Διαδίκτυο, Τεχνολογία

Το φαινόμενο της ψηφιακής αμνησίας

Καθημερινά συναντάμε και επεξεργαζόμαστε πληθώρα πληροφοριών. Αδιαμφισβήτητα, δεν μπορούμε να θυμόμαστε την κάθε πληροφορία με αποτέλεσμα να πρέπει να τις βάλουμε σε προτεραιότητα, ίσως, ανάλογα με το πόσο σημαντικές είναι. Με την πάροδο του χρόνου, βασιζόμαστε όλο και περισσότερο στην τεχνολογία για να βρούμε πληροφορίες.

Ψηφιακή αμνησία ή Google effect είναι ένα φαινόμενο που αναπτύχθηκε με την πρόοδο της τεχνολογίας. Πρόκειται για την τάση να ξεχνάμε πληροφορίες επειδή είναι άμεσα διαθέσιμες σε μηχανές αναζήτησης όπως η Google. Ασυναίσθητα, το ανθρώπινο μυαλό δεν “αποθηκεύει” τα δεδομένα αφού γνωρίζει πως οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να το ψάξει στο Google. Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο Google είναι ένας τρόπος να μην θυμόμαστε περιττές πληροφορίες, παρ’όλα αυτά δείχνει τον βαθμό που τα ψηφιακά μέσα έχουν εισβάλλει στη ζωή μας.

Σύμφωνα με έρευνα της γνωστής εταιρίας κυβερνοασφάλειας Kasperspy το 2015, που συμμετείχαν πάνω από 6.000 άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών, 34% των Ευρωπαίων παραδέχτηκαν πως το κινητό τους λειτουργεί ως η μνήμη τους, ενώ το 79% των συμμετεχόντων βασίζεται περισσότερο στις ψηφιακές συσκευές για να βρουν πληροφορίες από ότι πριν 5 χρόνια.

Παρατηρείται ότι οι μεγαλύτεροι άνθρωποι θυμούνται πιο εύκολα αριθμούς τηλεφώνων, αφού παλιά δεν είχαν smartphones να αποθηκεύσουν τους αριθμούς παρά μόνο την μνήμη τους ή κάποιο σημειωματάριο. Συνεπώς, η τεχνολογία μας αποτρέπει να δημιουργήσουμε μακροχρόνιες αναμνήσεις καθώς οι μηχανές αναζήτησης λειτουργούν σαν τράπεζα αναμνήσεων και πληροφοριών.

Είναι δύσκολο να αποφύγουμε εντελώς το φαινόμενο Google, επειδή πολλές από τις εργασιακές ή σχολικές μας υποχρεώσεις απαιτούν να αναζητούμε πληροφορίες στο διαδίκτυο. Ωστόσο, γνωρίζοντας το φαινόμενο Google, μπορεί να είμαστε σε θέση να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας. Για να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες της ψηφιακής αμνησίας, μπορούμε να προσπαθήσουμε να βασιζόμαστε λιγότερο στις ψηφιακές λύσεις και να βρίσκουμε όταν μπορούμε πληροφορίες σε βιβλία ή και σε εγκυκλοπαίδειες. Ακόμα, μπορούμε να γράφουμε χειρόγραφες σημειώσει αντί να τις πληκτρολογούμε στον υπολογιστή ή το κινητό μας.

Πηγές: technopedia.com

The following two tabs change content below.

Δανάη Αβερκιάδη

Ονομάζομαι Δανάη Αβερκιάδη και είμαι απόφοιτη Εγκληματολογίας του πανεπιστημίου Deakin της Αυστραλίας. Έχω παρακολουθήσει εξάμηνα σεμινάρια σχετικά με την διαχείριση κρίσεων, την Κυβερνοασφάλεια και το κυβερνοέγκλημα και έχω λάβει τα αντίστοιχα πιστοποιητικά παρακολούθησης. Είμαι εθελόντρια στο Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας, βοηθώντας στην συγγραφή άρθρων καθώς και σε διάφορες δράσεις.