«Μαϊμού» αποδείχτηκε η επένδυση σε bitcoin για έναν Βολιώτη, που μέσα στο καλοκαίρι δέχτηκε τηλεφώνημα από την Αγγλία, προκειμένου να επενδύσει στο κρυπτονόμισμα, με μεγάλα κέρδη, αν συγκεκριμένα επένδυε σε μεγάλες εταιρίες νέων τεχνολογιών, αλλά τελικά έπεσε θύμα απάτης και έχασε ποσό 10.000 €.
Ο ανυποψίαστος συμπολίτης διαβάζοντας στο διαδίκτυο την ραγδαία απόδοση κερδών από επενδύσεις σε bitcoin, δελεάστηκε από την προοπτική να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει το κομπόδεμά του και κατέθεσε χρήματα στον λογαριασμό που του έδωσε ο υποτιθέμενος χρηματιστής, με αποτέλεσμα να του … «χαρίσει» 10.000 €!
Προκαταρκτική εξέταση
Το κέρδος που περίμενε να βγάλει δεν ήρθε ποτέ, καθώς τα χρήματά του μεταφέρθηκαν διαδοχικά σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς και… εξαφανίστηκαν, οπότε το θύμα κατέθεσε μήνυση στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Βόλου, οι οποίοι σχημάτισαν δικογραφία για απάτη μέσω διαδικτύου σε βάρος αγνώστου.
Η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία και ο εισαγγελέας ζήτησε προκαταρκτική εξέταση, μήπως εντοπιστούν ο άγνωστος ή οι άγνωστοι δράστες, κάτι που όμως πρακτικά είναι πολύ δύσκολο.
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που καθημερινά δέχονται κλήσεις από το εξωτερικό, από δήθεν εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες επένδυσης σε κρυπτονομίσματα.
Έντονες οι οχλήσεις που δέχονται Βολιώτες
Ορισμένοι μιλούν Ελληνικά, πότε με σπαστή και πότε με κανονική προφορά, λέγοντας πως είναι από εταιρεία που ασχολείται με το forex και τις online επενδύσεις. Μάλιστα συμπολίτες που ζήτησαν να μην τους ενοχλήσουν ξανά, δέχονται κλήσεις από άλλο νούμερο και αναφέρουν το όνομα άλλης εταιρείας και χρησιμοποιούν άλλο ονοματεπώνυμο.
Η Αστυνομία και το cyberalert.gr , γνωρίζουν το συγκεκριμένο θέμα και το παρακολουθούν μιας και πρόκειται ξεκάθαρα για απόπειρα εξαπάτησης παρόμοια με αυτή που είχε διαδραματιστεί πάλι στην Αγγλία, πάλι για δήθεν επενδυτικές υπηρεσίες από Έλληνες προς Έλληνες υποψήφια θύματα.
Πανελλαδικά, τα θύματα της συγκεκριμένης απάτης υπολογίζονται σε περίπου 3000.
Τι συμβουλεύει η Αστυνομία
Συνήθως οι δράστες εκμαιεύουν τα υποψήφια θύματα τους με τους εξής τρόπους:
– Κατά την διάρκεια επίσκεψης τους σε κάποια αναδυόμενη διαφήμιση ή ηλεκτρονική σελίδα επένδυσης σε ψηφιακά κρυπτονομίσματα
– Μέσω αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος (email) στο οποίο συνήθως επισυνάπτεται κάποια ηλεκτρονική διεύθυνση (link) ή κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας
– Απευθείας μέσω τηλεφωνικής κλήσης στα κινητά τους τηλέφωνα από αριθμούς εξωτερικού.
Όπως και αν πραγματοποιηθεί επικοινωνία συνήθως καταλήγουν να συνομιλούν στην ελληνική ή αγγλική διάλεκτο και γλώσσα με κάποιο άτομο που υποδύεται το υψηλόβαθμο στέλεχος επενδυτικής εταιρείας κρυπτονομισμάτων. Αφού πείθει τα θύματα του για την φερεγγυότητα του και τις άκρα υψηλές αποδόσεις, το επόμενο βήμα είναι να ανοιχθεί από τα θύματα ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι.
Στη συνέχεια και υπό την καθοδήγηση των δραστών μετατρέπεται μέσω ηλεκτρονικού ανταλλακτηρίου το χρηματικό ποσό που θέλουν να επενδύσουν τα θύματα από Ευρώ σε διάφορα κρυπτονομίσματα με πιο συνηθισμένο το Bitcoin και στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι.
Τα θύματα συνδέονται σε μια εκ των δραστών υποδεικνυόμενη σελίδα όπου παρακολουθούν την επένδυση τους ενώ παράλληλα τους αποστέλλονται και αναφορές στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο με την πορεία των επενδύσεων τους.
Σε άλλες περιπτώσεις λόγω έλλειψης γνώσεων από τα θύματα σε θέματα διαδικτύου μέσω ειδικού προγράμματος επιτρέπουν τους δράστες να έχουν απευθείας πρόσβαση στις συσκευές τους.
Δυστυχώς η υποδεικνυόμενη ηλεκτρονική σελίδα είναι ψεύτικη και κατασκευασμένη και όταν οι παθόντες θελήσουν να εκταμιεύσουν κάποιο χρηματικό ποσό μέσω της αντίστροφης διαδικασίας (κρυπτονόμισμα – ανταλλακτήριο – ευρώ- έμβασμα) τότε αντιλαμβάνονται συνήθως και την απάτη μιας και είτε οι δράστες διακόπτουν την επικοινωνία, είτε προφασίζονται ολική απώλεια των χρημάτων από λάθος επένδυση ή κάποιον άλλο αστάθμητο παράγοντα (υποτιθέμενη αστυνομική έρευνα).
Ένας από τους σκοπούς του CSI Institute είναι η άμεση, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση όλων των πολιτών. Πάντα κοντά σας για ενημέρωση και επαγρύπνηση.