Γράφουν οι Στέλλα Φουλούλη και Ηλιάνα Ρόγκα, φοιτήτριες Ψυχολογίας
Με αφορμή το περιστατικό που έλαβε χώρα χθες το πρωί σε σχολείο σε περιοχή της Αθήνας, ένα μικρό κορίτσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αφότου έχασε τις αισθήσεις της στα πλαίσια ενός “παιχνιδιού”, το ονομαζόμενο “παιχνίδι της ασφυξίας” ή “blackout challenge” που κατάφερε να ανέβει στις τάσεις μετά από 16 χρόνια.
Συγκεκριμένα, το 2008 έκανε την εμφάνιση του το παιχνίδι, με την τότε χρήση εφαρμογών chat και υπήρξε το επίκεντρο της προσοχής, καθώς αρκετά παιδιά εκτέθηκαν στην πρόκληση και κατέληξαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα ασφυξίας και ακόμα χειρότερα κάποια από αυτά έχασαν τη ζωή τους. Σήμερα η τάση επέστρεψε με την εμφάνιση της πρόκλησης στην εφαρμογή του Tiktok και έχει οδηγήσει εκατοντάδες παιδιά και εφήβους στο να τη δοκιμάσουν. Το “blackout challenge” μέχρι σήμερα μετράει 80 και παραπάνω θύματα, στην πλειοψηφία τους παιδιά, με το πιο πρόσφατο ένα 14χρονο αγόρι τον Leon Brown στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μία περίπτωση που απασχόλησε αρκετά τους δημοσιογράφους ήταν εκείνη της 9χρονης Arriani Arroyo, που βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της από τη μητέρα της το Φεβρουάριο του 2021 αφότου συμμετείχε στο challenge. Η οικογένεια προέβη σε νομικές διαδικασίες με καταγγελίες και μηνύσεις εναντίον της εφαρμογής με την ελπίδα ότι δε θα πέσουν άλλα παιδιά θύματα της συγκεκριμένης τάσης.
Το black out challenge αποτελεί μια κακόγουστη “δοκιμασία” η οποία προκαλεί τους χρήστες να βιντεοσκοπήσουν τον στραγγαλισμό τους με ένα καλώδιο ή ένα σκοινί έως ότου χάσουν τις αισθήσεις τους και λιποθυμήσουν. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι περιορίζετε η διέλευση του οξυγόνου στον εγκέφαλο, κάτι τρομερά επικίνδυνο καθώς αν ο εγκέφαλος μείνει χωρίς οξυγόνο για πάνω από τρία λεπτά μπορεί να πάθει σοβαρή βλάβη ενώ αν μείνει χωρίς οξυγόνο για πάνω από 5 λεπτά μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο .
Πως μπορεί κάποιος γονιός να καταλάβει αν το παιδί του έχει κάνει αυτή τη δοκιμασία
Υπάρχουν κάποιες σωματικές ενδείξεις που τη μαρτυρούν οι οποίες περιέχουν:
- Κατακόκκινα μάτια
- Σημάδια στο λαιμό
- Έντονους πονοκεφάλους
- Αίσθημα αποπροσανατολισμού έπειτα από αρκετή ώρα που έχει περάσει μόνο του.
Είναι σημαντικό οι γονείς να υπενθυμίζουν στα παιδιά τους να παίρνουν ό,τι βλέπουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τεράστια προσοχή και να φροντίσουν ότι το παιδί τους αισθάνεται ικανό να συνομιλήσει μαζί τους για αυτά που βλέπει, γι’ αυτό θα πρέπει να κρατήσουν ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ τους.
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.