Από την Χαρά Σώτα
Στις μέρες μας η επεξεργασία των φωτογραφιών με τη χρήση ειδικών προγραμμάτων και φίλτρων είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Το θεωρούμε τόσο δεδομένο που πλέον οι φωτογραφίες χωρίς επεξεργασία μας φαίνονται άσχημες. Είναι όμως φυσιολογικό να αποδεχόμαστε μια διαστρεβλωμένη εικόνα περισσότερο από τη πραγματικότητα;
Ζούμε σε έναν εικονικό κόσμο και πρέπει να αρέσουμε και να γίνουμε αποδεκτοί εκεί περισσότερο από ότι στον πραγματικό. Και πώς θα γίνει αυτό; Φυσικά με τη χρήση φίλτρων και διαφόρων παραμορφώσεων που θα μας κάνουν αγνώριστους. Ο κόσμος έχει γεμίσει εικονικές προσωπικότητες που αλλιώς δείχνουν στο instagram και αλλιώς στο δρόμο.
Τι σημαίνει αυτό, όμως, για τη ψυχική σου υγεία; Η τάση αυτή μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Η ναρκισσιστική διαταραχή είναι ένας από αυτούς. Θέλεις να φαίνεσαι ο ομορφότερος από όλους, να δείχνεις την υπέροχη σου σε όλα τα επίπεδα και γενικά να αντλείς τον θαυμασμό των άλλων. Η εικόνα σου είναι τόσο σημαντική και είναι το μόνο πράγμα που σε απασχολεί. Αυτό όμως σε οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο που δυσαρεστείσαι όταν δεν λαμβάνεις την απαραίτητη προσοχή και προβαίνεις σε ακόμα περισσότερη επεξεργασία, πλέον όχι μόνο των φωτογραφιών σου, αλλά και του σώματος σου ή του προσώπου σου, και γίνεσαι όλο και πιο αγνώριστος.
Προσπαθείς να καλύψεις ένα συναισθηματικό κενό αποκτώντας περισσότερους θαυμαστές για να μη νιώθεις μόνος και αφανής. Θέλεις να νιώσεις σημαντικός και για να το πετύχεις ακολουθείς τα πρότυπα που έχουν «πέραση». Και όλο αυτό όχι μόνο αλλοιώνει εσένα σαν άτομο και προσωπικότητα, αλλά και τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο.

Η επεξεργασία των φωτογραφιών πλέον δεν είναι μια επιλογή για φωτογραφίες με κακό φωτισμό, αλλά ένας εθισμός στο να αλλάξεις την εικόνα σου. Και η αλλαγή αυτή σε παραμορφώνει και εσωτερικά. Ο κόσμος για σένα είναι ό,τι βλέπεις στην οθόνη σου και κρίνεις όποιον είναι πολύ διαφορετικός στην πραγματική του ζωή, λες και εσύ δεν διαφέρεις το ίδιο. Έχεις μια διαστρεβλωμένη αντίληψη για τα πρότυπα και θεωρείς ιδανικό το πλαστό. Επιλέγεις να ζεις στο ψέμα γιατί εκεί αισθάνεσαι οικεία και το αληθινό σε τρομάζει. Προτιμάς να ξαπλώσεις στο χειρουργικό τραπέζι για να μοιάζεις στο φίλτρο που χρησιμοποιείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρά να σε αγαπήσεις όπως είσαι.
Ναι λοιπόν, το «φωτοσοπάρισμα» βλάπτει σοβαρά την ψυχική σου υγεία γιατί αποκτάς μια λανθασμένη αντίληψη για το πώς θα έπρεπε να είναι ο κόσμος. Αποκτάς μια λανθασμένη αντίληψη για το πώς θα έπρεπε να είσαι εσύ για να αρέσεις. Ξεχνάς τη σημασία που έχει να είσαι αυθεντικός και ζεις στον πλαστό εικονικό σου κόσμο όπου κυριαρχεί το ψέμα. Γίνεσαι ένα με το ψέμα και βυθίζεσαι στο σκοτάδι της υπαρξιακής σου σύγχυσης.
Μάθε να σε αγαπάς χωρίς φίλτρα!
Ένας από τους σκοπούς του CSI Institute είναι η άμεση, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση όλων των πολιτών. Πάντα κοντά σας για ενημέρωση και επαγρύπνηση.