Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

Το πρόβλημα του ‘Sharenting’

Οι φόβοι σχετικά με τα βίντεο και την υπερβολική προβολή των παιδιών το διαδίκτυο είναι μεγάλοι. Αλλά η πραγματική απειλή είναι η αδιαφορία των ενηλίκων για τα δικαιώματα των παιδιών τους.

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι πολλές από τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στα παιδιά έχουν λιγότερη σχέση με την ώρα της οθόνης, από ότι με τις αναρτήσεις που κάνουν οι ενήλικες – πολλοί από τους οποίους θέτουν την ιδιωτική ζωή των παιδιών σε μεγάλο κίνδυνο.

Εν τω μεταξύ, μόλις μερικά χρόνια από τη στιγμή που κατέστη δυνατό, ο έλεγχος στα παιδιά καθώς περιηγούνται στο διαδίκτυο θεωρείται βασική υποχρέωση ενός υπεύθυνου γονέα. Η μέση ηλικία κατά την οποία ένα παιδί παίρνει το δικό του smartphone είναι πλέον τα 10 χρόνια!

Κάπου εδώ έρχεται το “sharenting”. Σύμφωνα με τη New York Times,  μια μελέτη από τη Βρετανία διαπίστωσε ότι περίπου 1.500 εικόνες παιδιών είχαν αναρτηθεί από τα πέντε τους χρόνια! Οι γονείς παίρνουν μεγάλη ικανοποίηση από το να ανεβάζουν καθημερινά στιγμιότυπα παιδιών στο διαδίκτυο. Διαφημιζόμενοι και πλατφόρμες όπως το Pinterest και το Instagram, έχουν να κερδίσουν πολλά από αυτό.

Ακόμη και αν περιορίσετε τις δημοσιεύσεις με τα παιδιά σας σε ηλιόλουστες μέρες ή πάρτι γενεθλίων, οι πληροφορίες που παρέχετε σχετικά με αυτά – ονόματα, ημερομηνίες γέννησης, γεωγραφική θέση – μπορούν να κλαπούν από πολλούς εκεί έξω.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί και η σημασία της εμπορευματοποίησης. Το 2018, ο κορυφαίος εργαζόμενος στο YouTube ήταν ένα 7χρονο αγόρι που κέρδισε 22 εκατομμύρια δολάρια παίζοντας παιχνίδια. Οι αλγόριθμοι, όμως του YouTube διευκολύνουν την διερεύνηση ενός όλο και πιο ακραίου περιεχομένου και τα βίντεο με τα παιδιά δεν αποτελούν την εξαίρεση. Κάποια κανάλια έχουν αφαιρεθεί από την πλατφόρμα και οι γονείς έχουν χάσει ακόμη και την επιμέλεια των παιδιών τους για παρενόχληση και ταπείνωση των δικών τους παιδιών για βίντεο που κέρδισαν εκατομμύρια προβολές.

Οι ενήλικοι, τέλος έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη σπατάλη του ελεύθερου χρόνου των παιδιών και την καταστροφή του αυθορμητισμού και των αθώων παιδικών στιγμών, για μερικές μόνο προβολές στο διαδίκτυο..