Apps, Social Media

Τίτλοι τέλους για το Twitter;

Μεταφράζει η Όλγα Σιάτου

 

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την ημέρα που ο Elon Musk ανακοίνωσε ότι ήθελε να αγοράσει το Twitter.

Αυτό που πρόκειται να δούμε είναι η ανατολή ενός εντελώς καινούριου Twitter. Από εδώ και στο εξής, οι λογαριασμοί έχουν ένα “μπλε τικ” επειδή πληρώνουν μηνιαία συνδρομή, όχι επειδή το Twitter θέλει να γνωρίζουμε ότι είναι αυθεντικοί. Υπάρχει μια διαδικασία επαλήθευσης για την πραγματοποίηση αυτής της πληρωμής, αλλά υπάρχουν επίσης ήδη παραδείγματα ψεύτικων λογαριασμών που επιλέγουν να πληρώσουν, υποκρινόμενοι ότι είναι άτομα και οργανισμοί υψηλού προφίλ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ειδικός οικονομικών Martin Lewis ανακάλυψε έναν λογαριασμό, στο όνομά του, που προωθούσε μια απάτη με κρυπτονομίσματα σε χιλιάδες ακολούθους. Περιττό να αναφερθεί ότι δεν επρόκειτο πραγματικά για τον ίδιο. Αυτοί που πληρώνουν, κι όχι αυτοί που επιλέγονται, πλέον θα επωφεληθούν από την υψηλή διαφάνεια που διαχέει την πλατφόρμα – επομένως ότι δούμε τις επόμενες μέρες θα είναι το πραγματικό κοινό του Twitter.

Το Twitter δεν έχει βγάλει επίσημα δεδομένα, αλλά ένας αναλυτής ισχυρίστηκε ότι οι αριθμοί των συνδρομητών εμφανίζονται να είναι ένα κλάσμα της βάσης των 300 εκατομμυρίων χρηστών του. Αν η ενασχόληση των χρηστών μειωθεί, επειδή μόνο κάποιοι έχουν ψηφιακό χρόνο, μήπως θα καταντήσει βαρετό;

Ένα παιχνίδι ισχύος;

Ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας, Elon Musk, δήλωσε ότι δεν θεωρούσε δίκαιο το γεγονός ότι το Twitter μπορούσε να αποφασίσει ποιος ήταν σημαντικός υπό το παλιό καθεστώς. Κι ίσως έχει λογική το σκεπτικό του. Ωστόσο υπάρχουν αναφορές ότι υπό την εποπτεία του, προσφέρθηκε δωρεάν επαλήθευση σε κάποιους λογαριασμούς χρηστών. Ο ιδρυτής της πλατφόρμας ερευνών Bellingcat επιβεβαίωσε ότι ο οργανισμός του είναι ένας από αυτούς. Ο Musk ισχυρίζεται επίσης ότι έχει πληρώσει προσωπικά για τις συνδρομές του Stephen King, του LeBron James και του William Shatner – οι οποίοι είναι όλοι επικριτές του μηνιαίου συστήματος συνδρομής Twitter Blue.

Επιπρόσθετα, το Twitter τώρα λέει ότι μόνο οι επιχειρήσεις που πληρώνουν για την αυθεντικοποίηση θα επιτρέπεται να διαφημίζονται, εκτός κι αν πληρώνουν περισσότερο από 1000 $ (807 λίρες) μηνιαία. Πρόκειται για ένα αρκετά ποσό για μια μικρή επιχείρηση, κι όσα ξέρουμε για τις εισφορές της ψηφιακής διαφήμισης είναι ότι οι περισσότερες προέρχονται όχι από τις μεγάλες μάρκες και τις τεράστιες καμπάνιες, αλλά από τον συνδυασμό ροής χρημάτων, μικρών αλλά τακτικών διαφημιστών. Θέτοντας αυτό στη άκρη, όλα αυτά υποδεικνύουν ότι το Twitter κάτω υπό τον Musk, τον αποκαλούμενο προασπιστή του ελευθέρου λόγου, δεν είναι ένα ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού εν τέλει…

‘’Τικαρισμένο’’

Στους ανθρώπους γενικώς δεν τους αρέσει να εγκαταλείπουν κοινότητες, και το Twitter μπορεί να είναι μικρό και χαοτικό, αλλά θεωρείται ότι έχει μεγάλη επιρροή. Δεν το διοικούσαν σωστά. Τα οικονομικά του ήταν τεταμένα και όπως και σε άλλες πλατφόρμες, δυσκολευόταν να κρατήσει την κατάχρηση και την παραπληροφόρηση κάτω από τον έλεγχό του. Ο Musk είναι ένας έξυπνος επιχειρηματίας με οικονομική επιφάνεια και τεράστια επιρροή. Ήταν γνωστό ότι θα ήταν αντισυμβατικός, αλλά υπήρχε η αντίληψη ότι θα κατάφερνε να αντιστρέψει την κατάσταση.

Οι ειδησεογραφικοί  οργανισμοί που σταμάτησαν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή ως αποτέλεσμα των αλλαγών στην επιχείρηση, περιλαμβάνουν την Καναδική ραδιοτηλεόραση και το NPR. Διάσημοι όπως ο τραγουδιστής Elton John, ο κωμικός Stephen Fry και το μοντέλο Gigi Hadid, έχουν κλείσει τους λογαριασμούς τους από τότε που ανέλαβε ο Musk. Το BBC λέει ότι δεν θα πληρώσει για την αυθεντικοποίηση και ότι έχει ήδη χάσει «το χρυσό τσεκ», που το επαληθεύει ως ειδησεογραφικό οργανισμό. Ο λογαριασμός του BBC έχει αρχίσει να ακολουθεί μεμονωμένους δημοσιογράφους, ως μια εναλλακτική αυθεντικότητας. Θα είναι ενδιαφέρον να δει κανείς τι έχουν να προσφέρουν διαφορετικοί οργανισμοί – ή κατά πόσο θα αποφασίσουν ότι απλά δεν αξίζει η προσπάθεια, ειδικά με την ελάχιστη ορατότητα υπό τον καινούριο τρόπο λειτουργίας.

Με άψογο συγχρονισμό, ο Jack Dorsey, ο οποίος δημιούργησε το Twitter αρχικά, ανοίγει ένα νέο δίκτυο που ονομάζεται Bluesky, το οποίο έχει παραδόξως παρόμοιο σχέδιο με το Twitter. Μέχρι στιγμής είναι ένας πολύ μικρός χώρος, μόνο με προσκλήσεις, αλλά δημιουργεί μεγάλο ενθουσιασμό, επειδή υπόσχεται στο μέλλον να είναι συμβατό με άλλες πλατφόρμες. Μπορεί να υπάρξει ένα άνοιγμα για ένα νέο «μικρό αλλά σημαντικό» χώρο επιρροής, και υπάρχει πιθανότητα το Bluesky να είναι αυτό. Ας ελπίσουμε ότι ο Dorsey έχει μάθει κάποια  πράγματα για τη λειτουργία επιχειρήσεων από τότε που πούλησε το Twitter.

Πηγή:

https://www.bbc.com/news/technology-65348171