Η μανιοκατάθλιψη είναι ένας παλαιότερος όρος για αυτό που σήμερα αναφέρεται ως διπολική διαταραχή. Η διπολική διαταραχή, που είναι η επίσημη ορολογία που χρησιμοποιείται στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), είναι μια αναφορά στις ταλαντεύσεις ενός ατόμου από τον μανιακό πόλο της διαταραχής στον καταθλιπτικό πόλο.
Η αλλαγή από μανιοκατάθλιψη σε διπολική διαταραχή έγινε το 1980. Έγινε για να συμπεριλάβει συμπτώματα όπως η υπομανία και να αποκλείσει κάποια άλλα ενώ προσπαθούσε να μειώσει το στίγμα που σχετίζεται με τη διαταραχή.
Τι είναι η Διπολική Διαταραχή
Η διπολική διαταραχή είναι ένα σύνολο από διαταραχές της διάθεσης χαρακτηρίζεται από κυκλικές διαταραχές στη διάθεση, τις σκέψεις και τη συμπεριφορά. Αυτές οι διαταραχές αποτελούνται από εναλλασσόμενες περιόδους αυξημένων, επεκτατικών ή ευερέθιστων διαθέσεων, που ονομάζονται μανιακά επεισόδια. Περιλαμβάνουν επίσης περιόδους αισθήματος αναξιότητας, έλλειψης συγκέντρωσης και κόπωσης που ονομάζονται καταθλιπτικά επεισόδια. Οι διαταραχές διαφέρουν ως προς τη βαρύτητα αυτών των δύο φάσεων.
Διπολική διαταραχή τύπου Ι
Η διπολική διαταραχή τύπου I είναι η διάγνωση για άτομα που είχαν τουλάχιστον ένα επεισόδιο μανίας ή μικτά επεισόδια (εμφανίζουν συμπτώματα τόσο κατάθλιψης όσο και μανίας κατά την ίδια χρονική περίοδο). Οι ενημερώσεις στο DSM διευκρινίζουν ότι ένα άτομο με μανία πρέπει να παρουσιάζει ενθουσιώδη ή ευερέθιστη διάθεση ή και τα δύο, εκτός από αυξημένη ενέργεια ή δραστηριότητα. Επίσης, η «υπερβολική συμμετοχή σε δραστηριότητες» που αποτελούν δείκτη για μανιακά επεισόδια δεν χρειάζεται πλέον να είναι ευχάριστη, όπως σε προηγούμενες εκδόσεις των διαγνωστικών κριτηρίων.
Διπολική διαταραχή τύπου ΙΙ
Η διπολική διαταραχή τύπου ΙΙ είναι η διάγνωση για άτομα που έχουν και που είχαν τόσο υπομανία (ηπιότερη μορφή μανίας) όσο και μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια. Η παλιά περιγραφή της «μανιοκατάθλιψης» δεν περιλάμβανε την υπομανία ή τις επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν με λιγότερο από ένα πλήρες μανιακό επεισόδιο.
Κυκλοθυμία
Η κυκλοθυμία είναι η διάγνωση για τα άτομα που είχαν χρόνιες διακυμάνσεις μεταξύ υπομανίας και ηπιότερης, υποκλινικής κατάθλιψης για τουλάχιστον δύο χρόνια. Επιπλέον, τα κριτήρια DSM-5 διευκρινίζουν ότι τα υπομανιακά ή καταθλιπτικά συμπτώματα πρέπει να είναι παρόντα για τουλάχιστον το ήμισυ του χρόνου κατά τη διάρκεια της απαιτούμενης διετίας.
Διπολική διαταραχή εναντίον μανιοκατάθλιψης.
Ένα κρίσιμο σημείο στη διάκριση της διπολικής διαταραχής από τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή είναι εάν το άτομο είχε μανιακό επεισόδιο. Για να διαγνωστεί κάποιος με διπολική διαταραχή, πρέπει να έχει ένα μανιακό επεισόδιο που διαρκεί τουλάχιστον μία εβδομάδα ή ένα υπομανιακό επεισόδιο που να διαρκεί τουλάχιστον τέσσερις ημέρες.
Γιατί η μανιοκατάθλιψη έγινε διπολική διαταραχή;
Στο παρελθόν, η μανιοκατάθλιψη χρησιμοποιήθηκε γενικά για να δηλώσει ένα ευρύ φάσμα ψυχικών ασθενειών. Ήταν επίσης ένας όρος που γρήγορα στιγματίστηκε. Καθώς τα συστήματα ταξινόμησης έγιναν πιο εξελιγμένα, ο νέος όρος διπολική διαταραχή επέτρεψε περισσότερη σαφήνεια στη διάγνωση, η οποία παρείχε επίσης έναν κλινικό όρο που είναι λιγότερο συναισθηματικά φορτισμένος.
Συμπτώματα Μανίας
Η εμπειρία αυτού που είναι γνωστό ως μανία είναι ένα μέρος των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη διπολική διαταραχή. Έρχεται με το δικό του σύνολο συμπτωμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν:
- Μεγαλομανία
- Μειωμένη ανάγκη για ύπνο
- Ομιλία υπό πίεση
- Γρήγορες και επαναλαμβανόμενες σκέψεις
- Διάσπαση προσοχής
- Υπερβολική ενέργεια
- Μια τάση για συμπεριφορά που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως αλόγιστες δαπάνες ή σεξ χωρίς προστασία.
Συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης
Από την άλλη, η μείζονος κατάθλιψη είναι μια εμπειρία που ζει στην άλλη άκρη του διπολικού φάσματος. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί από άτομα που δεν έχουν διαγνωστεί με διπολική νόσο. Τα συμπτώματα της μείζονος κατάθλιψης περιλαμβάνουν:
- Μειωμένη ενέργεια
- Σοβαρή αποχώρησηαπό τις κανονικές δραστηριότητες
- Απώλεια ή αύξηση βάρους
- Απόγνωση
- Ευερεθιστότητα
- Ανεξέλεγκτο κλάμα
- Ψευδαισθήσεις ή/και αυταπάτες
- Σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας
Διπολική Διαταραχή εναντίον Μείζονος Κατάθλιψης
Μπορεί να έχετε ακούσει για άτομα που διαγνώστηκαν αρχικά με κατάθλιψη αλλά αργότερα διαγνώστηκαν με διπολική διαταραχή, και αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Πώς μπορείς να πεις τη διαφορά; Λάβετε υπόψη ότι το χαρακτηριστικό της διπολικής διαταραχής είναι η παρουσία επεισοδίων μανίας ή υπομανίας. Αυτά δεν υπάρχουν στη μείζονα κατάθλιψη.
Μια άλλη κοινή ερώτηση που τίθεται είναι “Μπορεί η κατάθλιψη να μετατραπεί σε διπολική διαταραχή;” Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι όχι, η κατάθλιψη δεν μεταβαίνει αργότερα σε διπολική διαταραχή.
Ωστόσο, είναι πιθανό για κάποιον να διαγνωστεί ενώ βρίσκεται στη φάση της κατάθλιψης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διάγνωση κατάθλιψης. διπολική διάγνωση. Αργότερα, με πιο προσεκτική ερώτηση ή με την εμφάνιση μανιακού ή υπομανιακού επεισοδίου, η διάγνωση της διπολικής μπορεί να γίνει σαφής.
Διάγνωση
Τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκα και ποικίλλουν για κάθε άτομο. Ένας γιατρός, ψυχίατρος ή ψυχολόγος θα κάνει ερωτήσεις για να έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των συμπτωμάτων και της συνολικής ψυχικής υγείας. Αυτές οι ερωτήσεις συχνά επικεντρώνονται στον τύπο των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζει το άτομο, πόσο καιρό είχε αυτά τα συμπτώματα και εάν έχει οικογενειακό ιστορικό σχετικών ψυχικών καταστάσεων.
Ο γιατρός ή ο ψυχίατρος θα αποκλείσει επίσης άλλες ιατρικές και ψυχικές παθήσεις που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματά, όπως υποθυρεοειδισμό, χρήση αλκοόλ ή ουσιών, οριακή διαταραχή προσωπικότητας, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα (ADHD), διαταραχή πανικού, σχιζοφρένεια και άλλα καταθλιπτικές διαταραχές.
Είναι μια συνεχής διαδικασία, αλλά πολλοί ελπίζουν ότι θα βελτιώσει περαιτέρω τις οδηγίες που χρησιμοποιούν οι ψυχίατροι για να βοηθήσουν όσους αντιμετωπίζουν την πάθηση.
Πηγή: verywellmind.com
Ονομάζομαι Ευφροσύνη Μουστάκη, είμαι τελειόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος της Εγκληματολογικής Ψυχολογίας του πανεπιστήμιου Central Lancashire. Αυτόν τον καιρό συνεργάζομαι με το Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSIi) για την πρακτική μου άσκηση.