Social Media, Έφηβος

Το φλερτ μέσω social media στην εφηβεία

Γράφει η Ανθή Δρακάτου

Η εφηβεία είναι μια από τις πιο σημαντικές περιόδους στη ζωή ενός ανθρώπου. Κατά τη διάρκεια της συμβαίνουν πολλά πρωτόγνωρα γεγονότα. Ένα από αυτά είναι και το φλερτ, η πρώτη σχέση, το πρώτο φιλί. Στις μέρες μας, τα social media είναι ένα πολύ συχνό μέσο στο οποίο απευθύνονται οι νέοι για να κάνουν γνωριμίες και να καταφέρουν να προσεγγίσουν κάποιο άτομο που τους ενδιαφέρει. Μάλιστα, φαίνεται πως επιλέγεται από το 50% των εφήβων. Η διαδικασία είναι απλή: αρχικά κάνουν φίλο ή ακολουθούν το άτομο που τους αρέσει σε κάποια από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν και έπειτα συνήθως αντιδρούν σε παλαιότερες δημοσιεύσεις και φωτογραφίες, ώστε να κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους. Στη συνέχεια, είτε περιμένουν να λάβουν κάποια ανταπόκριση, είτε στέλνουν οι ίδιοι μήνυμα με κάποιο αστείο βίντεο ή κάποιο κομπλιμέντο.

Πόσο ασφαλές είναι το online flirting?

Σίγουρα είναι μια βοηθητική πρακτική, ιδιαίτερα για τους πιο εσωστρεφείς νέους, που τους δυσκολεύει η άμεση επαφή. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποιες φορές επιτρέπουν να είναι πιο εκφραστικός και ανοιχτός ένας κατά τα άλλα ντροπαλός έφηβος και έτσι γίνονται πιο πρόσφορες οι γνωριμίες.

Ωστόσο, το φλερτ δεν είναι πάντα αποδεκτό και κατάλληλο, αντίθετα μπορεί να γίνει αρκετά ενοχλητικό. Έρευνες αναφέρουν πως το 35% των έφηβων κοριτσιών έχουν πάψει να ακολουθούν ή έχουν μπλοκάρει κάποιο άτομο γιατί τους έφερνε σε άβολη θέση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των αγοριών είναι 16%. Προφανώς δεν είναι επιτρεπτό να ξεπερνιούνται τα όρια και να ασκείται πίεση στον οποιονδήποτε, κάτι που δεν γίνεται αντιληπτό από όλους. Πολλοί άνθρωποι παραβιάζουν τον προσωπικό χώρο του άλλου, επιμένοντας και φέρνοντάς τον σε άβολη θέση.

Κάτι εξίσου ανησυχητικό είναι η ανωνυμία ορισμένων χρηστών. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο χρήστες να δημιουργούν ψεύτικα προφίλ, με ψευδή στοιχεία ώστε να εξαπατήσουν ανυποψίαστα νέα άτομα. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει πάντα κάθε άτομο να είναι υποψιασμένο και να μην δίνει προσωπικά στοιχεία και λεπτομέρειες για τη ζωή του χωρίς να είναι βέβαιο σε ποιον απευθύνεται.

Όσο περνούν τα χρόνια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εισβάλουν περισσότερο στις ζωές μας, τόσο χάνεται και η κοινωνικότητα των ανθρώπων. Οι πλατείες, τα καφέ και οι βόλτες αντικαθίστανται από πολύωρο scrolling και συνεχή δημοσιοποίηση των στιγμών μας. Συνεπώς γίνεται και πιο δύσκολο να δημιουργηθούν αληθινές στενές σχέσεις μεταξύ των εφήβων, καθώς ο καθένας είναι απορροφημένος στον μικρόκοσμό του.

Φυσικά, δεν προτείνεται η απαγόρευση της χρήσης των social media. Κανένα μέσο δεν είναι από μόνο του καλό ή κακό. Όλα μπορούν να γίνονται με μέτρο και με γνώση. Σίγουρα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν μια ευκαιρία να εκφράζονται πιο εύκολα γνώμες, να μοιράζονται στιγμές και σκέψεις, ωστόσο δεν πρέπει κανείς να απορροφάται και να βασίζεται μόνο σε αυτά για τις καθημερινές του συναναστροφές. Καλό είναι οι νέοι να κάνουν που και που ένα διάλειμμα από τις συσκευές, να βγαίνουν βόλτες, να αλληλεπιδρούν με κόσμο και να ζουν την κάθε στιγμή χωρίς να τους ενδιαφέρουν τα likes, η αυτοπροβολή και η εικόνα τους στα social media.

 

Πηγή: www.pewresearch.org