Η Europol, σε συνεργασία με 15 χώρες της Ευρωζώνης, την Κολομβία και τις ΗΠΑ, καθώς και με ιδιωτικές εταιρίες (Sansec και άλλες) όπως και με την ENISA (επίσημος φορέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κυβερνοασφάλεια), επιχειρεί σε μεγάλη κλίμακα τη διασφάλιση των προσωπικών στοιχείων και την αντιμετώπιση της ψηφιακής απάτης. Η Ελλάδα, ως μέλος της Europol, πρωτοστατεί στις έρευνες για την απάτη ψηφιακών αγορών.
Κατά τη συγκεκριμένη επιχείρηση, η Europol και οι συμμετέχουσες χώρες ενημέρωσαν τις διαδικτυακές αγορές ότι τα στοιχεία των καρτών, πιστωτικών και μη, των πελατών τους έχουν πέσει στα χέρια απατεώνων. Το έγκλημα του digital skimming αναφέρεται ακριβώς στην κλοπή των προσωπικών στοιχείων της κάρτας των πελατών ενός site. Οι δράστες υποκλέπτουν τα στοιχεία κατά την πληρωμή, χωρίς να υποπέσει στην αντίληψη του πελάτη, αλλά, ούτε και των ιθυνόντων της ιστοσελίδας.
Οι δράστες, αφού υποκλέψουν τα στοιχεία των καρτών, συνήθως επιχειρούν να τα πωλήσουν σε παράνομες αγορές που λαμβάνουν χώρα στο Darknet. Δυστυχώς για τα θύματα, αγνοούν ότι τα στοιχεία τους έχουν πέσει σε λάθος χέρια, έως ότου κάποιος χρησιμοποιήσει την κάρτα τους για αγορές ή γενικά μεταφορά χρημάτων.
Η Europol και τα κράτη-μέλη συμμετέχουν σε δράσεις κατά του digital skimming, ούτως ώστε να γνωστοποιήσουν στις πλατφόρμες διαδικτυακών αγορών για τον κίνδυνο της υποκλοπής στοιχείων πληρωμών. Σκοπός της Europol είναι να παράσχει τεχνική υποστήριξη στις πληγείσες επιχειρήσεις, ώστε να επιλύσουν τα παρόντα προβλήματα και να προστατέψουν μελλοντικούς πελάτες.
Το digital skimming αποτελεί πολύ σοβαρό κίνδυνο τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους καταναλωτές. Η Ελλάδα ήταν η ηγέτιδα της συγκεκριμένης επιχείρησης με σημαντικά αποτελέσματα για τη θωράκιση της ασφάλειας των διαδικτυακών αγορών. Η παραπάνω επιχείρηση βοήθησε σημαντικά στην αναγνώριση του προβλήματος, ενώ δύναται να αποτελέσει εφαλτήριο αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του digital skimming.
Πηγή:
Ονομάζομαι Ραφαήλ Αδαμίδης και είμαι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Είμαι εθελοντής αρθρογράφος στο Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute).