Media, Press Release, Δράσεις & Εκδηλώσεις

Βράβευση στην Eurolife FFH για το πρόγραμμα «Ψηφιακές Ακαδημίες» που υλοποιεί σε συνεργασία με το CSI Institute

Τα Hellenic Responsible Business Awards 2023 απέμειναν δύο βραβεία, ένα Silver και ένα Bronze, στη Eurolife FFH, για το πρόγραμμα «Ψηφιακές Ακαδημίες» που υλοποιεί από κοινού με το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια. Το γεγονός αυτό επιβράβευσε την αποφασιστικότητα και την επιμονή των δύο μερών να εκπονήσουν ένα πρόγραμμα στοχευμένο στο να συνεισφέρει στο κοινό καλό μέσα από την τεχνολογία, η οποία αποτελεί μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης.

Το όραμα του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια για την υλοποίηση κοινωφελών δράσεων που προωθούν τον ψηφιακό αλφαβητισμό και την ασφάλεια στον διαδικτυακό και τον πραγματικό κόσμο, βρήκε αντίκρισμα στην οπτική που υιοθετεί και η Eurolife FFH, μια εταιρεία που σκοπό έχει να ενθαρρύνει κάθε άνθρωπο να ζει τη ζωή που επιθυμεί.

Στην υλοποίηση του συγκεκριμένου οράματος κατευθύνονται οι «Ψηφιακές Ακαδημίες», ένα πολύπλευρο πρόγραμμα εκπαιδεύσεων που παρέχει τη δυνατότητα ενημέρωσης των πολιτών όλων των ηλικιών σε θέματα διαδικτύου, το οποίο δημιουργήθηκε το 2020 μέσα από τη συνεργασία του Cyber Security International Institute με την Eurolife FFH.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τρεις Ψηφιακές Ακαδημίες πανελλαδικής εμβέλειας, με την κάθε μία να απευθύνεται σε διαφορετική ομάδα συμμετεχόντων: γονείς, νέους και κατοίκους της περιφέρειας.

Η Ψηφιακή Ακαδημία: Travel Edition επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων σε συμπολίτες μας που διαμένουν στην ελληνική περιφέρεια, καταδεικνύοντας την έμπρακτη στήριξη και των δύο οργανισμών στις τοπικές κοινότητες σε όλη τη χώρα. Στα πλαίσια της Ψηφιακής Ακαδημίας: Travel Edition παρουσιάστηκαν τόσο τα προνόμια της χρήσης του διαδικτύου, όσο και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε αυτό, αλλά και συμβουλές αντιμετώπισής τους (Cyber Security). Ο διαδραστικός χαρακτήρας της Ακαδημίας ήταν σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία της, καθώς δόθηκε η ευκαιρία στους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη δράση μέσα από εργαστήρια, workshops αλλά και ανοιχτές συζητήσεις με τους εκπαιδευτές. Η Ψηφιακή Ακαδημία: Travel Edition ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2023, με πάνω από 9.200 συμπολίτες μας σε όλη την Ελλάδα να λαμβάνουν μέρος στις 36 ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν σε 15 νομούς και 31 περιοχές της χώρας.

Ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις γίνονται και σε μαθητές σχολείων, στους οποίους παραδίδονται δωρεάν μαθήματα προγραμματισμού, ρομποτικής και game development, μέσα από την Ψηφιακή Ακαδημία: Student Edition, η οποία συνεχίζεται με επιτυχία. Η Ακαδημία έχει στόχο να ενθαρρύνει τη δημιουργική και εκπαιδευτική απασχόληση των παιδιών και να τους φέρει σε επαφή με τις ευκαιρίες που προσφέρει το διαδίκτυο για προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη. Έτσι, όχι μόνο διευρύνει τους εκπαιδευτικούς τους ορίζοντες, αλλά τους βοηθάει και στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, ανοίγοντάς τους, μακροπρόθεσμα, και επαγγελματικές προοπτικές στον κλάδο της τεχνολογίας.

Τέλος, στο πλαίσιο της Ψηφιακής Ακαδημίας: Parent Edition, που επίσης συνεχίζεται, πραγματοποιείται πληροφόρηση των γονέων πάνω σε διαδικτυακά θέματα με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία των παιδιών τους από τους διαδικτυακούς κινδύνους. Η επιμόρφωση αυτή χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: στην αντιμετώπιση ζητημάτων τεχνικής αλλά και ψυχολογικής φύσης. Στο τεχνικό κομμάτι δίνεται έμφαση στην ορθή χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, την ασφαλή περιήγηση μέσω κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών, αλλά και στην αντιμετώπιση των διαδικτυακών κινδύνων. Στο κομμάτι της ψυχολογίας, αναλύονται λεπτομερώς θέματα όπως η διαδικτυακή αποπλάνηση ανηλίκων, ο εθισμός στο διαδίκτυο και το online gaming, και ο διαδικτυακός εκφοβισμός. Παρέχονται, επίσης, όλες οι οδηγίες ενδεδειγμένης αντίδρασης και διαχείρισης από τους γονείς στις εν λόγω περιπτώσεις.

Ο θετικός αντίκτυπος του προγράμματος των «Ψηφιακών Ακαδημιών» υπογραμμίστηκε από την απονομή των δύο βραβείων στη Eurolife FFH στα Hellenic Responsible Business Awards: ενός Silver στην κατηγορία “Τεχνολογία για το Κοινό Καλό / Ψηφιακή Εκπαίδευση & Δεξιότητες”  κι ενός Bronze στην κατηγορία “ESG & SDGs / Ποιοτική Εκπαίδευση”.