Τεχνολογία

Τι είναι το Bard και σε τι διαφέρει από το αντίπαλο ChatGPT

Γράφει η Αθανασία Κουμπή, φοιτήτρια Κοινωνιολογίας

Με το πέρασμα των ετών η τεχνολογία εξελίσσεται και παρέχεται, πλέον, με ποικίλους διαφορετικούς τρόπους στον κόσμο. Ένα επίτευγμα της αναπτυσσόμενης αυτής τεχνολογίας, είναι και η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence, AI). Από τις αυτοματοποιημένες τηλεφωνικές γραμμές διαφόρων εταιριών, μέχρι και την ύπαρξη αυτο-οδηγούμενων οχημάτων, η τεχνητή νοημοσύνη έχει εγκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό στη καθημερινή  ζωή των ανθρώπων.

Μεταξύ άλλων, η τεχνητή νοημοσύνη εφαρμόζεται και στο πλαίσιο ανταλλαγής μηνυμάτων και αναζήτησης πληροφοριών. Ειδικότερα, τον Νοέμβριο του 2022, το αμερικανικό ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης, η OpenAI, προώθησε στη δημοσιότητα το πρώτο ρομπότ συνομιλίας (chabot), το “ChatGPT”, σε συνεργασία με την εταιρία της Microsoft. Το “ChatGPT” δίνει τη δυνατότητα ερωτο-απαντήσεων, όπου ο χρήστης θέτει στο πρόγραμμα ερωτήσεις και αυτό επιστρέφει με απάντηση, την οποία έχει σχηματίσει μετά από συλλογή μεγάλου αριθμού δεδομένων. Η χρήση του συγκεκριμένου chatbot εκτείνεται σε ενέργειες όπως η εξυπηρέτηση πελατών, η μετάφραση μιας γλώσσας σε μια άλλη κ.α.

Η δημοσιοποίηση του παραπάνω προγράμματος προκάλεσε αρκετές εκδηλώσεις ενθουσιασμού με ολοένα και περισσότερους χρήστες να το αξιοποιούν. Αυτή η επιτυχία πυροδότησε τον ανταγωνισμό άλλων εταιριών, με εκείνες να επιχειρούν τη δημιουργία αντίστοιχων προγραμμάτων. Από αυτά ξεχώρισε το αντίστοιχο chatbot της Google που δόθηκε στους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου τον Φεβρουάριο του 2023. Το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της Google, ονομάζεται Bard και λειτουργεί ανεξάρτητα από τη μηχανή αναζήτησης της. Έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το μοντέλο της OpenAI, με τη διαφορά να εντοπίζεται στην ύπαρξη κάποιων πρόσθετων λειτουργιών στο Bard.

Η βασικότερη διαφορά του συγκεκριμένου γλωσσικού μοντέλου από τον ανταγωνιστή του είναι το πλήθος των γλωσσών που προσφέρει. Συγκεκριμένα, η Google ανακοίνωσε ότι το Bard θα συμπεριλαμβάνει πάνω από 40 γλώσσες, ωστόσο, δεν προσφέρονται, ακόμη, όλα τα χαρακτηριστικά του σε άλλη γλώσσα πέρα της αγγλικής. Εκτός απ’ αυτό, οι χρήστες, πλέον, έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν το ύφος των απαντήσεων που λαμβάνουν από το πρόγραμμα, επιλέγοντας ανάμεσα στις εξής προτροπές: “απλό”, “μακρύ”, “σύντομο”, “επαγγελματικό” και “χαλαρό”. Οι απαντήσεις είναι, επίσης, δυνατό να εκφωνηθούν από το chatbot μέσω της ενέργειας “μετατροπή κειμένου σε ομιλία”. Τέλος, το Bard προσφέρει τη δυνατότητα κοινοποίησης εικόνων με τη συνοδεία γραπτών οδηγιών, αποδεικνύοντας έτσι τον πολυτροπικό χαρακτήρα του (συνδυασμός τρόπων απόδοσης ενός μηνύματος, όπως εικόνα και κείμενο). Ακόμη δίνει τη δυνατότητα καρφιτσώματος παλαιών συνομιλιών του χρήστη με το μοντέλο και τον διαμοιρασμό τους σε τρίτους.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί ότι η δημιουργία του Bard ως απάντηση στο αντίστοιχο μοντέλο, το ChatGPT, συνοδεύτηκε από εντάσεις απέναντι στη Google, μετά από ένα περιστατικό όπου η τεχνητή νοημοσύνη απάντησε σε μια ερώτηση χρησιμοποιώντας ψευδείς πηγές. Κατά τη δημοσίευση, όμως, της Google “η μηχανή δεν είναι τέλεια” ενώ γίνονται συνεχείς διεργασίες από τη μεριά της για την εξέλιξη της σε αρκετά πεδία και την αποτελεσματική χρήση της από το κοινό.

Πηγές:

https://techcrunch.com/2023/07/13/googles-bard-finally-lands-in-the-eu-now-supports-more-than-40-languages/ 

https://www.lifo.gr/now/tech-science/bard-diathesimo-kai-stin-ellada-apo-simera-ai-chatbot

https://www.lifo.gr/now/tech-science/chatgpt-ehei-pleon-antipalo-i-google-anoigei-tin-prosbasi-sto-bard