Την περασμένη εβδομάδα, υψηλόβαθμο στέλεχος της κινεζικής εταιρίας κοινωνικής δικτύωσης Tik Tok, δήλωσε ότι η εταιρία σχεδιάζει να ανοίξει στην Ευρώπη δύο ακόμα κέντρα δεδομένων – μια κίνηση που θα μπορούσε να μετριάσει την ανησυχία για την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών και να μειώσει την πίεση για ρυθμίσεις στην εταιρία. Το Tik Tok επιδιώκει να διαβεβαιώσει τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές ότι η πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών δεν είναι δυνατή, και ότι το περιεχόμενό τους δεν μπορεί να χειραγωγηθεί από το Κομμουνιστιστό Κόμμα της Κίνας ή οποιονδήποτε άλλον που βρίσκεται υπό την επιρροή του Πεκίνου.
Η εφαρμογή διαμοιρασμού βίντεο μικρής διάρκειας που ανήκει στην κινέζικη εταιρεία ByteDance, στοχεύει να επεκτείνει τον ευρωπαϊκό αποθηκευτικό χώρο δεδομένων, όπως ανέφερε σε μια ανάρτησή ιστολογίου, ο γενικός διευθυντής του Tik Tok για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, Rich Waterworth. “Η οριστικοποίηση ενός σχεδίου για ένα δεύτερο κέντρο δεδομένων στην Ιρλανδία με τρίτο πάροχο υπηρεσιών, ξέχωρα από τον ιστότοπο που ανακοινώθηκε πέρυσι, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο”, είπε. Ακόμα, ο Waterworth δήλωσε ότι: “Είμαστε επίσης, σε συζητήσεις για τη δημιουργία ενός τρίτου κέντρου δεδομένων στην Ευρώπη για να συμπληρώσουμε περαιτέρω δραστηριότητες που έχουμε προγραμματίσει στην Ιρλανδία. Τα δεδομένα των χρηστών του Tik Tok θα αρχίσουν να μεταφέρονται από φέτος και αυτό θα συνεχιστεί και το 2024”.
Η εταιρία ανέφερε επίσης κατά μέσο όρο 125 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ Αυγούστου 2022 και Ιανουαρίου 2023 – πράγμα που υπέβαλλε την εταιρία σε αυστηρότερους κανόνες διαδικτυακού περιεχομένου της Ε.Ε., οι οποίοι είναι γνωστοί και με την ονομασία Νόμοι για τις Ψηφιακές Εταιρίες (DSA). Οι εταιρίες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες χαρακτηρίζονται από το DSA ως πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και απαιτεί από αυτές να κάνουν διαχείρηση κινδύνου, εξωτερικό και ανεξάρτητο έλεγχο, να μοιράζονται δεδομένα με τις αρχές και τους ερευνητές και να υιοθετούν κώδικα δεοντολογίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δώσει προθεσμία στις διαδικτυακές πλατφόρμες και στις μηχανές αναζήτησης εώς τις 17 Φεβρουαρίου για να δημοσιεύσουν τον αριθμό των μηνιαίων ενεργών χρηστών τους. Οι πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν τέσσερις μήνες για να συμμορφωθούν με τους κανόνες, διαφορετικά κινδυνεύουν με πρόστιμα. Το Twitter ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έχει 100,9 εκατομμύρια μέσους μηνιαίους χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει της εκτίμησης των τελευταιών 45 ημερών. Η Alphabet παρείχε ένα σύνολο αριθμών βάσει των λογαριασμών των χρηστών και ένα άλλο σύνολο βάσει των αποσυνδεδεμένων παραληπτών, αναφέροντας ότι οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες της όταν συνδέονται με σε ένα λογαριασμό ή όταν είναι αποσυνδεδεμένοι. Ανέφερε ότι ο μέσος μηνιαίος αριθμός συνδεδεμένων χρηστών ανήλθε συνολικά σε 278,6 εκατομμύρια στους Χάρτες της Google, 274,6 εκατομμύρια στο Google Play, 332 εκατομμύρια στην Αναζήτηση της Google, 74,9 εκατομμύρια στις Αγορές, και 401,7 εκατομμύρια στο YouTube. Νωρίτερα αυτή τη βδομάδα, η Meta Platforms δήλωσε ότι είχε 225 εκατομμύρια μέσους μηνιαίους ενεργούς χρήστες στο Facebook στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περίπου 250 εκατομμύρια μέσους μηνιαίους ενεργούς χρήστες στο Instagram τους τελευταίους 6 μήνες του 2022.
Πηγή: https://edition.cnn.com/2023/02/17/tech/tiktok-data-centers-europe
Ονομάζομαι Χριστίνα Μπομπογιάννη, είμαι απόφοιτη της Εγκληματολογικής Ψυχολογίας (BSc Forensic Psychology) στο ICPS, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο UCLAn της Αγγλίας και αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο στάδιο του Μεταπτυχιακού (MSc in Applied Forensic Psychology). Είμαι εθελόντρια στο το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute) ως αρθρογράφος και υποστήριξη στα social media.