό χρόνο με τα Live Caption translations. Επιπροσθέτως, κάθε βίντεο μπορεί να αναβαθμίζεται με το Auto Super Resolution, το Cocreator αποτελεί ένα εργαλείο που θα παράγει εικόνες και κείμενο, ενώ, τέλος, τα Windows Studio Effects θα βελτιωθούν σημαντικά.
Σίγουρα, η Recall λειτουργία είναι αυτή που μαγνήτισε τα βλέμματα εξαρχής και όχι άδικα. Πώς όμως λειτουργεί; Στους υπολογιστές με ενσωματωμένο το Copilot+ θα τρέχει συνεχώς στο παρασκήνιο μια AI που θα καταγράφει και θα φωτογραφίζει συνεχώς όλα όσα εκτυλίσσονται στην οθόνη. Δηλαδή, τα Windows θα θυμούνται κάθε λέξη που αναζητήθηκε, κάθε ιστοσελίδα που ανοίχτηκε και κάθε συνομιλία. Έτσι, ο χρήστης θα μπορεί να ανατρέξει σε προηγούμενες αναζητήσεις ή ακόμα και να ζητήσει από την ίδια την AI να βρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, ο χρήστης εισήλθε σε μια ιστοσελίδα για gaming και διάβασε ένα άρθρο σχετικά με τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών. Η AI θα καταγράψει και θα φωτογραφήσει τη συγκεκριμένη δράση του χρήστη, έτσι ώστε, αν αυτός θελήσει να ξανά διαβάσει το συγκεκριμένο άρθρο, να το βρει εύκολα, αξιοποιώντας απλώς τη Recall λειτουργία. Ομοίως, μπορεί να βρει και οτιδήποτε άλλο θελήσει, όπως μια συνομιλία, με τον ίδιο τρόπο.
Ωστόσο, το Recall έφερε αντιδράσεις. Ο Elon Musk, με μια δημοσίευση στο X, χαρακτήρισε πως το μέλλον που παρουσίασε η Microsoft μοιάζει σαν να βγήκε από επεισόδιο του Black Mirror, ενώ πολλοί ήταν και αυτοί που παρομοίασαν το Recall με λογισμικό κατασκοπείας. Η δυσφορία που δημιουργήθηκε στα social media ήταν αναμενόμενη. Σίγουρα, πολλοί είναι αυτοί που δε θέλουν να δώσουν πρόσβαση στα δεδομένα τους στη Microsoft. Κατά πόσο θα είναι ασφαλές το Copilot+; Υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί κενό ασφαλείας; Πώς μπορεί να προστατεύσει ο χρήστης τα δεδομένα του σε μια τέτοια περίπτωση; Πολλά ακόμα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια της νέας AI βοηθού χρήζουν απάντησης, καθώς η ιδέα πως κάθε μας κίνηση φωτογραφίζεται μας δημιουργεί αναμφίβολα ένα αίσθημα ανασφάλειας σχετικά με τη διασφάλιση των δεδομένων μας. Η Microsoft οφείλει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μη διατρέξει κίνδυνος κανένας χρήστης.
Πηγές:
https://www.helpnetsecurity.com/2024/05/22/windows-recall-security-privacy/
https://www.theguardian.com/technology/article/2024/may/20/microsoft-chatbot-assistant-pc
Ονομάζομαι Ραφαήλ Αδαμίδης και είμαι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Είμαι εθελοντής αρθρογράφος στο Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute).