Ανθρώπινες Σχέσεις, Συμπεριφορά, Ψυχική υγεία

Τι μπορείς να πεις σε κάποιον που έχει κατάθλιψη;

Κάποιος έχει κατάθλιψη και θέλετε να βοηθήσετε. Πώς θα επιστρατεύσετε τεχνικές που θα βοηθήσουν πραγματικά; 

Η κατάθλιψη ξεκινά από τις συνάψεις του εγκεφάλου και επηρεάζει τις ορμόνες, ενώ δεν υποχωρεί εύκολα. Πέρα από το συναίσθημα θλίψης που βιώνει το άτομο, προκαλούνται αλλαγές τόσο στο σώμα όσο και στον εγκέφαλο. Η κατάθλιψη δεν συνδέεται απαραίτητα με κάποια προηγούμενη στρεσογόνο κατάσταση, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές με τη θλίψη.  

Σημάδια κατάθλιψης 

Για να γίνει η διάγνωση κατάθλιψης από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, θα πρέπει το άτομο να πληρεί πέντε ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα και να τα εμφανίζει σε διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων.  

  • Αίσθημα κενού, απελπισίας, απόγνωσης 
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος για σχεδόν κάθε δραστηριότητα, ιδιαίτερα αγαπημένη ή χόμπι 
  • Απώλεια ή αύξηση βάρους χωρίς σκόπιμη δίαιτα  
  • Αϋπνία 
  • Αισθητή ανησυχία ή επιβράδυνση της ομιλίας, της επεξεργασίας της σκέψης, των ενεργειών και των αντιδράσεων 
  • Έντονη κόπωση 
  • Συναισθήματα ενοχής και αναξιότητας 
  • Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας, απόπειρα αυτοκτονίας 
  • Αναποφασιστικότητα και έλλειψη συγκέντρωσης 

Τι να πείτε: 

  1. “Είτε είναι μακρύς ο δρόμος είτε σύντομος, όλα αλλάζουν”. Η φράση αυτή προσφέρει ελπίδα και αισιοδοξία, προσφέροντας κίνητρο για την επόμενη μέρα. 
  2. “Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για σένα;”. Όσο σημαντική είναι η φυσική παρουσία, άλλο τόσο είναι και η έμπρακτη προσφορά σε ένα άτομο με κατάθλιψη. Δεν αρκεί μόνο να το λέτε, αλλά θα πρέπει να είστε σε θέση να δώσετε κάτι απτό και συγκεκριμένο.  
  3. “Τι πιστεύεις ότι μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείς καλύτερα;”. Να είστε ανοιχτοί σε ιδέες και στρατηγικές για την επίλυση προβλημάτων και να επιδεικνύετε πρωτίστως σεβασμό. Έτσι, δείχνετε ότι μπορεί να μην καταλαβαίνετε ακριβώς τη λειτουργία της κατάθλιψης, είστε όμως πρόθυμοι να συνδράμετε με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν χρειάζεται να ασκήσετε πίεση ή να θίξετε ευαίσθητες εμπειρίες που θα μπορούσαν να φέρουν σε δύσκολη θέση το άτομο με κατάθλιψη.  
  4. “Μπορώ να έρθω μαζί σου και να κάνουμε παρέα ή να βγούμε έξω;”. H κατάθλιψη μπορεί να καταστρέψει όλη την ενέργεια του ατόμου. Θα ήταν καλό να ρωτήσετε εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο χρειάζεται μια βόλτα. Φυσικά, χωρίς πίεση και πάντα με την συναίνεση του προσώπου.  
  5. “Σε ευχαριστώ που με εμπιστεύτηκες να σε υποστηρίξω”. Ευχαριστείστε το άτομο που θέλησε να ανοιχτεί και να μιλήσει για την εμπειρία του μαζί σας. Χρειάζεται γενναιότητα για να το κάνει αυτό. Έτσι, δημιουργείται μια γερή σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσά σας.  
  6. “Είμαι εδώ για σένα”. Μια απλή πρόταση που εμπεριέχει όλα όσα χρειάζεται να πείτε. Με αυτή την πρόταση δεν επικρίνετε, δεν προτείνετε λύσεις. Είστε όμως εκεί για να ακούσετε και να προσφέρετε.  
  7.  Κάποιες φορές, το να μην πείτε τίποτα έχει τεράστια δύναμη! 

Εκτός από τις λεκτικές εκφράσεις μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μη λεκτικές νύξεις, οι οποίες είναι εξίσου αποτελεσματικές. Πρωτίστως, η σωστή γλώσσα του σώματος υποδεικνύει πως είστε πρόθυμοι και ενεργοί ακροατές, ικανοί και αποφασισμένοι να ανταποκριθείτε στο ευαίσθητο ζήτημα της κατάθλιψης του δικού σας ανθρώπου.  

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, ο “καθρέφτης” είναι ακόμη μια αποτελεσματική τεχνική. Το να χρησιμοποιείτε την ίδια γλώσσα σώματος με τον συνομιλητή σας, θα σας βοηθήσει να δεθείτε περισσότερο. Δεν χρειάζεται να διατηρείτε επίμονη και διάτρητη βλεμματική επαφή, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να παρερμηνευτεί ως επίκριση. 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν χρήσιμα και ειλικρινή εργαλεία, προκειμένου να υποστηρίξετε τον αγαπημένο σας άνθρωπο που υποφέρει από κατάθλιψη.  

Πηγή : psychcentral.com