Διαδικτυακός Εθισμός, Ψυχική υγεία

Τι να κάνετε εάν το παιδί σας περνάει πολύ χρόνο στο διαδίκτυο

Βοηθήστε το παιδί σας να επιτύχει μια υγιή ισορροπία ανάμεσα στις online δραστηριότητες του και στις δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με το διαδίκτυο.

Πόσο είναι πάρα πολύ;

Το πόσος είναι ο κατάλληλος χρόνος που θα περάσει ένα παιδί online μπορεί να εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων όπως η ηλικία και η ωριμότητα του παιδιού σας, το είδος του περιεχομένου που παρακολουθεί, αλλά και η ρουτίνα της οικογένειάς σας. Μπορεί να είναι εύκολο να εστιάσετε μόνο στο ρολόι, αλλά η ποιότητα και η φύση των  ενεργειών τους στο διαδίκτυο όπως και η ανάμειξη σας είναι εξίσου σημαντικές.

Σημάδια που φανερώνουν ότι η διαδικτυακή δραστηριότητα του παιδιού σας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ίδιο ή στην οικογένειά σας:

  • λιγότερο ενδιαφέρον για εξωσχολικές δραστηριότητες όπως η παρέα με φίλους ή ο αθλητισμός
  • δεν τα πηγαίνει τόσο καλά στο σχολείο
  • κόπωση, διαταραχή ύπνου, πονοκέφαλοι, καταπόνηση των ματιών
  • αλλαγές στα πρότυπα διατροφής
  • μειωμένη προσωπική υγιεινή
  • εμμονή με συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή παιχνίδια
  • ακραία ξεσπάσματα όταν του ζητείται να κάνει ένα διάλειμμα από την διαδικτυακή δραστηριότητα
  • σημάδια ενόχλησης ή ανησυχίας και γενικότερης αναστάτωσης όταν βρίσκεται μακριά από τον υπολογιστή
  • απομακρύνεται από τους φίλους και την οικογένεια

Τι να κάνετε αν ανησυχείτε

Ορισμένες από τις αλλαγές συμπεριφοράς που περιγράφονται παραπάνω αποτελούν φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης ενός παιδιού, αλλά εάν ανησυχείτε για το παιδί σας, προσπαθήστε να μάθετε γιατί έχει αλλάξει η συμπεριφορά του- μπορεί να υπάρχουν βασικά ζητήματα όπως ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός, οι δυσκολίες φιλίας ή θέματα ψυχικής υγείας. Ρωτήστε λοιπόν το παιδί σας για το πόσο χρόνο ξοδεύει στο διαδίκτυο και εξηγήστε γιατί αυτό είναι ανησυχητικό. Προσπαθήστε να μην δείξετε ότι απορρίπτετε ή ότι ενδέχεται να τερματίσετε την πλοήγησή του στο διαδίκτυο συνολικά. Η συζήτηση με το σχολείο του παιδιού σας μπορεί επίσης να αποκαλύψει εκπαιδευτικά ή κοινωνικά ζητήματα και το σχολείο μπορεί επίσης να είναι σε θέση να παρέχει υποστήριξη.

Βοηθήστε το παιδί σας να διαχειριστεί τον χρόνο που περνάει στο διαδίκτυο

Παρακολουθήστε τα παιχνίδια, τις εφαρμογές και τις συσκευές που χρησιμοποιεί το παιδί σας. Συζητήστε τακτικά μαζί του και βοηθήστε το να γνωρίζει πόσο χρόνο ξοδεύει σε διαφορετικές δραστηριότητες στο διαδίκτυο και εκτός διαδικτύου.

Συμπεριλάβετε θετικά πράγματα εκτός του διαδικτυακού κόσμου, όπως αυτά που θέλουν για τη ζωή τους, τις σταδιοδρομίες που τους ενδιαφέρουν και τα νέα χόμπι.

Παίξτε παιχνίδια μαζί ως οικογένεια. Προσπαθήστε να αποφύγετε τον περιορισμό του διαδικτυακού χρόνου ως τιμωρία, καθώς αυτή η προσέγγιση μπορεί να αυξήσει τη σημασία του διαδικτύου για τα παιδιά.

 

Δημιουργήστε ένα συμβόλαιο

Συμπεριλάβετε το παιδί σας στη δημιουργία ενός οικογενειακού συμβολαίου για τον χρόνο ψυχαγωγίας που δαπανά μπροστά στις οθόνες. Επίσης το συμβόλαιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει κανόνες σχετικά με το ποιους ιστότοπους θα μπορεί να επισκέπτεται και ποια διαδικτυακά παιχνίδια θα μπορεί να παίζει.

 

Χρησιμοποιήστε τη διαθέσιμη τεχνολογία

Τα προγράμματα γονικού ελέγχου είναι εργαλεία λογισμικού που σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε και να περιορίζετε αυτό που βλέπει το παιδί σας διαδικτυακά. Να είστε όμως ειλικρινείς με τα παιδιά σας για τον λόγο και τον τρόπο που θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτό το λογισμικό. Υπάρχουν επίσης εφαρμογές για τη μέτρηση της διαδικτυακής ώρας, καθώς και για τη ρύθμιση των χρονικών ορίων στη χρήση της συσκευής ή την πρόσβαση στο διαδίκτυο.

 

Με πληροφορίες από esafety