Μετάφραση από Χριστίνα Λέκα
Αν τα νέα παιδιά συμπληρώσουν το νέο όριο, θα πρέπει να εισαγάγουν έναν κωδικό πρόσβασης για να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία εκείνη την μέρα. Ωστόσο, θα μπορούν να εξαιρεθούν από το νέο μέτρο, το οποίο το TikTok λέει πως θα κυκλοφορήσει «τις επόμενες εβδομάδες». Αυτή η εφαρμογή βίντεο, η οποία ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, είπε πως θα εισάγει την δυνατότητα αυτή για να βοηθήσει τους ανθρώπους «να διατηρούν τον έλεγχο» της χρήσης τους.
Το ΤikTok ανέφερε πως το νέο όριο έρχεται, αφού έφερε μια προτροπή πέρσι για να ενθαρρύνει τους εφήβους να διαχειρίζονται τον χρόνος που περνάνε μπροστά από την οθόνη. Είπε πως αυτό βοήθησε «να αυξηθεί η χρήση εργαλείων χρόνο οθόνης κατά 234%». Οι χρήστες της πλατφόρμας πρέπει να είναι τουλάχιστον 13 ετών, ως μέρος αυτής της νέας λειτουργίας, οποιοσδήποτε κάτω των 18 ετών θα λαμβάνει μια εβδομαδιαία ειδοποίηση με “ανακεφαλαίωση του χρόνου οθόνης”.
Δεν υπάρχει «σωστός χρόνος» χρόνου οθόνης
Οι χρήστες που επηρεάζονται θα λάβουν τον νέο κωδικό πρόσβασης χρονικού ορίου σε μια οθόνη στην εφαρμογή τους, καθώς οι αλλαγές τίθενται σε ισχύ. Όποιος εξαιρεθεί από τον νέο περιορισμό των 60 λεπτών, αλλά συνεχίζει να χρησιμοποιεί την εφαρμογή για 100 λεπτά την ημέρα, θα λάβει ένα μήνυμα από το TikTok να ορίσει τα δικά του στοιχεία ελέγχου χρόνου οθόνης.
Οι γονείς των παιδιών που χρησιμοποιούν την επιλογή Family Pairing στην εφαρμογή θα μπορούν επίσης να ορίζουν όρια χρόνου χρήσης, καθώς και να έχουν πρόσβαση σε έναν πίνακα εργαλείων που θα παρέχει μια ανάλυση της χρήσης της εφαρμογής. Ο Cormac Keenan, επικεφαλής εμπιστοσύνης και ασφάλειας στο TikTok, είπε ότι η εταιρεία είχε συνεργαστεί με ερευνητές για την ανάπτυξη των νέων ορίων.
«Αν και δεν υπάρχει συλλογικά επικυρωμένη θέση σχετικά με τη «σωστή» ποσότητα χρόνου οθόνης, ή ακόμα και τον αντίκτυπο του χρόνου οθόνης ευρύτερα, συμβουλευτήκαμε την τρέχουσα ακαδημαϊκή έρευνα και ειδικούς από το Digital Wellness Lab στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστώνης για την επιλογή αυτού του ορίου». αυτός είπε. Οι επικριτές της εφαρμογής βίντεο αποδέχτηκαν το όριο χρόνου οθόνης, αλλά το περιέγραψαν ως την «κορυφή του παγόβουνου» όσον αφορά την απάντηση του TikTok στην έκθεση των νέων χρηστών στην πλατφόρμα.
Ο Imran Ahmed είναι διευθύνων σύμβουλος του Center for Countering Digital Hate, το οποίο δημοσίευσε πρόσφατα έρευνα που δείχνει ότι ο αλγόριθμος του TikTok «βομβαρδίζει» τους εφήβους με επιβλαβές περιεχόμενο. «Το TikTok κέρδισε τον αγώνα για τις καρδιές και τα μυαλά των νέων 14 έως 24 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε. “Είναι η κρακ-κοκαΐνη των αλγορίθμων. Είναι η πιο εθιστική, είναι η πιο επικίνδυνη και αυτή που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως”.
Ο κ. Ahmed είπε στο BBC ότι η έρευνα του κέντρου του πέρσι διαπίστωσε πως μέσα σε λίγα λεπτά από το άνοιγμα ενός λογαριασμού TikTok, μια 13χρονη χρήστης λάμβανε περιεχόμενο διατροφικής διαταραχής και αυτοτραυματισμού στη ροή της. Κάλεσε την πλατφόρμα να επικεντρώσει τις προσπάθειές της όχι μόνο στον περιορισμό του χρόνου οθόνης, αλλά και να «καθαρίσει» τις ροές από επιβλαβές περιεχόμενο ώστε να γίνει ένα «ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά».
Αυτό έρχεται καθώς το TikTok αντιμετωπίζει μια νέα διαμάχη σχετικά με τη σχέση του με την κινεζική κυβέρνηση και την προστασία των δεδομένων των χρηστών. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η καναδική κυβέρνηση έγινε η πιο πρόσφατη που απαγόρευσε την εφαρμογή από κυβερνητικές συσκευές, μετά από παρόμοιες κινήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Σεπτέμβριο του 2021, η TikTok είπε ότι είχε περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ενεργούς μηνιαίους χρήστες, καθιστώντας την έναν από τους μεγαλύτερες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο. Δεν δημοσιεύει δημογραφική ανάλυση των χρηστών του, αλλά θεωρείται από τους εμπόρους και τους διαφημιστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως βασική πλατφόρμα για την προσέγγιση ατόμων ηλικίας κάτω των 34 ετών.
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.