Tech Review, Τεχνολογία

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την τεχνολογία του blockchain?

Από τον Δημήτρη Τακετζή,

Τι είναι το blockchain?

 Το blockchain είναι μία σειρά καταχωρίσεων που είναι δυναμική, δηλαδή αυξάνεται συνεχώς και αφορά συναλλαγές. Κάθε καινούρια ομάδα καταχωρήσεων, δηλαδή ένα «block», συνδέεται με τις προηγούμενες, δημιουργώντας μία αλυσίδα καταχωρίσεων, που τελικά ονομάζεται «blockchain». Η τεχνολογία ανακαλύφθηκε το 2008 και κάνει εκτεταμένη χρήση της κρυπτογραφίας.

Ο πιο απλός τρόπος για να φανταστούμε την τεχνολογία του blockchain είναι να πάρουμε ένα φύλλο χαρτιού με εγγραφές, να το αναπαράγουμε χιλιάδες φορές και να το μοιράσουμε σε ένα δίκτυο υπολογιστών. Αυτό το δίκτυο των υπολογιστών έχει τη δυνατότητα να ανανεώνει το περιεχόμενο αυτού του φύλλου χαρτιού σε όλους τους υπολογιστές.

Πως εξασφαλίζεται η ασφάλεια σε αυτήν την διαδικασία?

Η τεχνολογία του blockchain λειτουργεί αποκεντρωμένα επειδή όλοι οι εμπλεκόμενοι στο δίκτυο υπολογιστές έχουν αποθηκεύσει ένα αντίγραφο των εγγραφών και το οποίο είναι κοινό για όλους τους συμμετέχοντες, κάνοντας έτσι αδύνατη την τροποποίηση των δεδομένων των εγγραφών. Αυτή η αρχή λειτουργίας εξασφαλίζει την ασφάλεια και η διαφάνεια στις συναλλαγές. Επίσης, με αυτήν την προσέγγιση δεν είναι πλέον απαραίτητη η ύπαρξη μιας ενδιάμεσης «έμπιστης» αρχής όπως μια τράπεζα ή ένας δικηγόρος.

Ένα απλό παράδειγμα της αναπαράστασης της αποκεντρωμένης λειτουργίας είναι το εξής. Ας πούμε ότι εσείς (που ονομάζεστε “κόμβος”) έχετε ένα αρχείο συναλλαγών στον υπολογιστή σας (το φύλλο χαρτιού που αναφέραμε παραπάνω). Δύο λογιστές (στην ορολογία του blockchain είναι οι “ανθρακωρύχοι”’ – miners) έχουν το ίδιο αρχείο στο δικό τους (για την υλοποίηση της αποκεντρωμένης λειτουργίας). Καθώς πραγματοποιείτε μια συναλλαγή, ο υπολογιστής σας στέλνει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε κάθε λογιστή για να τους ενημερώσει. Κάθε λογιστής βιάζεται να είναι ο πρώτος που θα ελέγξει αν μπορείτε να πραγματοποιήσετε αυτήν την συναλλαγή. Ο πρώτος που θα ελέγξει και επικυρώσει ότι όντως η συναλλαγή είναι έγκυρη, ενημερώνει τον άλλον. Εάν ο δεύτερος λογιστής συμφωνεί, ενημερώνουν και οι δύο το αρχείο τους. Ο λόγος που ο καθένας βιάζεται να πραγματοποιήσει τον έλεγχο πρώτος είναι επειδή η τεχνολογία θα τον επιβραβεύσει με ένα ποσό για την ταχύτητα του.

Που χρησιμοποιείται σήμερα το blockchain?

Αφού ουσιαστικά το blockchain είναι μια ασφαλής βάση δεδομένων, τότε μπορούμε να φανταστούμε ότι έχει πολλές χρήσεις.

Η πιο γνωστή είναι η χρήση της για την δημιουργία κρυπτονομισμάτων. Τα ψηφιακά νομίσματα με οδηγό τους το bitcoin έκαναν ουσιαστικά γνωστή την τεχνολογία. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 2000 κρυπτονομίσματα καθώς ο καθένας έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του με την προσέγγιση που αυτός επιθυμεί. Παρόλα αυτά λίγα κρυπτονομίσματα είναι επιτυχημένα καθώς η υλοποίηση του πρέπει να είναι συμπαγής και να προορίζεται στην επίλυση ενός προβλήματος της καθημερινότητας.

Η ανεφοδιαστική αλυσίδα επίσης κάνει χρήση του blockchain λόγω της ασφάλειας που προσφέρει. Η εταιρεία SAP δοκιμάζει την τεχνολογία με την υποστήριξη 16 ακόμη εταιρειών στην υλοποίηση της πλατφόρμας SAP Cloud Platform Blockchain Technology.

Τα έξυπνα συμβόλαια (smart contracts) είναι μία ακόμη σημαντική χρήση της τεχνολογίας, λόγω της αυτονομίας (δεν υπάρχει η ανάγκη για την ύπαρξη ενδιάμεσου, όπως ένας δικηγόρος) και της εμπιστοσύνης (τα αρχεία είναι κρυπτογραφημένα στο κατανεμημένο σύστημα). Τα έξυπνα συμβόλαια βρίσκουν πολλές εφαρμογές σήμερα, όπως στο τραπεζικό σύστημα και στις ασφαλιστικές υπηρεσίες. Η δημόσια πλατφόρμα blockchain που ονομάζεται Ethereum είναι η πιο δημοφιλής για την δημιουργία έξυπνων συμβολαίων.

 

Ποιο είναι το μέλλον της τεχνολογίας?

Η τεχνολογία είναι πολύ καινούργια και έχει δρόμο μπροστά της για να εδραιωθεί και να καταπολεμήσει τις παιδικές ασθένειες που αναπόφευκτα κουβαλάει. Όμως η δυναμική της μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή από το γεγονός ότι οι κολοσσοί της τεχνολογίας ασχολούνται με σκοπό να την υλοποιήσουν σε όλο και περισσότερα προϊόντα τους. Η Microsoft για παράδειγμα δουλεύει σήμερα πάνω σε project για την εφαρμογή της τεχνολογίας του blockchain με σκοπό την ασφαλή αποθήκευση των συνθηματικών που χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή στις υπηρεσίες της όπως το Azure.

Από τα παραπάνω μπορούμε να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι στο μέλλον θα ακούμε όλο και περισσότερο για την τεχνολογία του blockchain.