Apps, Bullying, Cyber, Social Media

Τι είναι η εφαρμογή Tellonym και τι κίνδυνοι μπορεί να ελλοχεύουν

Γράφει η Χρυσάνθη Παράγιου

 Το Tellonym (από το αγγλικό “to tell” και το γερμανικό “anonym”) είναι μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπει την επικοινωνία των χρηστών με την μορφή ανώνυμων ερωτήσεων και απαντήσεων. Αναπτύχθηκε από τη γερμανική εταιρεία λογισμικού Callosum Software. Εξαιτίας της ανώνυμης φύσης της εφαρμογής και των κινδύνων που η ανωνυμία μπορεί να συνεπάγεται, το Tellonym προτείνεται για άτομα άνω των 17 ετών και απαιτεί γονική συναίνεση, αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από νεότερα παιδιά και εφήβους.

Το Tellonym ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016. Αντίστοιχες εφαρμογές ήταν το ask.fm το 2010, ενώ το ανταγωνιστικό Sarahah από τη Σαουδική Αραβία ξεκίνησε επίσης το 2016. Τον Μάιο του 2017 η εφαρμογή μετρούσε 700.000 χρήστες και μέχρι τον Ιούνιο του 2018 είχαν εγγραφεί 2 εκατομμύρια χρήστες. Από τον Ιούνιο του 2020, το Google App Store αναφέρει περισσότερες από 10 εκατομμύρια εγγραφές. Σύμφωνα με  έρευνες του Youth Internet Monitor 2018 στην Αυστρία, το 12% των 11 έως 17 ετών χρησιμοποιούν την εφαρμογή. Ταυτόχρονα όμως, παρατηρείται μια ασυνέχεια στους όρους χρήσης της με το κατώτατο όριο ηλικίας των χρηστών να τίθεται σε ορισμένα σημεία στα 17 έτη, ενώ σε άλλα να αναγράφεται ότι χρειάζεται να έχει συμπληρωθεί μόνο το 13ο έτος ηλικίας.

Κάθε χρήστης του Tellonym δημιουργεί έναν λογαριασμό στην εφαρμογή με ένα ψευδώνυμο και μια περιγραφή του ίδιου, η οποία μπορεί να περιέχει προσωπικές πληροφορίες, αν το επιθυμεί. Φίλοι αλλά και άγνωστοι μπορούν να επισκεφθούν το προφίλ ενός χρήστη και να κάνουν tell, δηλαδή να αφήσουν μόνιμα ένα σχόλιο στο προφίλ του. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα απευθείας επικοινωνίας μεταξύ δύο χρηστών αλλά ούτε και η δημιουργία ομαδικής συνομιλίας. 

Ωστόσο, η ανωνυμία που προσφέρει η εφαρμογή, δίνει στους χρήστες την ευκαιρία να ασκήσουν διαδικτυακό εκφοβισμό σ’ άλλους θεωρώντας ότι η συμπεριφορά τους δεν θα έχει κάποια συνέπεια. Η εφαρμογή φαινομενικά προστατεύει τους χρήστες της από κακόβουλα σχόλια, μέσω ενός ενσωματωμένου φίλτρου αποκλεισμού προσβλητικών εκφράσεων. Παράλληλα, δίνεται και η επιλογή στους χρήστες να προσθέσουν ένα δικό τους φίλτρο 10 λέξεων, το οποίο θα αποτρέπει να φτάνουν σε αυτούς μηνύματα/σχόλια, που περιέχουν έστω και μία από αυτές τις λέξεις. Αυτή η ρύθμιση, ωστόσο, δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, διότι μπορεί εύκολα κάποιος να προσπεράσει αυτόν τον περιορισμό, στέλνοντας το σχόλιο του με κενά ή τελείες ανάμεσα στα γράμματα της προσβλητικής λέξης, που θεωρεί ότι μπορεί να απορριφθεί από το φίλτρο. Υπενθυμίζεται ότι τα σχόλια αυτά μπορεί να τα δει και ο χρήστης-δέκτης αλλά και όλοι όσοι έχουν πρόσβαση στο προφίλ του, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει έντονα αρνητικά συναισθήματα σε χρήστες μικρής ηλικίας. Ποικίλα άρθρα στο διαδίκτυο αναφέρουν ιστορίες εφήβων που έχουν υπάρξει θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού μέσω της εφαρμογής, με μια περίπτωση στην Σιγκαπούρη να φτάνει μέχρι τον πρωθυπουργό της χώρας. Μια μαθήτρια υπέστη τόσο έντονο εκφοβισμό από ανώνυμο χρήστη -ο οποίος ήταν συμμαθητής, όπως φάνηκε στη συνέχεια- που εν τέλει αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή της.

Οι δημιουργοί του Tellonym -μια ομάδα νέων λίγο μετά τα 20 τους έτη- αποφαίνονται ότι διαγράφουν καθημερινά ένα ποσοστό άνω του 80% σχολίων, τα οποία αναφέρονται από τους χρήστες ως προσβλητικά. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εφαρμογής, Maximillian Rellin, το κοινωνικό άγχος, που κυριαρχεί στην σημερινή εποχή, μπορεί εύκολα να παραγκωνιστεί μέσω της εφαρμογής Tellonym, καθώς οι χρήστες μπορούν να αξιοποιήσουν την ανωνυμία που τους προσφέρει για να «σπάσουν τον πάγο» και να δημιουργήσουν έπειτα φιλίες, ακόμα και ερωτικές σχέσεις. Προσθέτει ότι, ακόμα και αν η εφαρμογή δεν αφήνει τους χρήστες να αποκαλύψουν ακριβώς ποιοι είναι, εκείνοι μπορούν να βρουν άλλους τρόπους να το κάνουν (όπως για παράδειγμα με την χρήση της περιγραφής στο προφίλ) και ότι η ομάδα που διαχειρίζεται το Tellonym λαμβάνει καθημερινά πολλά μηνύματα ευγνωμοσύνης από άτομα που έχουν συνάψει κοινωνικές σχέσεις χάρη στην εφαρμογή τους.

Συμπερασματικά, το Tellonym παρουσιάζει την ανωνυμία των υπηρεσιών του ως ένα διασκεδαστικό, ειλικρινή και μυστήριο τρόπο επικοινωνίας. Μπορεί να υπάρχουν καλές προθέσεις από τους δημιουργούς του, παρόλα αυτά δεν υπάρχει ουσιαστική προστασία των χρηστών του από προσβλητικά και επιβλαβή σχόλια. Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των λογαριασμών ανήκει σε παιδιά ή εφήβους καθιστά την προσοχή των γονέων απαραίτητη.

 

Πηγές:

https://www.manchestereveningnews.co.uk/news/greater-manchester-news/schools-warn-new-app-called-14920680

https://mashable.com/article/tellonym-cyberbullying-teens

https://theindependent.sg/young-girl-who-attempted-suicide-urges-pm-lee-moe-to-respond-to- bullying/