Social Media, Γονείς, Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο, Οικογένεια, Παιδιά

Τik-Tok κίνδυνοι και τρόποι προστασίας των παιδιών

Γράφει η Βασιλική Βουλιέρη, εγκληματολόγος

Ένα νέο trend (μόδα), ιδιαίτερα αγαπητό από τις νεότερες ηλιακές ομάδες είναι το TikTok. Το TikTok είναι ουσιαστικά ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μια εφαρμογή (App), όπου κανείς μπορεί να κοινοποιήσει online σύντομα κωμικά βίντεο ή χορογραφίες συνοδευόμενα από μουσική ή lip sync, δηλαδή το συγχρονισμό των χειλιών με τραγούδια ή αποσπάσματα από σειρές ή ταινίες. Παράλληλα, αυτή η εφαρμογή συνοδεύεται από περίτεχνα εφέ και φίλτρα, κάνοντάς την έτσι ακόμη πιο ελκυστική. Αξίζει να σημειωθεί, πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του περιορισμού (lockdown), η ενασχόληση με το TikTok αυξήθηκε ραγδαία.

Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι που μπορεί να κρύβει και πώς μπορούν να αποφευχθούν;

  • Αρχικά, όπως και με κάθε εφαρμογή, έτσι και με αυτή οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν με άγνωστους και να ανταλλάσσουν υλικό. Επιτήδειοι online μπορούν να πλησιάσουν τα παιδιά με τη πρόφαση να τα συγχαρούν για κάποιο βίντεο.
  • Παράλληλα, μέσω αυτής της εφαρμογής μπορεί να παιδί να εκτεθεί σε ακατάλληλο υλικό. Αυτό το γεγονός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το παιδί, καθώς σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύλλογο Ψυχολογίας (APA), τα παιδιά δεν είναι ακόμη έτοιμα ούτε σωματικά ούτε ψυχικά να εκτεθούν σε τέτοιο περιεχόμενο.
  • Επιπρόσθετα, ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying) αποτελεί μια συνήθης απόρροια αυτής της εφαρμογής. Καθώς τα παιδιά δημιουργούν περιεχόμενο, εκτίθενται στο κόσμο του διαδικτύου όπου φίλοι μπορεί να τους εκβιάζουν ή να τους εμπαίζουν μέσω αρνητικών και υβριστικών σχολίων.
  • Εξίσου σημαντική είναι η υπερβολική ενασχόληση με αυτή την εφαρμογή. Φαίνεται ότι τα παιδιά και οι έφηβοι περνούν αρκετό χρόνο online χρησιμοποιώντας το.

Οι τρόποι πρόληψης είναι αρκετά απλοί αλλά εξίσου σημαντικοί. Αναλυτικά:

  • Οι ίδιοι οι νέοι αλλά και οι γονείς μπορούν να αποτρέψουν τη συνομιλία με αγνώστους μέσω της ιδιωτικοποίησης του προφίλ. Με αλλά λόγια μπορούν να κάνουν το λογαριασμό ιδιωτικό ώστε μόνο οι ήδη υπάρχουσες επαφές (φίλοι) να έχουν πρόσβαση στο περιεχομένου του παιδιού.
  • Ακόμη, η ίδια η εφαρμογή μας δίνει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε την επιλογή της περιορισμένες λειτουργίας, ώστε να φιλτράρετε το περιεχόμενο.
  • Επιπλέον, σε περίπτωση ένας συγκεκριμένος λογαριασμός ‘ενοχλεί’ το παιδί, μπορούμε είτε να αναφέρουμε το συγκεκριμένο προφίλ είτε να το μπλοκάρουμε.
  • Όσων άφορα την υπερβολική ενασχόληση, για ακόμη μία φορά η εφαρμογή μας δίνει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε την επιλογή διαχείρισης χρόνου, όπου μας περιορίζει χρονικά την έκθεση.

Θα λέγαμε λοιπόν, πως αυτή η εφαρμογή έχει εγκατασταθεί για τα καλά στην καθημερινότητα των νέων. Όσο ελκυστική ή ενδιαφέρουσα κι αν ακούγεται ή φαίνεται στους νέους, άλλο τόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι πάντοτε η πρόληψη, έτσι ώστε τα παιδιά να συνεχίζουν να απολαμβάνουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας με ασφάλεια και γνώση.

Πηγή:https://books.google.gr/books?id=KdAiEAAAQBAJ&pg=PA77&dq=The+Rise+of+TikTok:+The+Evolution+of+a+Social+Media+Platform+During+COVID-19&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwiMg5_7gI_xAhWGERQKHbkEDKYQ6AEwAHoECAIQAg#v=onepage&q=The%20Rise%20of%20TikTok%3A%20The%20Evolution%20of%20a%20Social%20Media%20Platform%20During%20COVID-19&f=false