Ανθρώπινες Σχέσεις, Εγκλήματα, Συμπεριφορά, Ψυχική υγεία

Τι πραγματικά συμβαίνει στο μυαλό ενός βιαστή;

Γιατί κάποιος να επιτεθεί σε κάποιον άλλον; Γιατί να ασκήσει βία; Γιατί ένας άντρας να αγγίξει μία γυναίκα παρά τη θέληση της; Γιατί να αποφασίσει να την βιάσει και να τη χτυπήσει παράλληλα; Τι κρύβεται στο μυαλό ενός ανθρώπου που καταλήγει να αποκαλείται βιαστής; Ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν εύκολα, καθώς είναι ερωτήσεις, που συνήθως δεν έχουν απάντηση, γιατί ο ανθρώπινος νους δυσκολεύεται να δεχτεί και να επεξεργαστεί τέτοιου είδους καταστάσεις και γεγονότα.

Ανατριχίλα προκαλούν τα αυξημένα περιστατικά βιασμών γυναικών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας ύστερα από καταγγελία των ίδιων των γυναικών, καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που πολλές γυναίκες φοβούνται να το καταγγείλουν στην Αστυνομία και γιατί απειλούνται από τον βιαστή – θύτη τους, ότι αν μιλήσουν θα τις σκοτώσει.  

Δυστυχώς, ποτέ και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι πραγματικά μπορεί να συμβαίνει μέσα στο μυαλό ενός ανθρώπου που καταλήγει να βιάζει από μία έως και πολλές γυναίκες. Ο βιασμός θεωρείται ένα από τα πιο απεχθή εγκλήματα που θα μπορούσε να διαπράξει ένας άνθρωπος προς έναν άλλον, καθώς είναι η συνουσία ή οποιαδήποτε άλλη σεξουαλική επαφή και πράξη χωρίς τη θέληση – συγκατάθεση ενός άλλου ατόμου.  

Ποιο μπορεί να είναι το προφίλ, λοιπόν, ενός βιαστή; Αρχικά, είναι ένα άτομο αρκετά επιθετικό, «θυμωμένο», με ανεξέλεγκτες παρορμήσεις. Όμως, υπάρχουν διάφορες κατηγορίες στις οποίες ένας βιαστής μπορεί να ‘‘ενταχθεί’’. Αρχικά, είναι ο βιαστής – σαδιστής, ο οποίος είναι ο πιο βίαιος μεταξύ των παραβατών, γιατί προβάλλει τα επιθετικά του ένστικτα στην καθημερινότητά του και έχει ως στόχο να προκαλέσει σωματικό και ψυχολογικό πόνο στο θύμα. Συνήθως, είναι άτομο με Αντικοινωνική Διαταραχή, όπου στην πραγματικότητα αυτό που θέλει είναι να εκφράσει τις επιθετικές και ερωτικές του φαντασιώσεις. Έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, την οποία θέλει να ‘‘ανεβάσει’’ μέσω της σεξουαλικής πράξης, χωρίς όμως να θέλει να βλάψει το θύμα του, θέτοντας μια υπόσχεση ότι θα ξανά συναντήσει το θύμα του μεταγενέστερα.

Μία άλλη κατηγορία, είναι ο βιαστής που θέλει να «εξουσιάζει», ο οποίος βιάζει μια γυναίκα για να επιδείξει την κυριότητά του αλλά και για να επιβάλλει την κυριαρχία του πάνω στο ανήμπορο θύμα. Θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο από όλους και πολύ περισσότερο από τη γυναίκα – θύμα του, πιστεύοντας ότι έχει κάθε δικαίωμα να της κάνει οτιδήποτε σκέφτεται, με την ίδια να υπακούει σε όλες τις απάνθρωπες εντολές του. Στην κατηγορία αυτή, ο θύτης – βιαστής δεν ενδιαφέρεται για την ψυχοσωματική κατάσταση του θύματος.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι ο βιασμός δεν έχει ηλικία ούτε φύλο. Θύμα μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε και σε όλες τις ηλικίες. Θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος, ποια είναι τα αίτια ενός βιασμού; Τι κρύβεται πίσω από έναν βιασμό; Τι ωθεί έναν άνθρωπο να προβεί σε μία τέτοια απεχθή πράξη; Ο βιασμός είναι μία πράξη με ψευδή σεξουαλικότητα και δεν έχει καμία σχέση με το πάθος και τον ερωτισμό. Η ναρκισσιστική του τάση, η ανάγκη του να επιβάλλει τη δύναμή του, προέρχονται από αισθήματα ‘‘κενού’’ και είναι στοιχεία που πυροδοτούν το άτομο αυτό να προβεί σε μια τέτοιου είδους παραβατική πράξη.

Μέσα από την ανάλυση διάφορων ερευνών που έχουν γίνει πάνω σε σεξουαλικά εγκλήματα, έχει φανεί ότι άτομα που έχουν διαπράξει τέτοιου είδους εγκλήματα, έχουν μεγαλώσει σε τραυματικό περιβάλλον, με αυξημένη σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική κακοποίηση και έχουν βιώσει την έλλειψη στοργής, αγάπης και ενσυναίσθησης από σημαντικά, για τη ζωή του, πρόσωπα. Αυτά τα άτομα εμφανίζουν χαρακτηριστικά ψυχοπαθολογίας και ψυχοπαθητικής προσωπικότητας, με έντονο μίσος προς τις γυναίκες. Το μίσος που κυριεύει έναν βιαστή, τις περισσότερες φορές, προέρχεται από την οργή που νιώθει για την ίδια του τη μητέρα, καθώς έχει υπάρξει και η ίδια κακοποιητική προς αυτόν. Επομένως, ο βιαστής ασυνείδητα ταυτίζει κάθε γυναίκα με το μητρικό πρότυπο, το οποίο όμως έχει ‘‘καταρρεύσει’’ μπροστά στα μάτια του.     

Έντονη ανησυχία προκαλεί το τελευταίο περιστατικό με τον βιασμό μιας 50χρονης γυναίκας από έναν 34χρονο, βουλγαρικής υπηκοότητας, ο οποίος το Σάββατο στις 19/6/2021 στην περιοχή Πετράλωνα βίασε 7 αλλεπάλληλες φορές τη γυναίκα από τις 10:00 π.μ έως τις 16:00 μ.μ. περίπου,  η οποία ήταν εν ώρα εργασίας, καθώς εκείνη την ώρα καθάριζε την πολυκατοικία. Ο βιαστής δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτή του την πράξη, καθώς την ξυλοκόπησε βάναυσα, σε σημείο που το πρόσωπο της γυναίκας είχε παραμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό. Αυτό δείχνει τη βία, το μίσος, το θυμό, την έλλειψη συναισθήματος και την οργή που ο ίδιος έκρυβε μέσα του, όπου όλα αυτά τα ‘‘πλήρωσε’’ αυτή η γυναίκα.   

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 35χρονος άνδρας, φαίνεται να είχε κακοποιήσει σεξουαλικά και μία 22χρονη κοπέλα, τον Αύγουστο του 2015. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ο δράστης αυτός είχε προβεί σε παρόμοιες ενέργειες, δηλαδή βίασε την κοπέλα, την ξυλοκόπησε αλλά την απείλησε κιόλας ότι θα την σκοτώσει και παράλληλα χτύπησε το σκύλο της που προσπαθούσε να τη σώσει από τα χέρια του. Ακόμη, είχε κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας, επικίνδυνες σωματικές βλάβες αλλά και για κακοποίηση ζώου.

Ο βιασμός είναι συνήθως μία σαδιστική πράξη. Όπως και στην προκειμένη περίπτωση με την 50χρονη γυναίκα, φαίνεται ότι ο βιαστής επιθυμούσε την ταπείνωση, τον εξευτελισμό του θύματος, ήθελε να νιώθει την κυριαρχία και την εξουσία πάνω στην γυναίκα και να αισθάνεται παράλληλα το φόβο στα μάτια της. Είναι σαν να «παίρνει εκδίκηση», από την κακοποιητική του μητέρα για αυτά που ο ίδιος είχε βιώσει στην παιδική του ηλικία. Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που δεν έχει αποδειχθεί κάποιου είδους τραυματική εμπειρία στο παρελθόν, όπου οι δράστες αυτοί δεν αισθάνονται τίποτα και απλά θέλουν να καλύψουν τις ανάγκες τους.     

Όπως έγραψε ο Brittain (1970) στο δοκίμιό του «Ο σαδιστής δολοφόνος»: «Δε μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό που δε μπορούμε να κατανοήσουμε και δε μπορούμε να προλάβουμε αυτό που δε μπορούμε να αντιληφθούμε».

 

ΠΗΓΕΣ

https://www.dikepsy.gr/index.php?view=view_article&option=news&item=1532024889&lang=el

https://www.lifo.gr/now/greece/petralona-o-drastis-toy-biasmoy-tis-50hronis-eihe-fylakistei-gia-biasmo-2015-ta-nea