Μεταφράζει η Αγγελική Τσαρδούλια, Ψυχολόγος
Ευτυχώς, ο τομέας της πληροφορικής δεν αποτελεί αποκλειστικότητα των ανδρών αυτές τις μέρες. Οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι συχνά περισσότερες σε αριθμό σε κάθε τομέα.
Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ακόμη γυναίκες CEOs σε διοικητικά συμβούλια στον κόσμο της τεχνολογίας, ακόμη και στις ομάδες έρευνας και ανάπτυξης έχει παρατηρηθεί ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες να πρωτοστατούν.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η καθημερινή ταχυδακτυλουργία που βιώνουν οι γυναίκες (ιδιαίτερα οι εργαζόμενες μητέρες) ήρθε τελικά στο προσκήνιο, καθώς οι άνδρες βρίσκονταν στο σπίτι και το βίωναν από πρώτο χέρι. Πολλοί από αυτούς τους συζύγους και τους πατέρες μπορεί να έχουν γίνει μάρτυρες ή να μοιράζονται για πρώτη φορά το θέμα του σχολείου, του σπιτιού των ωρών ύπνου και των θυμών, ενώ πλέον όλα μέσα από έναν φορητό υπολογιστή.
Κοιτάζοντας πίσω, αισθάνομαι ότι ήταν το κοινωνικό πείραμα που χρειάζονταν και λαχταρούσαν οι γυναίκες – να δείξουν στους άντρες ανά τον κόσμο σχετικά με την προσδοκία, την ανάγκη και την ικανότητα να προσαρμόζονται αμέσως από γυναίκες καριέρας σε μητέρα/σύντροφο/νοικοκυρά και παράλληλα επιτυχημένη. Έδωσε, επίσης, στους εργοδότες σε όλο τον κόσμο μια απροσδόκητη «γεύση» απομακρυσμένης εργασίας, με πολλούς να συνειδητοποιούν ότι μπορούν να εμπιστευτούν τους υπαλλήλους τους να δουλέψουν εξίσου σκληρά και να τηρήσουν τόσες προθεσμίες όσες θα πήγαιναν σε ένα γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα.
Ίσως λοιπόν τώρα είναι η ώρα να μην ζητάμε απλώς περισσότερα από τους εργοδότες μας, αλλά να περιμένουμε περισσότερα και από αυτούς. Για να αναφέρουμε μόνο μερικά, εδώ είναι τέσσερα πράγματα που οι γυναίκες στην τεχνολογία θέλουν περισσότερο από τον εργοδότη τους, κατά τη γνώμη μου.
Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική παρενόχληση και τις διακρίσεις λόγω φύλου.
Αυτό θα μπορούσε να είναι αυτονόητο, αλλά δεν θα μπορούσαμε να το πούμε μετά βεβαιότητος. Το πώς ανταποκρίνεται μια εταιρεία σε αυτά τα ζητήματα και η σοβαρότητα των συνεπειών έχουν σημασία. Επιθυμώ να γίνω μέρος μιας εταιρείας που είναι περήφανη που στέκεται στη σωστή πλευρά μιας συζήτησης. Ωστόσο, υπερβαίνει τις εσωτερικές διαδικασίες. Οι γυναίκες θα ενδιαφέρονται επίσης για το πώς μια εταιρεία τεχνολογίας (ή οποιαδήποτε άλλη) αντιδρά και υποστηρίζει σημαντικά δημόσια ή πολιτικά ζητήματα, όπως η άμβλωση, το metoo, η γονική άδεια, οι ευέλικτοι εργασιακοί νόμοι και γενικά τα δικαιώματα των γυναικών. Για να το θέσω απλά: Εάν ενδιαφέρεστε για το εργατικό δυναμικό σας, τότε θα πρέπει να νοιάζεστε για τα θέματα που το επηρεάζουν και να είστε προληπτικοί, υποστηρίζοντας τέτοιου είδους ζητήματα.
Γυναίκες στην ηγεσία και άνδρες που χρησιμοποιούν το προνόμιό τους για να βοηθήσουν.
Θέλω να εμπνέομαι από γυναίκες πάνω από εμένα στην ηγετική ομάδα. Αν τους δω σε διοικητικά συμβούλια, σε εκείνες τις συναντήσεις ανώτερων ηγεσιών σε περιστάσεις δίπλα σε άνδρες, ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είμαι κι εγώ εκεί κάποια μέρα. Και όταν έρθω να υποβάλω αίτηση για προαγωγή, πιστεύω ότι θα θεωρηθώ έγκυρος υποψήφιος. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να τονίσουμε πώς είναι και οι άνδρες σε ηγετικές θέσεις. Φοβούνται οι άντρες να μιλήσουν για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, «βάζουν το κεφάλι τους στην άμμο», νομίζοντας ότι δεν έχουν λόγο να ανησυχούν ότι μπορεί να προσβάλουν τις γυναίκες, οπότε προτιμούν να μην πουν τίποτα; Εκπαιδεύονται συνεχώς και αναγνωρίζουν το προνόμιο και την ικανότητά τους να βελτιώνουν τα πράγματα για τις συναδέλφους τους; Παίρνουν αυτή την ευθύνη στα σοβαρά και θεωρούν τον εαυτό τους υπεύθυνο για τη βελτίωση της ισότητας στην ομάδα ή την επιχείρησή τους;
Στον κόσμο της τεχνολογίας, οι πιθανότητες να δουλέψω για έναν άνδρα διευθυντή είναι αρκετά υψηλές, επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να ξέρω ότι θα αντιμετωπίζομαι ως ίσος και ότι θα είναι συνήγορος για μένα και θα αμφισβητούν οποιεσδήποτε πρακτικές διακρίσεων συναντούν σε ένα ώθηση για βελτίωση του χώρου εργασίας. Οι γυναίκες ενδιαφέρονται για την πρόοδο προς και σχεδιάζουν να μειώσουν το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων, το οποίο είναι τεράστιο, ιδιαίτερα στον τομέα της πληροφορικής. Κάντε τα δεδομένα ορατά και εύκολο να τα βρείτε, αλλά και να είστε ανοιχτοί σχετικά με τα βήματα που γίνονται για τη βελτίωση των συνθηκών. Θέλω οι άνδρες για τους οποίους εργάζομαι να είναι σύμμαχοι σε αυτό, χωρίς να θέλει πολλή σκέψη.
Ίση ευελιξία και άλλες πολιτικές.
Θα πήγαινα τόσο μακριά για να πω ότι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο αυτές τις μέρες. Η πανδημία έδειξε την ανάγκη για ευελιξία για όλους τους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, που όλοι έπρεπε να προσαρμοστούν. Ωστόσο, ενώ ορισμένες επιχειρήσεις έσπευσαν να ακυρώσουν την ευελιξία που προσφέρεται μετά την πανδημία, οι απαιτήσεις που απαιτούσαν ευελιξία δεν έχουν αλλάξει. Ναι, δεν εργαζόμαστε πια από το σπίτι, αλλά υπάρχουν ακόμα παιδιά που πρέπει να τα αφήσουν και να τα πάρουν ή να τα φροντίσουν όταν είναι άρρωστα, υπάρχουν ακόμα δουλειές εξ αποστάσεως που πρέπει να γίνουν και ραντεβού για παρακολούθηση. Αυτές οι απαιτήσεις δεν είναι μόνο ευθύνη μιας γυναίκας, παρόλο που συχνά το συγχέουμε. Και ας μην ξεχνάμε, ότι ζούμε σε μια εποχή όπου το κόστος της παιδικής μέριμνας είναι υπερβολικά υψηλό (ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο), αφήνοντας τις γυναίκες με λιγότερες επιλογές και συχνά μια απαραίτητη προϋπόθεση: να επιστρέψουν στη δουλειά μετά την απόκτηση παιδιών. Η ίση ευελιξία μεταξύ ανδρών και γυναικών θα εξισορροπούσε εκ νέου τον καταμερισμό των ευθυνών και θα έκανε όλους να νιώθουν μεγαλύτερη υποστήριξη στη ζωή τους εκτός εργασίας. Πρέπει να έχουμε ένα ευέλικτο σύστημα που μας επιτρέπει να «τα κάνουμε όλα».
Είχα την τύχη, όταν απέκτησα το πρώτο μου μωρό, να δουλέψω σε μια εταιρεία που παρείχε πλήρεις αποδοχές έξι μηνών εξίσου σε άνδρες και γυναίκες για γονική άδεια κατά τη γέννηση ή την υιοθεσία ενός νέου παιδιού. Αυτή η πολιτική, μεταξύ άλλων, είναι απίστευτα ελκυστική για τις γυναίκες όχι μόνο για να ενταχθούν σε μια εταιρεία αλλά και για να τις κάνει να παραμείνουν μακροπρόθεσμα. Όμως, προσφέροντας αυτή την πολιτική ισότιμα σε άνδρες και γυναίκες προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και αυτό αξίζει να αναφερθεί. Συμπεριλαμβάνοντας εξίσου τους άνδρες, έδειξε ότι η εταιρεία και οι ηγέτες της σέβονται και εκτιμούν την ιερότητα της οικογένειας, την ισορροπία της επαγγελματικής ζωής και την πεποίθηση ότι η ανατροφή των παιδιών είναι ίση ευθύνη – αυτό δεν πρέπει να θεωρείται ως «προοδευτική σκέψη», αλλά δυστυχώς, ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας, είναι κάτι σπάνιο.
Αναγνώριση με απήχηση.
Σε ποιον δεν αρέσει να αναγνωρίζεται για τη δουλειά που κάνει; Αλλά η αναγνώριση έρχεται με πολλές μορφές και νομίζω ότι είναι σημαντικό οι εργοδότες να κάνουν μια συνειδητή προσπάθεια να την παραδώσουν με τρόπο που να έχει καλύτερη απήχηση στον αποδέκτη που αξίζει τον έπαινο. Οι γυναίκες από τη φύση τους είναι πιο πιθανό να αισθάνονται ότι τις εκτιμούν με τα λόγια, επομένως ακόμη και μια προφορική ή γραπτή «καλή δουλειά Σάρα» θα τις κάνει πολύ να νιώθουν ότι τις αναγνωρίζουν και τις εκτιμούν. Για να έχουν καλύτερη απήχηση οι γυναίκες, και σίγουρα αυτό ισχύει για μένα, είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίζεται όχι μόνο το αποτέλεσμα αλλά και την προσπάθεια που έχουν καταβάλει για να το επιτύχουν.
Οι γυναίκες δεν καταβάλλουν απαραίτητα περισσότερη προσπάθεια από τους άνδρες, αλλά το πρόσθετο ψυχικό φορτίο και οι γενικές απαιτήσεις της ζωής μιας γυναίκας δεν είναι ίσες με αυτές ενός άνδρα. Αυτό σημαίνει ότι η ικανότητα που απαιτείται για να δοθεί το ίδιο επίπεδο προσπάθειας είναι πολύ μεγαλύτερη για τις γυναίκες. Θυμάμαι εκείνο το καρτούν ενός άνδρα και μιας γυναίκας σε μια πίστα και η λωρίδα της γυναίκας είναι γεμάτη με πλύσιμο, μαγείρεμα και παιδιά, ενώ η λωρίδα του άνδρα παραμένει καθαρή. Έτσι, υπερβαίνοντας τα εμπόδια, που είναι πιο συχνά, ίσως και μοναδικά για μια γυναίκα, στο εργατικό δυναμικό, νομίζω ότι η αναγνώριση για το έργο πίσω από ένα καλό αποτέλεσμα συμβάλλει πολύ στο να τους κάνει να αισθάνονται μοναδική εκτίμηση και εκτίμηση.
Αυτά είναι λοιπόν, τα μυστικά για να κρατάτε τις γυναίκες ευτυχισμένες (και όχι μόνο ως εργατικό δυναμικό). Τα στοιχεία μπορεί να φαίνονται απλά, και ίσως ακόμη και προφανή, αλλά η δουλειά που απαιτείται πίσω από αυτά είναι σημαντική. Η αλλαγή ξεκινά από τα άτομα σε έναν οργανισμό, επομένως, ανεξάρτητα από το φύλο σας, έχετε σημαντικό ρόλο στο να διαδραματίσετε στην επίτευξη ενός πραγματικά ίσου, δίκαιου και χωρίς αποκλεισμούς εργασιακού χώρου για τις γυναίκες στην τεχνολογία. Τι καλύτερο να ξεκινήσετε από σήμερα;
Πηγή: technative.io
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.