Το Twitter έχει δηλώσει ότι οι φωτογραφίες ή τα βίντεο που κοινοποιούνται χωρίς την συγκατάθεση των χρηστών του βρίσκονται πλέον ενάντια στις πολιτικές του κι ότι μπορούν να αφαιρεθούν μετά από αίτημα. Ο καινούργιος κανόνας είναι μια επέκταση των πολιτικών για να αποτρέψουν το doxxing – τη δημοσίευση ιδιωτικών πληροφοριών χωρίς την συγκατάθεση των ατόμων.
Οι κριτικοί δηλώνουν πως ο κανόνας είναι πολύ ευρύς και ότι θα μπορούσε “να χρησιμοποιηθεί για να καταπνίξει σκόπιμα την ελεύθερη έκφραση στην πλατφόρμα”. Ωστόσο, το Twitter αναφέρει ότι θα εξετάζει το περιεχόμενο των φωτογραφιών που θα δημοσιεύονται. Πριν να αφαιρέσει εικόνες ή πριν λάβει μέτρα επιβολής, θα πρέπει να ειδοποιηθεί από τα “άτομα που απεικονίζοται ή από ένα εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο, ότι δεν συναίνεσαν στη δημοσιοποίηση της ιδιωτικής εικόνας ή του ιδιωτικού βίντεο.”
Ένα μεγάλο μέρος των αντιδράσεων στα αρχικά tweets, που ανακοίνωναν τη νέα πολιτική, ήταν κρίσιμο. Στις σχετικές δημοσιεύσεις, η εταιρεία δήλωσε ότι στοχεύει στην αποτροπή της χρήσης των βίντεο με σκοπό την παρενόχληση, τον εκφοβισμό ή την αποκάλυψη της ιδιωτικής ταυτότητας ατόμων. Ένας εκπρόσωπος του Twitter προσέθεσε: “Συμμορφωνόμαστε με τους νόμους σχετικά με το Δικαίωμα στην Ιδιωτικότητα σε ποικίλες χώρες από το 2014, και αυτό είναι πραγματικά μια επέκταση αυτών των προσπαθειών προς όλους στο Twitter.”
Ο φωτογράφος Nick Turpin δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για εξάλειψη της διαδικτυακής παρενόχλησης, αλλά ανησυχεί για την επίδραση σε εκείνους που καταγράφουν τη “δημόσια σφαίρα”. Η δουλειά του, που είναι ευρέως γνωστή, συχνά περιλαμβάνει άτομα σε δημόσιους χώρους, των οποίων δεν έχει λάβει την συγκατάθεση. Ο N.Turpin δήλωσε στο BBC News ότι πολλές από τις εικόνες που υπάρχουν στο feed του στο Twitter θα μπορούσαν να παραβιάζουν την πολιτική. “Μπορώ να δω πολλούς σαν εμένα να εγκαταλείπουν την πλατφόρμα για άλλες υπηρεσίες, αν δε μπορούμε πλέον να μεταφέρουμε την δημόσια σφαίρα σε οπτική μορφή”, προσέθεσε.
Σύμφωνα με το Twitter, οι φωτογραφίες και τα βίντεο που απεικονίζουν άτομα να συμμετέχουν σε δημόσιες εκδηλώσεις δεν θα παραβιάζουν γενικά την πολιτική. Επίσης, η πολιτική δεν θα εφαρμοστεί σε δημόσιες φιγούρες ή άτομα, όπου τα μέσα και το κείμενο που τα συνοδεύει δημοσιοποιούνται για το δημόσιο συμφέρον ή προσθέτουν αξία στο δημόσιο λόγο. Μια δημόσια φιγούρα θα μπορούσε να περιλαμβάνει οποιονδήποτε για τον οποίο γράφουν στον τύπο, εκλεγμένους επισήμους και πολιτικούς ηγέτες, celebrities, κορυφαία στελέχη, εκφωνητές ειδήσεων και δημοσιογράφους και άλλους δημόσιους ομιλητές, δήλωσε το Twitter.
Επίσης, η πολιτική δεν θα εφαρμοστεί σε άτομα που είναι υποκείμενα δημοσίων συζητήσεων, διαδικτυακών και μη. Ωστόσο, αν η πρόθεση είναι να παρενοχλήσουν, να εκφοβίσουν ή να χρησιμοποιήσουν τον φόβο για να κάνουν άτομα να σιωπήσουν, ίσως το περιεχόμενο αφαιρεθεί, σύμφωνα με την πολιτική του Twitter ενάντια σε κακοποιητικές συμπεριφορές. Ακόμη, η μη συναινετική δημοσίευση γυμνών φωτογραφιών ήταν ήδη απαγορευμένη. Η εταιρεία προσέθεσε ότι οι χρήστες μπορεί να δημοσιεύουν φωτογραφίες ή βίντεο ατόμων “σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν κάποιον που εμπλέκεται σε μια κρίσιμη κατάσταση”, θέτοντας άθελά τους σε κίνδυνο την ασφάλεια κάποιου ατόμου.
Αυτή η νέα πολιτική του Twitter σίγουρα αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς την καταπολέμηση κακοποιητικών συμπεριφορών στο διαδίκτυο. Ωστόσο, καθώς τα όρια μεταξύ της ελεύθερης έκφρασης και της παραβίασης της ιδιωτικότητας είναι λεπτά, η εφαρμογή της πολιτικής χρειάζεται ιδιαίτερα προσεκτικό χειρισμό.
Πηγή: BBC News
Ονομάζομαι Μπεκιάρη Μαρίνα, είμαι επί πτυχίω φοιτήτρια του τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κι έχω το ρόλο του ασκούμενου ψυχολόγου στο CSIi. Ασχολούμαι με την συγγραφή και τη μετάφραση άρθρων, τη δημιουργία και προσαρμογή του υλικού για τις ακαδημίες των γονέων και μαθητών, καθώς και με την ενημέρωση κι υποστήριξη μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.