Apps, Social Media, Tech Review, Διαδίκτυο, Τεχνολογία

 What’s app messenger: αποστολή και λήψη μηνυμάτων χωρίς την χρήση τηλεφώνου

Γράφει η Μαρίνα Καρατζαφέρη, κοινωνικός επιστήμονας

Το WhatsApp δοκιμάζει για πρώτη φορά μια νέα δυνατότητα, που θα επιτρέψει στους χρήστες να στέλνουν και να λαμβάνουν μηνύματα χωρίς να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο. Η νέα δυνατότητα θα επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν και να λαμβάνουν μηνύματα, “ακόμα κι αν δεν έχει μπαταρία το τηλέφωνο”, όπως αναφέρει η εταιρεία. Αυτό θα συμβεί επειδή πλέον οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα μέχρι και 4 άλλες συσκευές όπως υπολογιστές και tablet με το Whats App.

Το WhatsApp έως τώρα είναι συνδεδεμένο με το τηλέφωνο ενός χρήστη για όλες τις λειτουργίες της εφαρμογής. Η νέα αυτή λειτουργία θα κυκλοφορήσει δοκιμαστικά για μια μικρή ομάδα χρηστών. Στη συνέχεια η εταιρεία σχεδιάζει να βελτιώσει την απόδοσή της και να προσθέσει νέες λειτουργίες πριν την ενεργοποιήσει για όλους τους χρήστες. Κατά καιρούς, οι χρήστες της εφαρμογής απαιτούσαν αυτή την δυνατότητα για το Whats App Messenger και να που θα πραγματοποιηθεί. Υπάρχουν αρκετές άλλες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων που έχουν ήδη μια τέτοια δυνατότητα, όπως για παράδειγμα η Signal, όπου απαιτείται τηλέφωνο για την εγγραφή και την χρήση κλήσεων, αλλά δεν απαιτείται για την ανταλλαγή μηνυμάτων.

Η ομάδα του Facebook σε ανακοίνωση που δημοσίευσε στο blog του, δήλωσε ότι «η αλλαγή χρειάζεται επανεξέταση του σχεδιασμού λογισμικού του WhatsApp». Η τρέχουσα έκδοση χρησιμοποιεί μια εφαρμογή smartphone ως την κύρια συσκευή, καθιστώντας το τηλέφωνο βασική πηγή επαλήθευσης των στοιχείων για όλα τα δεδομένα και τη μόνη συσκευή που μπορεί να κρυπτογραφεί μηνύματα για έναν άλλο χρήστη ή για να πραγματοποιεί κλήσεις.

Ουσιαστικά το Whats App Web (που λειτουργεί στον υπολογιστή) και άλλες εφαρμογές εκτός των smartphones αποτελούν ουσιαστικά έναν “καθρέφτη” για ό,τι πραγματοποιείται στο τηλέφωνο. Δυστυχώς όμως είναι ευρέως γνωστό ότι η εφαρμογή του Web αποσυνδέεται συχνά, καθιστώντας αυτή την νέα δυνατότητα με σημαντικά μειονεκτήματα. Μόνο με μία «συνοδευτική εφαρμογή» μπορεί να είναι κάθε φορά ενεργή (αυτή του κινητού), οπότε η χρήση του WhatsApp σε άλλη συσκευή θα αποσυνδέσει το Whats App Web.

«Η νέα αρχιτεκτονική πολλαπλών συσκευών του WhatsApp υπερπηδά αυτά τα εμπόδια, χωρίς να απαιτεί πλέον ένα smartphone να είναι η βασική πηγή των στοιχείων του χρήστη, διατηρώντας ταυτόχρονα τα δεδομένα των χρηστών με ασφάλεια, ιδιωτικά», δήλωσε η εταιρεία. Με απλά λόγια, η κάθε συσκευή θα έχει το δικό της «κλειδί ταυτότητας» και το WhatsApp θα διατηρεί αρχείο αυτών που ανήκουν στον ίδιο λογαριασμό χρήστη. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αποθηκεύει μηνύματα στον δικό του διακομιστή, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ζητήματα απορρήτου.

Ο Τζέικ Μουρ, ειδικός ασφαλείας στην εταιρεία προστασίας από ιούς Eset, ανέφερε «ότι ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρή είναι η ασφάλεια, το να έχεις μηνύματα σε περισσότερες συσκευές θα μπορούσε να συνεχίσει να προκαλεί ανησυχία. Είναι ζωτικής σημασίας οι χρήστες να γνωρίζουν όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στον λογαριασμό τους»προειδοποίησε.

Πηγή: https://www.lifo.gr/now/tech-science/whatsapp-nea-leitoyrgia-tha-epitrepei-tin-apostoli-kai-lipsi-minymaton-horis-ti