Γράφει η Ανδρονίκη Σερεμέτη, φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
Τις τελευταίες δεκαετίες, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά παγκοσμίως, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο οι εγκληματίες και οι απατεώνες να προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους εκμετάλλευσης των ανθρώπων και εκμαίευσης προσωπικών πληροφοριών ώστε να λάβουν αρκετά υψηλά χρηματικά ποσά.
Μέχρι στιγμής, αυτό που αντιμετωπίζαμε ήταν κυρίως μέσω διαδικτύου και κάποιων συνδέσμων που μπορεί να μας έστελνε κάποιος άγνωστος με την πρόφαση ότι κερδίσαμε είτε κάποιον διαγωνισμό είτε χρήματα. Πλέον, το πρόβλημα έχει πάρει άλλες διαστάσεις, διότι για να πετύχουν αυτό που θέλουν οι κακοποιοί έχουν προβεί σε πιο σοβαρές ενέργειες καθώς οι, μέχρι τότε, τεχνικές τους δεν είχαν αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα, πλέον έχουν εστιάσει στις απάτες μέσω τηλεφώνου. Μαθαίνουν τις βασικές πληροφορίες σας, ποιος είστε, αν έχετε παιδιά και τον αριθμό είτε του σταθερού είτε του κινητού σας τηλεφώνου. Έπειτα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τρεις διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης. Αρχικά, υποδύονται κάποιο κοντινό συγγενικό ή φιλικό σας πρόσωπο με την δικαιολογία ότι έχουν μεγάλη ανάγκη τα χρήματα. Τα θύματά τους συνήθως είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι, οι οποίοι μην γνωρίζοντας τους κινδύνους μπορούν εύκολα να εξαπατηθούν και νομίζοντας ότι βοηθάνε το παιδί τους να δώσουν βασικά στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού.
Ο άλλος τρόπος, ο οποίος είναι πιο προχωρημένος, έχει να κάνει με την ηχογράφηση της φωνής σας. Μία λέξη, όπως το «ναι», είναι αρκετή για να γίνει ηχογράφηση και επεξεργασία της φωνής σας και στην συνέχεια να προβούν σε χρηματικές συναλλαγές από τον δικό σας τραπεζικό λογαριασμό στον δικό τους, διότι πολλές τράπεζες επιτρέπουν την πρόσβαση με προφορική έγκριση.
Τέλος, πολύ συχνά βλέπουμε να καλούν ως δικηγόροι, αστυνομικοί ή ακόμα και ως νοσοκόμοι με την πρόφαση είτε ότι το παιδί σας προκάλεσε κάποιο ατύχημα και αφαίρεσε ανθρώπινες ζωές κινδυνεύοντας με φυλάκιση είτε ότι το παιδί σας ήταν μέρος ενός ατυχήματος και προκειμένου να σωθεί η ζωή του χρειάζεται να δοθεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.
Προκειμένου να προφυλαχτούμε από τέτοιου είδους απάτες, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί και να μην δίνουμε προσωπικές πληροφορίες μέσω τηλεφώνου. Η Ελληνική Αστυνομία προειδοποιεί ότι καλό είναι να μην απαντάτε σε άγνωστους αριθμούς, να κάνετε αποκλεισμό σε όσους σας φαίνονται ύποπτοι και να μην είστε ευκολόπιστοι. Ακόμη, να είστε σε επικοινωνία με τα παιδιά σας ή με τα κοντινά σας συγγενικά πρόσωπα ώστε να γνωρίζετε αν είναι καλά, να μην μπείτε ποτέ στην διαδικασία να πάτε με έναν άγνωστο άνθρωπο σε ένα ΑΤΜ προκειμένου να του δώσετε λεφτά και να έχετε υπόψιν ότι ποτέ τα νοσοκομεία δεν ζητάνε λεφτά μέσω τηλεφώνου.
Αν τηρείτε όλες τις παραπάνω συμβουλές, τότε ο κίνδυνος εξαπάτησης θα μειωθεί αρκετά.
Ένας από τους σκοπούς του CSI Institute είναι η άμεση, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση όλων των πολιτών. Πάντα κοντά σας για ενημέρωση και επαγρύπνηση.