Κοινωνία, Τεχνολογία

Τώρα όλοι θα μπορούν να διαβάσουν…

Γράφει η Στυλιανή Τζιβελέκη, απόφοιτη Ψυχολογίας

Για να αναπτύξεις την συμπεριληπτικότητα και την ανθεκτικότητα στις ημέρες μας χρειάζεσαι χαμόγελο και πολλή καλή θέληση και τα παιδιά της φωτογραφίας αποφάσισαν να μας το χαρίσουν απλόχερα. Λόγος γίνεται για τους μαθητές Αλίκη Ράγκου και Κωνσταντίνο Μαζαράκη, που με την εποπτεία του προπονητή τους, Σπύρου Τσουκαλά, δημιούργησαν το Pop2See Smart Class, μια εφαρμογή που μάλιστα διακρίθηκε στον Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων του Υπουργείου Παιδείας.   

Τι είναι όμως η εφαρμογή αυτή; 

Πρόκειται για καινοτομία στον χώρο αφού το Pop2See Smart Class είναι ένα σύστημα συσκευών που θα διευκολύνει την συμμετοχή των τυφλών μαθητών κατά την διάρκεια της φοίτησής τους στο σχολείο. 

Είναι, λοιπόν μία εφαρμογή που περιλαμβάνει μία κάμερα η οποία διαβάζει τον σχολικό πίνακα και τον μετασχηματίζει σε ήχο και σε ψηφιακό κείμενο τις σημειώσεις που θα βρίσκονται πάνω στον πίνακα. Συνεπώς, ο χρήστης θα μπορεί να ακούει τις σημειώσεις αλλά επιπλέον να υπαγορεύει και κείμενα, τα οποία και αυτά θα μετατρέπονται σε ήχο, ενώ όλα τα αρχεία θα αποθηκεύονται αυτόματα. Ακόμη αποτελείται από ένα πληκτρολόγιο ανάγνωσης Braille για γραφή και για σύστημα ανάγνωσης. Από την συσκευή δίνεται η δυνατότητα και εκπληρώνεται η επιθυμία των χρηστών για ταυτόχρονη γραφή και ανάγνωση. Όλα αυτά θα μπορεί να τα παραλαμβάνει ψηφιακά ο καθηγητής των χρηστών. 

Η ιδέα πίσω από το εγχείρημα 

Η Άννα Ράγκου και ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης αποφάσισαν να αλλάξουν τα δεδομένα στο εκπαιδευτικό σύστημα και να το εκσυγχρονίσουν. Εξ’ αφορμής του νέου μέτρου που πήρε το Υπουργείο Παιδείας για συμπερίληψη όλων των μαθητών, χωρίς κανένα παιδί με αναπηρία να μένει πίσω, αποφάσισαν πως ήρθε η ώρα για έρευνα. 

Πήραν συνεντεύξεις από γονείς και μαθητές, έκαναν ενδελεχή έρευνα και άκουσαν ουσιαστικά τις ανάγκες των παιδιών με προβλήματα οράσεως. “Συνδυάζοντας τα παραπάνω με τη ρομποτική, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μία λύση που θα επιτρέπει στα τυφλά παιδιά να παρακολουθούν το πρόγραμμα των γενικών σχολείων, με ή χωρίς παράλληλη στήριξη.” δήλωσαν τα παιδιά σε συνέντευξη. 

Τα οφέλη αλλά και η πραγματικότητα 

Είναι γνωστό πως η έλλειψη μέσων στέκεται ανέκαθεν τροχοπέδη στην σχολική επιμόρφωση των ΑμεΑ. Η συσκευή αυτή, όμως ήρθε να σταθεί αρωγός στους μαθητές με προβλήματα όρασης, ώστε να πάνε πραγματικά στο σχολείο, να μην κλείνονται στο σπίτι και να έχουν την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν. Μία τέτοια βοήθεια συμβάλλει και στην μόρφωση τους, καθώς πλέον μπορούν να διαβάσουν, να κατανοήσουν και να “γράψουν” αυτό που θέλουν χωρίς να καταπιέζονται και να εγκλωβίζονται σε αναχρονιστικές μεθόδους που απλά τους επέτρεπαν να διαβάζουν μερικά βιβλία με ελάχιστες προσβάσεις. 

Με εγχειρήματα όπως αυτό, οι άνθρωποι με αναπηρία παίρνουν μία ανάσα αναζωογόνησης και ελπίδας ότι θα μπορούν να ζουν ποιοτικά, με τις δικές τους επιλογές και με την ευκολία να μπορούν να αναπτύξουν τον χαρακτήρα τους και να μην τον κλειδώνουν στην φυλακή που η κοινωνία έχτισε για αυτούς, αδιαφορώντας για τις ανάγκες τους. 

“Σύμφωνα όμως με την έρευνα που πραγματοποιήσαμε, ο παραπάνω στόχος δεν επιτυγχάνεται αποτελεσματικά, παρά τις σχετικές προσπάθειες, καθώς οι τυφλοί μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με ποικιλία εμποδίων, όπως έλλειψη μέσων, πόρων καθώς και δυσκολιών εντός του σχολικού περιβάλλοντος.” δήλωσαν τα παιδιά σε σχετική συνέντευξη. 

Στα καλά νέα, η ομάδα των μαθητών που δημιούργησε το Pop2See Smart Class μαζί με άλλες δύο σπουδαίες ελληνικές ομάδες θα αναλάβουν την εκπροσώπηση της χώρας μας στον 33ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων 2022, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στο Leiden της Ολλανδίας. Αναλυτικά θα είναι οι: 

Pop2See Smart Class” (Αλίκη Ράγκου & Κωνσταντίνος Μαζαράκη, 13ο ΓΕΛ Πατρών, Πρότυπο Γενικό Λύκειο Πατρών). 

“Σύστημα μέτρησης και παρακολούθησης της ποιότητας του θαλασσινού νερού” (Δημήτρης Δελιακίδης, 4ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης). 

“e-Αιμοδότες: Σύστημα πληροφόρησης και άμεσης ειδοποίησης αναγκών αιμοδοσίας” (Άγγελος-Μιχαήλ Χουβαρδάς & Λέανδρος Κουρτίδης, 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής)

Ο δρόμος άνοιξε και νέες τεχνολογίες έρχονται στην χώρα μας και μας κάνουν περήφανους. Τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν το μέλλον που οραματίζονται και είναι ένα μέλλον που μας χωράει όλους. 

 

Πηγές:

www.startupper.gr

www.theopinion.gr

www.news4health.gr