Μη κατηγοριοποιημένο

Το φαινόμενο “Lolita” επιτρέπει σε παιδεραστές να στοχεύουν  έφηβα κορίτσια χωρίς φόβο σύλληψης

Το νέο φαινόμενο “Lollita” που βρίσκεται πλέον σε όλες τις γνωστές διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Instagram και το Facebook, επιτρέπει σε παιδεραστές να στοχεύουν σε έφηβα κορίτσια χωρίς φόβο σύλληψης. Η σελίδα αυτή λειτουργεί με την χρήση hashtag, και επιτρέπει σε ηλικιωμένους άνδρες να συνδεθούν με νεότερες γυναίκες σε διάφορες διαδικτυακές κοινότητες. Η χρήση των συγκεκριμένων hashtag αυξάνεται σταθερά από το 2016 στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει συγκεντρώσει πάνω από 3 εκατομμύρια post την περασμένη εβδομάδα μόνο στο Instagram.

 

Κορυφαίοι φιλανθρωπικοί οργανισμοί που ασχολούνται με την παιδική κακοποίηση λένε πως παιδόφιλοι χρησιμοποιούν τέτοιου είδους σελίδες και hashtag για να “κρυφτούν” από τις αρχές, ενώ απαιτούν από τους λεγόμενους “ τεχνολογικούς γίγαντες” όπως η Google, το Instagram ή το Facebook να απαγορεύσουν τέτοιου είδους κοινότητες μπλοκάροντας τις ετικέτες ή να εισαγάγουν αυστηρά μέτρα για την ηλικιακή επαλήθευση και να εμποδίσουν τα παιδιά να ασχοληθούν με αυτά.

 

Έπειτα από ειδοποίηση για την συγκεκριμένη έρευνα, το Facebook, το οποίο είναι ιδιοκτήτης της Instagram, ανακοίνωσε άμεση παγκόσμια απαγόρευση των ετικετών. Όπως αναφέρει η ίδια η εταιρία:

“Έχουμε αποκλείσει όλα τα σχετικά hashtag “#DDLG” στο Instagram, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είναι πλέον δυνατό να αναζητηθούν, να προβληθούν ή να προταθούν. Η διαφύλαξη των νέων ανθρώπων στις πλατφόρμες μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα’.

 

Οι ετικέτες (hashtag) – οι οποίες αντιπροσωπεύουν το “Daddy Dom Little Girl” και έχουν πολλές παραλλαγές – είναι φαινομενικά σχεδιασμένες για ενήλικες άντρες που ενδιαφέρονται για «υποτακτικές» σχέσεις ρόλων με γυναίκες, κάτι που είναι εξ ολοκλήρου νόμιμο.

Ωστόσο, η αμερικανική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση και την αναφορά διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης αποκαλύπτει ότι χρησιμοποιούνται επίσης ως κάλυψη από τους παιδεραστές για να προσεγγίσουν παιδιά.

Όπως έρευνες αναγνωρίζουν, ορισμένα παιδιά φαίνεται να προσελκύονται στις κοινότητες “Lolita” με προσφορές μετρητών για την παροχή σεξουαλικών εικόνων, λέει το Εθνικό Κέντρο για τα Αγνοούμενα Παιδιά (NCMEC), το οποίο πέρυσι ανέφερε 18,4 εκατομμύρια αναφορές παιδικής κακοποίησης σε υπηρεσίες επιβολής νόμου παγκοσμίως.

 

Έως τώρα, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει βρεθεί μόνο ένα περιστατικό, που ένας 39χρονος μηχανικός υπολογιστών ο οποίος αποκαλούσε τον εαυτό του “Papa Bear” έπεισε ένα 15χρονο κορίτσι να τον συναντήσει σε ένα πάρκο 167 μίλια μακριά από το σπίτι του.

Έρευνες αποκαλύπτουν πως σύμβουλοι ασφαλείας μεγάλων διαδικτυακών εταιριών όπως το Yubo, έχουν δημιουργήσει σχετικές εκστρατείες για την προστασία παιδιών στον διαδίκτυο, ενώ ακόμη υποστηρίζεται τέτοιου είδους περιστατικά δεν έχουν προκύψει μόνο από τη συγκεκριμένη σελίδα, Lollita, αλλά από πάρα πολλές παρόμοιες ιστοσελίδες, πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι εταιρίες όπως το Instagram θα πρέπει να είναι πιο επιφυλακτικές τόσο στην δημιουργία νέων hashtag όσο και στην χρήση τις εκάστοτε εφαρμογής από παιδιά.

 

Με πληροφορίες από The Telegraph.