Ας μεταφερθούμε σ ’ένα ελληνικό σπίτι του 2019. Τι βλέπουμε; Έναν «υστερικό» γονέα να μαλώνει με το «κολλημένο» παιδί του για τις ώρες που «σπαταλάει» παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια. Η υπερβολή που εκφράζουν οι τρεις παραπάνω λέξεις που μπήκαν σε εισαγωγικά μας οδηγεί κατευθείαν στην πηγή του προβλήματος που δεν είναι άλλη από το χάσμα γενεών, το οποίο στην εποχή της τεχνολογίας που διανύουμε αποκτά πολύ ευρύτερες διαστάσεις από κάθε άλλη χρονική περίοδο.
Από την μία έχουμε τους γονείς, στους οποίους η εποχή της τεχνολογίας μπήκε στην ζωή τους, και από την άλλη τα παιδιά των οποίων η ζωή μπήκε στην εποχή της τεχνολογίας. Γι’ αυτόν τον λόγο ο τρόπος που αντιλαμβάνεται η κάθε πλευρά την ψυχαγωγία και την διασκέδαση διαφέρει σημαντικά. Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι γονείς δεν εγκρίνουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ως μέσο διασκέδασης των παιδιών τους, καθώς θεωρούν ότι επιδρούν αρνητικά στην ψυχική τους υγεία.
Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν να ωφελήσουν ένα παιδί. Με ποιους τρόπους όμως;
Βελτιώνουν την μνήμη.
Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια απαιτούν οπτικοακουστική μνήμη. Ο παίχτης διαβάζει ή ακούει τις οδηγίες του παιχνιδιού στην αρχή και θα πρέπει να τις θυμάται καθ’ όλη την διάρκεια. Επιπλέον θα χρειαστεί να συγκρατεί πολλούς και περίπλοκους συνδυασμούς πλήκτρων ώστε να παράξει τις αντίστοιχες κινήσεις των χαρακτήρων.
Βοηθούν τα παιδιά με δυσλεξία
Παίζοντας κανείς ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι χρειάζεται να είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένος, καθώς ο ρυθμός με τον οποίο εναλλάσσονται τα σκηνικά και οι εικόνες είναι ιδιαίτερα γρήγορος. Έτσι τα παιδιά με δυσλεξία υιοθετούν αυτήν την απόλυτη συγκέντρωση και στην ζωή τους,κιρ4ηοξκ βελτιώνοντας μ ’αυτόν τον τρόπο την ικανότητα τους να γράφουν και να διαβάζουν.
Επιδρούν θετικά στην ψυχολογία των παιδιών
Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν να αποτελέσουν μία σύντομη διαφυγή από την επιβαρυμένη καθημερινότητα ενός εφήβου. Λίγες ώρες παίζοντας είναι αρκετές ώστε ένα παιδί να αποφορτιστεί και να αποβάλει το άγχος και τις ευθύνες της μαθητικής του ζωής, οι οποίες μάλιστα στην εποχή μας είναι αρκετές αφού το επίπεδο διδασκαλίας έχει δυσκολέψει αισθητά.
Βελτιώνουν την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων
Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει, ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια βοηθούν στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, καθώς απαιτούν την εύρεση λύσεων και στρατηγικών προκειμένου ο παίκτης να κερδίσει. Έρευνα από το κρατικό πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και από το κρατικό πανεπιστήμιο της Φλόριντα, μάλιστα, απέδειξε, ότι τα παιχνίδια που προορίζονται για ψυχαγωγία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της προσοχής, του χωροταξικού προσανατολισμού και των ικανοτήτων επίλυσης προβλημάτων.
Και εδώ προκύπτει το εξής εύλογο ερώτημα για το οποίο δημιουργήθηκε και το άρθρο: Τελικά ποιος έχει δίκιο; Οι γονείς που επιδιώκουν την πλήρη απομάκρυνση των παιδιών τους από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή τα παιδιά που θέλουν να παίζουν αμέτρητες ώρες μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή;;
Η απάντηση;;;Κανείς από τους δύο.
Το δίκιο βρίσκεται ακριβώς στην μέση. Είναι σημαντικό οι γονείς να καταλάβουν ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια καθαυτά δεν αποτελούν κίνδυνο για τα παιδιά, το πρόβλημα εντοπίζεται στον χρόνο που δαπανείται σ’αυτά. Είναι λοιπόν ξεκάθαρα θέμα ορίων και όχι απαγόρευσης. Μία με δύο ώρες την ημέρα παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια όχι μόνο δεν βάζουν σε κίνδυνο το παιδί, αλλά μπορούν και να το ωφελήσουν. Το ίδιο ισχύει και για την διαδικτυακή δραστηριότητα των νέων, βέβαια εκεί τα όρια δεν αφορούν μόνο τον χρόνο, καθώς ο γονιός θα πρέπει να θέσει όρια που να ασφαλίζουν την ποιότητα του σερφαρίσματος του παιδιού.
Θα πρέπει λοιπόν οι γονείς να κατανοήσουν ότι η τεχνολογία βρίσκεται πλέον σ ’όλους τους τομείς της ζωής των νέων, πόσο μάλλον στην διασκέδαση. Σίγουρα η εξάρτηση σ ’αυτήν έχει πολλές επιπτώσεις για την ψυχική τους υγεία, για αυτό θα πρέπει να επιβάλλονται εξαρχής συγκεκριμένα όρια όπου θα το παιδί θα είναι ασφαλής. Σε καμία περίπτωση όμως ο αποκλεισμός ενός παιδιού από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και γενικά από την τεχνολογία δεν αποτελεί λογική λύση. Στην εποχή μας η ευθύνη του γονιού να μεγαλώσει τα παιδιά του κάνοντας τα καλούς ανθρώπους ισοδυναμεί με το να τα κάνει σωστούς χρήστες της τεχνολογίας, δηλαδή να χρησιμοποιούν την τεχνολογία προς όφελός τους αποφεύγοντας τους κινδύνους που ελλοχεύει η λάθος χρήση της.
Ένας από τους σκοπούς του CSI Institute είναι η άμεση, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση όλων των πολιτών. Πάντα κοντά σας για ενημέρωση και επαγρύπνηση.