Κοινωνία, Συμπεριφορά

Βρες και εσύ ξανά το κίνητρο στη ζωή σου

Νιώθεις περίεργα;

Κίνητρο, κίνητρο, κίνητρο. Δεν έχεις κίνητρο να δουλέψεις, δεν έχεις κίνητρο να ασχοληθείς με καθημερινές καταστάσεις, δεν θες να κάνεις πράγματα για σένα και για τους άλλους. Θέλεις να κάτσεις σπίτι και να κάνεις ένα διάλειμμα από όλους και από όλα. Τέτοιες φάσεις είναι πολύ συχνές σε όλους τους ανθρώπους. Είναι ανθρώπινες. Τέλματα προκύπτουν στον καθένα καθημερινά γύρω μας και άλλοι τα αντιμετωπίζουν περίτεχνα, ενώ άλλοι δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι.

Εφόσον βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση καλό θα ήταν να πάρεις το χρόνο σου και να συνυπάρξεις λίγο με τον εαυτό σου. Τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα δύνασαι, γιατί υπάρχουν και υποχρεώσεις. Τι γίνεται όμως όταν μένεις σε αυτή τη φάση για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν ξέρεις πως να κάνεις bounce-back στην καθημερινότητα που είχες;

Ώρα για αλλαγή

Σου έχουν πει φίλοι και οικογένεια να βγεις από αυτή την κατάσταση, το ξέρεις, και εσύ νιώθεις πως δεν είναι εύκολο. Υπάρχει η θέληση αλλά δε γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις και με ποιον τρόπο. Μερικά βήματα, ωστόσο, μπορούν να σε κάνουν να αντιμετωπίσεις αυτή την κατάσταση. Να ξέρεις πως η θέληση για αλλαγή είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος. Αφού υπάρχει αυτή, μετά μπορείς να κάνεις και άλλα, όπως να:

  • Θέσεις στόχους. Οι στόχοι σε βοηθούν να συγκεντρώσεις την προσοχή σου σε ένα μεμονωμένο έργο. Έργο μετρήσιμο, με αρχή, μέση και τέλος.
  • Διαλέξεις στόχους που σε ενδιαφέρουν. Αυξάνονται οι πιθανότητες να μείνεις συγκεντρωμένος σε ένα έργο, όταν αυτό είναι κάτι το οποίο σε ενδιαφέρει και αγαπάς πραγματικά. Το να αναλαμβάνεις κάτι το οποίο δε σε ενδιαφέρει, αλλά επιθυμείς να ικανοποιήσεις κάποιον άλλον είναι εξουθενωτικό.
  • Μοιραστείς τους στόχους σου. Το να λες σε σημαντικά άτομα στη ζωή σου τι στόχους έχεις και με τι θες να ασχοληθείς, λειτουργεί δεσμευτικά. Ότι δηλαδή, έχεις κάνει μια υπόσχεση τόσο με τον άλλον, όσο και τον εαυτό σου.
  • Οργανώσεις και καταγράψεις την πρόοδο σου. Καταγράφοντας την πρόοδο σου, αντιλαμβάνεσαι και έμπρακτα ότι αυτό που κάνεις φέρνει αποτέλεσμα και σε πεισμώνει περισσότερο μέχρι να φτάσεις στο στόχο σου.
  • Χωρίσεις το στόχο σε μικρότερα μέρη. “Διαίρει και βασίλευε” λένε. Χωρίζοντας τον στόχο σου σε μικρότερα μέρη, πετυχαίνεις δύο πράγματα. Αφενός, να ελέγχεις και να επιτυγχάνεις πιο εύκολα αυτούς τους μικρο-στόχους. Αφετέρου, να διατηρείς το αίσθημα κινητοποίησης και να μην “πέφτεις” στην προηγούμενη κατάσταση.
  • Χρησιμοποιήσεις αμοιβές. Μικρές αμοιβές μετά από την επίτευξη κάποιου στόχου βοηθούν στο να αλλάξει η νοοτροπία σου και να κερδίσεις επιπλέον πράγματα από αυτό το ταξίδι που ξεκίνησες.
  • Μην το κάνεις μόνος. Το να έχεις φίλους, οικογένεια, δασκάλους με τους οποίους μπορείς να μοιραστείς την ιστορία σου και είναι εκεί για να σε στηρίξουν, είναι από τα μεγαλύτερα boost που μπορείς να έχεις σε αυτή τη διαδικασία.

Δεν είναι η μόνη λύση

Όλα τα παραπάνω είναι αρκετά βοηθητικά στο να σε “σπρώξουν” κατάλληλα να κάνεις αυτή την αλλαγή και να ξεφύγεις από το εσωτερικό τέλμα που βιώνεις. Ωστόσο, αν ακόμη και με τα παραπάνω δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή ή το αίσθημα που βιώνεις είναι εντονότερο, σίγουρα το να απευθυνθείς σε έναν ψυχολόγο, είναι η καλύτερη και σοφότερη κίνηση που μπορείς να κάνεις.

Πηγές:

au.reachout.com