Απάτες

Τηλεφωνικές απάτες Wangiri ή one ring scam | Τρόποι προστασίας

Την εμφάνιση της και στην χώρα μας έχει κάνει η απάτη Wangiri ή αλλιώς η μέθοδος του ενός μόνο κουδουνίσματος (one ring scam). Οι απάτες Wangiri προήλθαν από την Ιαπωνία. Ο ίδιος ο όρος στα Ιαπωνικά σημαίνει “ένα χτύπημα και παύση κλήσης”. Είναι μια πραγματικά διεθνής απάτη, με θύματα που διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Προειδοποιήσεις σχετικά με την απάτη έχουν εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, στα μέσα ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Ιρλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας. Στις Η.Π.Α. η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνίας (FCC) έχει προειδοποιήσει τους καταναλωτές για αυτό.

Οι απατεώνες αφήνουν μία κλήση με σκοπό οι πολίτες να καλέσουν πίσω τους αριθμούς υψηλής χρέωσης. Συνήθως, οι αριθμοί αυτοί ξεκινούν από κωδικούς χωρών του εξωτερικού, όπως 0035, 0040, 0044 και 0049 (Παραδείγματα τέτοιων τηλεφωνικών αριθμών είναι: +447845298158, +441616433060, +441424819149, +447544133916). Οι επιτήδειοι που στήνουν τη συγκεκριμένη παγίδα δημιουργούν ένα σύστημα μέσω του οποίου πραγματοποιούνται δεκάδες κλήσεις τυχαίων αριθμών. Συνήθως λοιπόν, σας καλούν αριθμοί από ξένες χώρες τις οποίες πιθανόν να μην έχετε επισκεφθεί ποτέ. Κάθε φορά τα ψηφία από τον αριθμό που σας καλεί αλλάζουν ελαφρώς, καθιστώντας αδύνατο να τα μπλοκάρετε. Χτυπάνε μία φορά στο τηλέφωνό σας και μετά κλείνουν. Αυτή η απάτη βασίζεται στην περιέργεια του κόσμου, και είναι λογικό να μπείτε στον πειρασμό να τους καλέσετε πίσω, όμως μην το κάνετε, καθώς όλο αυτό είναι μία τηλεφωνική απάτη Wangiri και θα σας κοστίσει ακριβά. Πολλοί άνθρωποι θα καλούσαν ενστικτωδώς πίσω μία χαμένη κλήση, ακόμη και από έναν άγνωστο διεθνή αριθμό. Και η επαναλαμβανόμενη φύση της απάτης (δεν είναι ασυνήθιστο να λάβετε δεκάδες αναπάντητες κλήσεις σε μια μέρα) προσθέτει στην υπόθεση ίντριγκα και πίεση.

Αν εν τέλει, καλέσετε πίσω τον αριθμό τότε η κλήση σας καταλήγει σε έναν αριθμό με υψηλή χρέωση. Στη συνέχεια θα προσπαθήσουν να σας κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται στην γραμμή, καθώς όσο περισσότερο σας κρατάνε στη γραμμή, τόσο περισσότερα χρήματα θα κερδίσουν και τόσα περισσότερα θα χάσετε εσείς. Για να το πετύχουν αυτό, οι απατεώνες βασίζονται σε ένα συνδυασμό κοινωνιολογίας και ψυχολογίας. Ορισμένα θύματα δήλωσαν ότι τους είπαν ότι έχουν κερδίσει ένα βραβείο, συνήθως χρήματα, και ενθαρρύνονται να περιμένουν στη γραμμή για να το διεκδικήσουν. Άλλοι απλώς δοκιμάζουν την υπομονή του θύματος, βάζοντας τους να ακούνε μουσική αναμονής, χωρίς να γίνεται κάτι άλλο. 

Πως να προστατευτείτε από την απάτη Wangiri; 

  • Μην επιστρέφετε τις κλήσεις. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να μην επιστρέφετε τις κλήσεις σε αριθμούς που δεν γνωρίζετε, ιδιαίτερα από διεθνής αριθμούς (όπως 0035,0040 κλπ.). Όποιος επιθυμεί επειγόντως να σας μιλήσει, θα έχει το νούμερο σας αποθηκευμένο έτσι ώστε να σας ξανακαλέσει, ή θα αφήσει ένα φωνητικό μήνυμα ή θα στείλει ένα sms.
  • Αναζητήστε στο Google τους αριθμούς. Αν σας έχουν κατακλύσει με αναπάντητες κλήσεις, μπορείτε να αναζητήσετε στο Google τους αριθμούς αυτούς, για να δείτε αν και άλλα άτομα έχουν υποστεί Wangiri από τους ίδιους αριθμούς, έτσι θα βεβαιωθείτε αν είναι απάτη ή όχι.
  • Αλλάξτε αριθμό τηλεφώνου. Αν σας καλούν συχνά και βρεθείτε ξαφνικά με ένα τεράστιο νούμερο φραγμένων τηλεφωνικών αριθμών με κλήσεις Wangiri, τότε καλό είναι να γίνει αλλαγή του αριθμού τηλεφώνου σας. Οι απατεώνες λαμβάνουν συχνά αριθμούς τηλεφώνων από διαρροές δεδομένων και από βάσεις δεδομένων μάρκετινγκ, που μπορούν εύκολα να ληφθούν μέσω νόμιμων και παράνομων οδών, για αυτό προσοχή στο που δίνετε τον αριθμό τηλεφώνου σας. 
  • Επικοινωνήστε με την εταιρεία τηλεφωνίας και ζητήσετε να σας βάλουν ένα όριο στο ποσό των χρημάτων που μπορείτε να καταναλώσετε κάθε μήνα. 

Τι μπορείτε να κάνετε εάν πέσετε θύμα Wangiri; 

  • Καλέστε τον πάροχο του τηλεφώνου σας και εξηγήστε του την κατάσταση. Ορισμένα δίκτυα σε κάποιες χώρες όπως η Vodafone στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα σας επιστρέψουν όλες τις χρεώσεις που έγιναν σε έναν αποδεδειγμένο δόλιο αριθμό, εντός τριάντα ημερών.
  • Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι ορισμένα δίκτυα, χωρίς να έχουν μία ρητή πολιτική επιστροφής χρημάτων σε απάτες Wangiri, πιθανά να αποζημιώσουν τα θύματα. Αυτό βέβαια εξαρτάται από το πόσο γενναιόδωρος είναι ο πάροχος τηλεφώνου σας, πόσο καλός πελάτης είστε εσείς και ίσως από την ικανότητά πειθούς σας. 
  • Εάν δεν επιθυμούν να σας επιστρέψουν τα τέλη, ενδέχεται να σας επιτραπεί να κατανέμετε το κόστος της κλήσης σε δόσεις, ειδικά αν έχετε κάνει ένα ασυνήθιστα μεγάλο λογαριασμό.
  • Τέλος, θα πρέπει να αναφέρετε την εμπειρία σας στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες μπορούν να το διερευνήσουν.

Πηγή: iguru.gr