Μεταφράζει η Πέννυ Τζανετοπούλου
Η OpenAI δεν είχε σκοπό να ξεκινήσει μια αλλαγή γενιάς στη βιομηχανία της τεχνολογίας. Αλλά το έκανε. Τώρα το μόνο που πρέπει να αποφασίσουμε είναι πού θα πάμε από εδώ και πέρα.
Υπήρξαν μερικές στιγμές πριν και μετά στη σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας. Όλα γίνονταν με έναν τρόπο και μετά, ξαφνικά, ήταν προφανές ότι δεν θα ήταν ποτέ ξανά έτσι. Το Netscape έδειξε στον κόσμο το διαδίκτυο· το Facebook έκανε το διαδίκτυο προσωπικό· το iPhone κατέστησε απλό τον τρόπο με τον οποίο η εποχή των κινητών τηλεφώνων θα κυριαρχήσει. Υπάρχουν και άλλοι, αλλά όχι πολλοί.
Το ChatGPT, το οποίο η OpenAI ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, ίσως να ήταν η μικρότερη αλλαγή που έγινε ποτέ. Κανείς δεν βγήκε μπροστά και ανακοίνωσε ότι είχε εφεύρει το μέλλον, και κανείς δεν πίστευε ότι λάνσαρε αυτό που θα τον έκανε πλούσιο. Αν υπάρχει ένα πράγμα που μάθαμε τους τελευταίους 12 μήνες, είναι ότι κανείς – ούτε οι ανταγωνιστές της OpenAI, ούτε το κοινό που χρησιμοποιεί την τεχνολογία, ούτε καν οι δημιουργοί της πλατφόρμας – δεν πίστευε ότι το ChatGPT θα γινόταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη καταναλωτική τεχνολογία στην ιστορία. Και εκ των υστέρων, το γεγονός ότι κανείς δεν είδε το ChatGPT να έρχεται, ίσως είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο φαινομενικά άλλαξε τα πάντα.
Μέσα σε ένα χρόνο από την έναρξη λειτουργίας του ChatGPT, έχει επιφέρει αλλαγές σχεδόν σε κάθε γωνιά της τεχνολογικής βιομηχανίας. Σε μια χρονιά που κατά τα άλλα χαρακτηρίζεται από τεράστια μείωση των επενδύσεων επιχειρηματικού κεφαλαίου, φαινομενικά κάθε εταιρεία με την ένδειξη “AI” στο σχέδιο παρουσίασής της είναι σε θέση να συγκεντρώσει χρήματα – 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το Pitchbook, και ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου του κλάδου συγκεντρώνουν τεράστια κεφάλαια μόνο και μόνο για να συνεχίσουν να επενδύουν χρήματα στην τεχνητή νοημοσύνη.
Ορισμένες εταιρείες φαίνεται να ηγούνται ήδη: η Anthropic εξελίσσεται σε έναν από τους καλύτερους και πιο καλά χρηματοδοτημένους ανταγωνιστές της OpenAI, η τεχνητή νοημοσύνη της Midjourney που παράγει εικόνες βελτιώνεται με αξιοσημείωτο ρυθμό, και μόλις αυτή την εβδομάδα εμφανίστηκε από το πουθενά η Pika με ένα πραγματικά εντυπωσιακό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για βίντεο.
Εν τω μεταξύ, στο άλλο άκρο της τεχνολογικής βιομηχανίας, η τεχνητή νοημοσύνη έχει απορροφήσει τις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη. Η Microsoft, συνεργάτης και επενδυτής της OpenAI, “ποντάρει” πολλά σε μια μηχανή αναζήτησης Bing με τεχνητή νοημοσύνη, ενώ παράλληλα εισάγει τους “Copilots” τεχνητής νοημοσύνης στο Office, τα Windows, το Azure και άλλα. Η Google, η οποία εφηύρε πολλές από τις θεμελιώδεις τεχνολογίες που είναι τώρα ξαφνικά παντού, έσπευσε να κυκλοφορήσει το Bard και το Search Generative Experience, και ενσωμάτωσε την τεχνητή νοημοσύνη Duet στα δικά της προϊόντα εργασίας. Η τεχνητή νοημοσύνη ήταν το επίκεντρο των ανακοινώσεων της Amazon φέτος, από την LLM (large language model)- υποστηριζόμενη Alexa, μέχρι ένα εκατομμύριο νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για τους πελάτες της AWS. Η Meta βλέπει πλέον την τεχνητή νοημοσύνη ως ένα κρίσιμο σημείο του μέλλοντός της, ίσως ακόμη περισσότερο από το metaverse. Το AI hardware έκανε την Nvidia μια από τις πιο πολύτιμες εταιρείες στον κόσμο. Ακόμα και η Apple, η οποία έχει κινηθεί λιγότερο επιθετικά από τους υπόλοιπους τεχνολογικούς γίγαντες, έχει αρχίσει να συζητά περισσότερο για τις προσπάθειές της με την τεχνητή νοημοσύνη – και ίσως να έχει σύντομα μεγάλα σχέδια για τη Siri. Ήταν μια μακρά περίοδος που ολόκληρη η τεχνολογική κοινότητα ήταν τόσο κολλημένη με ένα μόνο πράγμα.
Μην μπερδευτείτε, όμως: το ChatGPT είναι ο μεγαλύτερος νικητής της επανάστασης του ChatGPT. Μπορεί να μην μοιάζει με κάτι ιδιαίτερο – οι νέες λειτουργίες ήχου και εικόνας είναι μεν ωραίες, αλλά ως επί το πλείστον είναι ακόμα ένα πρόχειρα σχεδιασμένο περιβάλλον συνομιλίας – και μπορεί να έχει ταλαιπωρηθεί από προβλήματα αξιοπιστίας, αλλά αυτό δεν σταμάτησε τη δυναμική του. Είχε ένα εκατομμύριο χρήστες μέσα σε πέντε ημέρες, 100 εκατομμύρια μετά από δύο μήνες και τώρα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει 100 εκατομμύρια κάθε εβδομάδα.
Το ChatGPT, και το μοντέλο στο οποίο βασίστηκε, έχουν επίσης γίνει γρήγορα μια επιχείρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων για την OpenAI. Κατάφερε κάτι σχεδόν αδύνατο: είναι ταυτόχρονα πάροχος δεδομένων, κερδίζοντας χρήματα από άλλες επιχειρήσεις που θέλουν να δημιουργήσουν πράγματα πάνω σε μοντέλα GPT, και μια επιτυχημένη καταναλωτική εφαρμογή από μόνη της. Οι άνθρωποι πληρώνουν 20 δολάρια το μήνα για να χρησιμοποιούν το ChatGPT, ενώ άλλες εταιρείες πληρώνουν πολύ περισσότερα για να χρησιμοποιούν τα μοντέλα του.
Πρακτικά δεν μπορείτε πλέον να ανοίξετε έναν σύνδεσμο στο διαδίκτυο χωρίς να βρεθείτε αντιμέτωποι με προβλέψεις για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τα πάντα. Μπορεί να γράψει τα email σας για εσάς! Θα κατακλύσει το διαδίκτυο με παραγόμενες αηδίες! Μπορεί να γράψει κώδικα! Θα γράψει κακόβουλο λογισμικό που καταστρέφει τα πάντα! Μπορεί να κάνει ταινίες Pixar! Δεν θα έχετε ποτέ ξανά δουλειά! Δεν θα χρειαστείτε ποτέ ξανά δουλειά! Η τεχνητή νοημοσύνη θα μας σώσει! Η τεχνητή νοημοσύνη θα μας σκοτώσει!
Αξίζει να σταματήσουμε εδώ για ένα δευτερόλεπτο για να επισημάνουμε ότι, στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της τεχνολογίας δεν είναι ακόμα πολύ καλό. Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα “έχουν παραισθήσεις”, που είναι ένας τρόπος για να πούμε ότι βγάζουν πράγματα από το μυαλό τους, συνεχώς. Αν κοιτάξετε μια εικόνα τεχνητής νοημοσύνης για περισσότερο από περίπου δύο δευτερόλεπτα, μπορείτε πάντα να καταλάβετε ότι είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που γράφει για εσάς έχουν πάντα αυτή τη «μηχανική» ατμόσφαιρα. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι εξυπνότερα από τους ανθρώπους, ούτε πιο δημιουργικά, ούτε οτιδήποτε άλλο. Είναι αξιοσημείωτο ότι είναι τόσο καλά όσο είναι; Σίγουρα! Αλλά η τεχνητή νοημοσύνη μέχρι στιγμής εξελίσσεται όπως τα αυτόματα αυτοκίνητα – έγινε αρκετά καλή πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε, αλλά θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να γίνει αρκετά καλή ώστε να είναι παντού. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, αυτή τη στιγμή, να πιστεύουμε ότι πρόκειται να πετύχουμε κάποιο είδος υπεράνθρωπης τεχνητής γενικής νοημοσύνης σύντομα. Αν πετύχουμε ποτέ.
Αυτό είναι όμως το σημείο όπου το “κανείς δεν το είδε να έρχεται” περιπλέκεται. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αλλά είναι ήδη καλύτερη από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι. Και ακόμη και τις τελευταίες εβδομάδες, το OpenAI έχει χωριστεί στα δύο από την ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκε το ChatGPT και η OpenAI προχώρησε στην εμπορευματοποίησή του με ένα κατάστημα εφαρμογών και άλλα εργαλεία. Ο διευθύνων σύμβουλος Sam Altman απομακρύνθηκε για λίγο, για λόγους που ακόμη δεν γνωρίζουμε ακριβώς: ήταν ένα παιχνίδι εξουσίας μεταξύ μελών του διοικητικού συμβουλίου και στελεχών, ήταν το αποτέλεσμα μιας διαφωνίας σχετικά με την ασφάλεια ή κάτι εντελώς διαφορετικό;
Ας επιστρέψουμε λοιπόν στο γενικότερο ερώτημα: τι χτίζουμε στην πραγματικότητα εδώ; Επειδή όλα αυτά συνέβησαν τόσο γρήγορα, και επειδή οι επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης είναι δυνητικά τόσο εκτεταμένες, το 2023 ανάγκασε όλους να παίξουν το παιχνίδι του “Τι σημαίνουν όλα αυτά”.
Η αρχική δήλωση της OpenAI για την αποστολή της ήταν να “προωθήσει την ψηφιακή νοημοσύνη με τον τρόπο που είναι πιθανότερο να ωφελήσει την ανθρωπότητα στο σύνολό της, χωρίς να περιορίζεται από την ανάγκη να αποφέρει οικονομική απόδοση”. Το οποίο είναι μεν αόριστο, αλλά φαίνεται καλό! Είναι επίσης εύκολο να το πεις όταν δεν υπάρχει οικονομική απόδοση, και πολύ πιο δύσκολο όταν οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συνολική αγορά που απευθύνεσαι είναι πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.
Σε όλη την τεχνολογική κοινότητα και σε όλο τον κόσμο γενικότερα, πολλοί άνθρωποι έχουν την ίδια συλλογιστική. Αν είσαι ο διευθύνων σύμβουλος της Google, ο Sundar Pichai, και έχεις περάσει πέντε χρόνια λέγοντας σοβαρά ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι “πιο σημαντική από τον ηλεκτρισμό ή τη φωτιά”, είναι ευθύνη σου να μεγιστοποιήσεις την αξία της για τους μετόχους ή για την ανθρωπότητα; Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να δείχνουν ότι μπορείς να κάνεις και τα δύο ταυτόχρονα, και ιστορικά μιλώντας, οι μέτοχοι τείνουν να κερδίζουν. Αν η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να αλλάξει τα πάντα – κυριολεκτικά τα πάντα – μπορεί να το κάνει μέσα στην τεχνολογική βιομηχανία και την οικονομία που γνωρίζουμε; Είναι η τεχνητή νοημοσύνη που χρειαζόμαστε το ίδιο πράγμα με την τεχνητή νοημοσύνη που βγάζει τα περισσότερα χρήματα;
Σίγουρα μας αρέσει να μπορούμε να γράφουμε πιο γρήγορα επαγγελματικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μας αρέσει να μπορούμε να ζητάμε από το Excel να “φτιάξει μόνο του ένα ραβδόγραμμα” αντί να ψάχνουμε στο μενού. Μας αρέσει να μπορούμε να προγραμματίζουμε απλά λέγοντας στο ChatGPT τι θέλουμε να κάνει η εφαρμογή μας. Θέλουμε, όμως, ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης που να συμπεριφέρονται σαν χαρακτήρες της πραγματικής ζωής και να γίνονται ανθρωπόμορφοι σύντροφοι στη ζωή μας; Θα πρέπει να θεωρούμε την τεχνητή νοημοσύνη περισσότερο ως εργαλείο ή ως συνεργάτη; Αν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εκπαιδευτεί να δημιουργήσει ακριβώς το τραγούδι/ ταινία/ εικόνα/ ιστορία που θέλω αυτή τη στιγμή, αυτό είναι τέχνη ή δυστοπία; Ακόμα και όταν αρχίζουμε να απαντάμε σε αυτά τα ερωτήματα, η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται να παραμένει πάντα ένα βήμα και μια πολιτιστική επανάσταση μπροστά.
Την ίδια στιγμή, υπήρξαν αγωγές που κατηγορούσαν τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης για κλοπή έργων από καλλιτέχνες, στις οποίες πολλοί δικαστές των ΗΠΑ είπαν, ότι ουσιαστικά: οι υπάρχοντες νόμοι περί πνευματικών δικαιωμάτων δεν ξέρουν καθόλου τι να κάνουν με την τεχνητή νοημοσύνη. Οι νομοθέτες έχουν αγωνιστεί σκληρά για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης και ο πρόεδρος Joe Biden υπέγραψε ένα αρκετά γενικό εκτελεστικό διάταγμα που έδωσε εντολή στις υπηρεσίες να δημιουργήσουν πρότυπα ασφαλείας και στις εταιρείες να κάνουν το καλό και όχι το κακό. Μπορεί κανείς να επιχειρηματολογήσει ότι η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης οικοδομήθηκε πάνω σε ανήθικες ή/και παράνομες βάσεις, και όμως οι δημιουργοί αυτών των μοντέλων και οι εταιρείες συνεχίζουν να προχωρούν με σιγουριά στα σχέδιά τους, ενώ ισχυρίζονται ότι είναι τόσο αδύνατο, όσο και αντι-προοδευτικό να τους σταματήσουν ή να τους επιβραδύνουν.
Όλα αυτά γίνονται πάρα πολύ γρήγορα. Και η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει πού θα βρίσκονται όλα αυτά ακόμη και σε 12 μήνες από τώρα, ειδικά αυτοί που κάνουν τις πιο ηχηρές προβλέψεις.
Αν μη τι άλλο, οι επόμενοι 12 μήνες της βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης θα προχωρήσουν ακόμη πιο γρήγορα από τους τελευταίους 12. Η τεχνολογία του OpenAI έχει βελτιωθεί δραστικά από την πρώτη κυκλοφορία του ChatGPT, όπως και των ανταγωνιστών του. Και ολόκληρη η βιομηχανία είχε ένα χρόνο για να σκεφτεί όλα τα σημεία που η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στη ζωή μας και κερδοφόρα στα προϊόντα της. Θα υπάρξουν νέες εταιρείες που θα κατασκευάσουν τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης και την υπόλοιπη μαζική υποδομή που απαιτείται για να λειτουργήσει ένα LLM με ταχύτητα και σε κλίμακα. Θα αποκτήσουμε μία πληθώρα από gadgets που θα έχουν επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη, όπως το Humane AI Pin, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να καταλάβουν αν τα chatbots μπορούν να μας ωθήσουν στην εποχή μετά τα smartphones.
Δεν ξέρουμε ακόμη αν η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τελικά τον κόσμο με τον τρόπο που το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα smartphone τον άλλαξαν. Αυτά τα πράγματα δεν ήταν απλώς τεχνολογικά άλματα – στην πραγματικότητα αναδιοργάνωσαν τη ζωή μας με θεμελιώδεις και μη αναστρέψιμους τρόπους. Αν η τελική μορφή της τεχνητής νοημοσύνης είναι “ο υπολογιστής μου γράφει μερικά από τα email μου για μένα”, η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα καταφέρει να μπει σε αυτή τη λίστα. Αλλά υπάρχουν πολλοί έξυπνοι άνθρωποι και τρισεκατομμύρια δολάρια που στοιχηματίζουν ότι αυτή είναι η αρχή της ιστορίας της τεχνητής νοημοσύνης, όχι το τέλος. Αν έχουν δίκιο, η ημέρα που η OpenAI λάνσαρε την “ερευνητική προεπισκόπηση” του ChatGPT θα είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα λανσάρισμα προϊόντος για τους αιώνες. Θα είναι η μέρα που ο κόσμος άλλαξε και δεν το είδαμε καν να έρχεται.
Πηγή:
https://www.theverge.com/23981318/chatgpt-open-ai-launch-anniversary-future
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.