Κρυπτονομίσματα, Τεχνολογία

Το 2023 τα κρυπτονομίσματα στιγματίστηκαν από απάτες και σκάνδαλα. Μπορεί να ήταν η καλύτερη χρονιά τους

Μετάφραση

Καμία φιγούρα δεν ήταν τόσο σημαντική για τα κρυπτονομίσματα το 2023 όσο ο Bankman-Fried, ο επιχειρηματίας που κάποτε χαιρετίστηκε ως οραματιστής και κρίθηκε ένοχος τον Νοέμβριο για την ενορχήστρωση μιας πολυετούς απάτης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω της πλατφόρμας διαπραγμάτευσής του FTX.

Η δίκη του SBF, όπως είναι ευρέως γνωστός, ήταν το θέαμα της χρονιάς για τους μεγαλύτερους επικριτές των κρυπτονομισμάτων και τους πιο ένθερμους οπαδούς τους.

Για εκείνους που τείνουν να θεωρούν τα κρυπτονομίσματα ως μια περίτεχνη απάτη, η δίκη έριξε την αυλαία της απάτης που διέπει την FTX, η οποία προσέλκυσε εκατομμύρια επενδυτών με την προώθησή τους ως έναν φιλικό προς τους αρχάριους τρόπο για να μπουν στον αναδυόμενο χώρο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Η ταχεία άνοδος και πτώση της SBF είναι πλέον το τεκμήριο Α για τους αρνητές τους.

Από την άλλη πλευρά, οι πιστοί των κρυπτονομισμάτων που έκαναν τον SBF έναν δισεκατομμυριούχο ψευτο-σωτήρα, επίσης επευφημούσαν την καταδίκη του, θεωρώντας την ετυμηγορία ως μια καθυστερημένη εκκαθάριση.

Λίγες εβδομάδες μετά την ετυμηγορία, οι αμερικανικές αρχές σημείωσαν άλλο ένα χτύπημα επιβολής της νομοθεσίας. Ο Changpeng Zhao, γνωστός και ως CZ, ο ιδρυτής της πιο δημοφιλούς πλατφόρμας συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, Binance, ομολόγησε την ενοχή του σε κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος στο πλαίσιο διακανονισμού ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

“Το 2023 ήταν μια κακή χρονιά για τους απατεώνες και μια καλή χρονιά για τους δημιουργούς”, λέει ο Faryar Shirzad, επικεφαλής πολιτικής της Coinbase. “Μπαίνουμε στο 2024 με πολλούς από τους χειρότερους απατεώνες να έχουν βγει από την αγορά, και αυτό είναι καλό”. Στις δύο εβδομάδες που ακολούθησαν την ενοχή του CZ, το bitcoin σημείωσε άνοδο 23% και έφτασε τα 44.000 δολάρια – το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν σε πιο θετικά νέα στον ορίζοντα.

Το κύριο γεγονός για το κρυπτονόμισμα το 2024 θα μπορούσε να έρθει μόλις τον επόμενο μήνα, όταν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως στις αιτήσεις για το πρώτο επιτόπιο bitcoin ETF, ή exchange traded fund, στην αμερικανική αγορά.

Με απλά λόγια, ένα spot bitcoin ETF επιτρέπει στους επενδυτές να παρακολουθούν την τιμή του bitcoin χωρίς να κατέχουν στην πραγματικότητα το ψηφιακό νόμισμα. Αυτό είναι ελκυστικό για τους κύριους επενδυτές για μερικούς λόγους. Πρώτον, δίνει στους καθημερινούς επενδυτές που είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα κρυπτονομίσματα έναν σχετικά ασφαλή τρόπο για να δοκιμάσουν αυτήν την περιβόητη ευμετάβλητη αγορά.

Τα ETFs διαπραγματεύονται επίσης σε παραδοσιακά χρηματιστήρια, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά μέσω της δοκιμασμένης χρηματιστηριακής τους εταιρείας αντί να δημιουργήσουν έναν νέο λογαριασμό στο κρυπτογραφικό περιβάλλον. Και, φυσικά, η προοπτική της ρυθμιστικής εποπτείας προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο προστασίας και διαφάνειας.

Το αποτέλεσμα: Πολύ σύντομα θα μπορούσαν να εισρεύσουν πολλά νέα χρήματα στο bitcoin.

Προσθέτοντας σε αυτό το αισιόδοξο κλίμα: η μείωση του bitcoin στο μισό, ή, πιο απειλητικά, “το halvening”.

Το halving τείνει να ωθεί το bitcoin υψηλότερα. Ουσιαστικά, το bitcoin είναι ένα πεπερασμένο περιουσιακό στοιχείο και κάθε τέσσερα χρόνια ο αλγόριθμος μειώνει τον αριθμό των νέων token που μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία κατά το ήμισυ (εξ ου και το όνομα).

Ο Antoni Trenchev, συνιδρυτής του κρυπτοδανειστή Nexo, ανέφερε σε δήλωσή του “Έτσι, αν η ιστορία επαναλαμβάνεται … μπορεί να μην δούμε την κορύφωση του Bitcoin μέχρι κάποια στιγμή το 2025, με το 2024 να λειτουργεί ως εισαγωγή για το κύριο γεγονός”.

Ο Trenchev δήλωσε ότι η διπλή ώθηση της έγκρισης του spot ETF και του halving, που αναμένεται την άνοιξη, θα πρέπει να ωθήσει το Bitcoin στα 100.000 δολάρια – ένα άλμα 45% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό των 69.000 δολαρίων, που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο του 2021.

“Ο δρόμος προς τα 100.000 δολάρια θα είναι στρωμένος με απροσδόκητες λακκούβες και διψήφιες μειώσεις όπως το Bitcoin”, δήλωσε ο Trenchev. “Για να δανειστώ μια φράση από έναν από τους μεγαλύτερους επικριτές του, τον Warren Buffett, ‘μεταφέρει χρήματα από τους ανυπόμονους στους υπομονετικούς'”.

Πηγή:

https://edition.cnn.com/2023/12/24/tech/crypto-2023-bitcoin-sbf/index.html